FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: SDA i SDP BiH nastavile politički obračun u parlamentu

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. rujna 2012.(Hina) - Stranka demokratske akcije (SDA) te Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ponovo su su srijedu zatražili smjenu Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) s mjesta zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH, no ni ovoga puta za to nije bilo potrebne većine jer tu incijativu nisu poduprli HDZ BiH i HDZ 1990.

Nakon što smjena Bećirovića zbog nedovoljne potpore među zastupnicima nije uvrštena u raspravu na parlamentu prije dva tjedna, ona se ponovo našla na dnevnom redu posebne sjednice Zastupničkog doma sazvane na zahtjev SDA. Ovime je SDA nastavila politički obračun sa SDP-om nakon odluke te stranke da raskine raniju koaliciju i ukloni iz vlasti sve koje je postavila SDA.

Predsjednik kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu parlamenta BiH Asim Sarajlić potvrdio je kako je incijativa za smjenu Bećirovića odgovor njegove stranke na postupak SDP-a koji je, u savezništvu sa Savezom za bolju budućnost (SBB) te s HDZ BiH i HDZ 1990., ranije ovog mjeseca smijenio Denisa Zvizdića s dužnosti predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH zbog njegova članstva u SDA.

"Bećirović više ne uživa potporu SDA", kazao je Sarajlić.

SDS je također tražio smjenu Bećirovića no iz sasvim drugačijih razloga od SDA.

U SDS-u su ocijenili kako je on trebao biti smijenjen zbog djelovanja koje nije bilo usuglašeno s drugom dvojicom članova kolegija Zastupničkog doma, a Bećiroviću su posebice zamjerali na njegovim javnim polemikama s predsjednikom srbijanskog parlamenta Nebojšom Stefanovićem, koje su uslijedile nakon njegovih izjava da je Republika Srpska država.

Zastupnik SDP-a Anto Domazet je tijekom rasprave u srijedu u parlamentu ustvrdio kako je, bez obzira na različita obrazloženja zahtjeva za smjenom Bećirovića, SDA sebi dopustila gubitak identiteta postavši "slijepim saveznikom SDS-a".

Zastupnik SDA Šefik Džaferović uzvratio je pak konstatacijom kako SDP snosi isključivu krivnju za sadašnju krizu u zemlji jer je potpuno bespotrebno razbio raniju koaliciju. "Ovo je naš odgovor na razbijanje jednog bloka koji je bio dobar za BiH, a SDP će za to snositi povijesnu odgovornost", kazao je Džaferović.

Zastupnik HDZ BiH Niko Lozančić otvoreno je kazao kako njegova stranka neće poduprijeti zahtjev za smjenu Bećirovića jer drži da BiH ima puno važnijih problema od toga.

Prijedlog za smjenu Denisa Bećirovića poduprlo je 20 zastupnika, dok ih je 14 glasovalo protiv. Presudilo je to što za smjenu unatoč relativnoj većini nije bilo i dovoljne većine među zastupnicima iz Federacije BiH.

Poslovnikom o radu Zastupničkog doma u ovakvim je slučajevima predviđeno usuglašavanje unutar kolegija u roku od tri dana o čemu će ovisiti hoće li se o ovome ponovo glasovati.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙