FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost u vezi s gospodarskim rastom pogodila euro

Autor: vmom
LONDON, 20. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu u mjesec dana prema dolaru, a osjetno je oslabio i prema jenu, jer jača zabrinutost zbog mogućeg produbljivanja recesije u eurozoni nakon objave slabijih od očekivanih podataka o poslovnim aktivnostima.

Tečaj eura prema dolaru sunovratio se za 0,9 posto, na 1,2930 dolara. Današnji oštar pad još ga je više udaljio od najviše razine u četiri mjeseca od 1,3173 dolara, na koju se popeo u ponedjeljak.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema jenu, i to više od jedan posto, na 101,07 jena. Potom je nadoknadila dio gubitaka pa se njome trgovalo po 101,31 jen.

Dolar je prema jenu oslabio 0,4 posto, na 78,050 jena. Povukao se tako s najviše razine u mjesec dana od 79,23 jena, zabilježene u srijedu nakon što je japanska središnja banka najavila nove poticaje posustalom japanskom gospodarstvu.

Na tržištima je danas loše odjeknula vijest o oštrom padu aktivnosti eurozone u rujnu. Gospodarstvo eurozone zabilježilo je u rujnu najoštriji pad aktivnosti od lipnja 2009. unatoč slabljenju silaznog trenda u Njemačkoj, pokazale su u četvrtak prve procjene uglednog londonskog instituta Markit.

Ukupni indeks menadžera nabave eurozone (PMI) pao je u rujnu na 45,9 bodova, s kolovoška 46,3 boda, procijenili su u Markitu.

Euro je neznatnu podršku dobio od povoljnih vijesti iz Španjolske o padu kamatne stope na 10-godišnje obveznice na najnižu razinu od siječnja. No, Španjolska ostaje u fokusu jer se još čekaju odgovori na pitanje hoće li Madrid zatražiti cjelovit paket pomoći i time osigurati sudjelovanje u ECB-ovu planu kupovina obveznice.

Valutni stratezi prognoziraju da će jedinstvenu europsku valutu nastaviti pritiskati slabi gospodarski pokazatelji. Napominju i da su slabi kineski pokazatelji potaknuli zabrinutosti u vezi rasta globalnog gospodarstva.

"Najnoviji indeksi menadžera nabave (PMI) pokazali su da, neovisno o tome što ECB poduzima, eurozona i dalje ostaje u recesiji, a to će pritiskati euro", konstatira Peter Kinsella, valutni strateg u Commerzbanku.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙