FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost zbog dužničke krize ograničila rast dionica na europskim tržištima

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u četvrtak, potpomognute rastom cijena dionica nizozemskog proizvođača piva Heineken i očekivanjima novih poticajnih mjera iz središnjih banaka, ali je njihov rast ograničila uporna zbrinutost zbog dužničke krize u eurozoni.

Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 5.791 bod, frankfurtski DAX za 0,1 posto na 7.024 boda, dok je parički CAC pao 0,3 posto na 3.452 boda.

Indeks menadžera nabave tvrtke Markit (PMI) za kolovoz pokazao je da eurozonu po svemu sudeći čeka druga recesiju u posljednje tri godine, uz širenje gospodarskih problema na Njemačku, najveće gospodarstvo u regiji.

Ekonomska slabost dodatno otežava borbu zemalja eurozone protiv visokih dugova.

"Naša je procjena da će rast dionica ostati ograničen", rekao je broker Joe Neighbour iz tvrtke Central Markets.

Cijene dionica Heinekena skočile su 2,4 posto nakon što je taj proizvođač piva izvijestio o 4-postotnom padu neto dobiti u prvoj polovici godine, te prognozirao bolje rezultate za preostalih šest mjeseci.

Tržišta dionica jačaju od kraja srpnja kada je čelnik Europske središnje banke Mario Draghi obećao da će učiniti "sve što je potrebno" da zaštiti euro. Njegova je izjava navela ulagače na zaključak da ECB priprema nove poticajne mjere za suzbijanje dužničke krize, poput kupnje državnih obveznica.

Zapisnik s posljednjeg sastanka Fed-a, objavljen u srijedu nakon zatvaranja europskih burzi, također je pokazao da će američka središnja banka vjerojatno „prilično brzo" pokrenuti još jedan krug monetarnih poticaja ako se stanje u gospodarstvu znatno ne poboljša.

Tokijski Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,5 posto, na 9.178 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙