FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad 116 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 17. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u ponedjeljak iznad razine od 116 dolara za barel nakon višednevnog rasta temeljem očekivanja novih poticajnih mjera američke središnje banke.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je 30 centi na 116,36 dolara, a isti je minus zabilježila i na američkom tržištu, kliznuvši na 98,70 dolara.

U petak je cijena sirove nafte u Londonu porasla na 117,95 dolara, dosegnuvši najvišu razinu u u četiri mjeseca nakon što je Fed objavio da će svakog mjeseca u američko gospodarstvo ubrizgavati 40 milijardi dolara u sklopu treće runde kvantitativnog ublažavanja usmjerenog na jačanje tržišta rada.

Prethodni američki pokušaji stimuliranja gospodarstva naglo su podigli cijene nafte i ekonomisti strahuju da bi njihova visoka razina mogla obuzdati potrošnju goriva i prigušiti gospodarski rast.

"Novac od američkog poticaja mora nekamo otići a prilično veliki iznos otići će na naftu“, kazao je Olivier Jakob, analitičar iz tvrtke Petromatrix.

Ulagače posebno zabrinjava da bi rast cijena goriva mogao obuzdati gospodarski rast u Kini koja je pomogla održati svjetsko gospodarstvo na površini dok su mnoge zapadne zemlje klizile u recesiju.

"Rast cijena otežava situaciju za potrošače poput Kine", rekao je Ric Spooner, analitičar iz tvrtke CMC Markets. "Ako se stanje u kineskom gospodarstvu bude i dalje pogoršavalo odnosno ako rast ne ubrza, može se očekivati da će Peking intenzivirati poticajnu potrošnju".

Cijene nafte poduprle su pak protuzapadne demonstracije zbog filma koji je protumačen kao uvreda za muslimanske vjernike, te nastavak spora Zapada i Irana oko nuklearnog programa. Napetosti su pojačale rizik od poremećaja u opskrbi iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

Prosvjednici su od kraja prošlog tjedna napali američka veleposlanstva u Jemenu, Egiptu i Tunisu, a Sjedinjene Američke Države poslale su ratne brodove prema Libiji, gdje je ubijen američki veleposlanik. Demonstracije su također održane u Kuvajtu, Iranu, Bangladešu, Maroku i Sudanu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 114,87 dolara, što znači da je bila 1,4 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙