FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Nakon odluke ustavnog suda Škaljić se povukao

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. kolovoza 2012.(Hina) - Dosadašnji predsjednik zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Fehim Škaljić potvrdio je u srijedu kako je odstupio s te dužnosti sukladno odluci entitetskog ustavnog suda i predao je ranijem predsjedniku Denisu Zvizdiću.

Škaljić, kojega na čelo zastupničkog doma predložio Savez za bolju budućnost (SBB), stranka koja je zajedno sa Socijaldenmokratskom partijom BiH (SDP BiH) te sa HDZ BiH i HDZ 1990. u lipnju uspostavila novu parlamentarnu većinu, izjavio je novinarima kako je pismom izvjestio Zvizdića da mu prepušta dužnost te kako će vratiti dio plaće što ju je primio na ime obnašanja dužnosti predsjednika u protekla dva mjeseca.

"Naše konačno opredjeljenje je izgradnja pravne države, a presuda ustavnog suda Federacije BiH za nas je neupitna", kazao je Škaljić.

Ustavni je sud FBiH odlučujući po prizivu Denisa Zvizdića i njegova zamjenika Stanka Primorca iz Hrvatske stranke prava (HSP) u utorak ocijenio kako je njihova smjena s dužnosti predsjednika i zamjenika predsjednika zastupničkog doma, koja je provedena 26. lipnja, bila protivna pravilniku o radu tog tijela a samim time i protuustavna jer je sjednica na kojoj je to obavljeno bila sazvana na protuzakonit način.

Škaljić je naznačio kako će u predstojećem razdoblju ipak nastaviti djelovati nova parlamentarna većina nastala nakon odluke SDP BiH da razvrgne savezništvo sa Strankom demokratske akcije (SDA) i HSP-om.

"Postoji parlamentarna većina u zastupničkom domu i ona će iskazati svoju političku orijentiranost da odgovara za upravljanje parlamentom", izjavio je Škaljić, no nije izrijekom potvrdio hoće li se ponovo inzistirati na smjeni Zvizdića i Primorca.

Odluka federalnog ustavnog suda privremeno je blokirala nastojanja SDP-a, SBB-a i dvaju HDZ-a da preuzmu zakonodavnu i izvršnu vlast u Federaciji BiH.

U vladi toga entiteta i dalje su ministri iz SDA i HSP-a, a glavna zapreka njihovoj smjeni je odluka predsjednika FBiH Živka Budimira da to ne dopusti.

Politički analitičari u BiH procjenjuju kako će sadašnja kriza vlasti u Federaciji BiH ali i na državnoj razini moći biti rješena tek nakon provedbe općinskih izbora zakazanih za 7.listopada.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙