FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte poskočile nakon Fedovih poticaja

Autor: mkuz
LONDON, 14. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima više od dolara i pol temeljem očekivanja jače globalne naftne potražnje nakon što je američka središnja banka pokrenula agresivan programa za poticanje gospodarskog rasta.

Barel sirove nafte na londonskom je tržištu poskupio za 1,67 dolara, na 117,55 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo najvišu razinu u posljednja četiri mjeseca od 117,95 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 1,82 dolara višoj cijeni, od 100,13 dolara.

"Fed će neizravno povećati likvidnost na tržištima imovine i taj će novac morati negdje završiti. Dio će otići na tržišta roba, iako su već sada cijene roba na razinama koje su destruktivne za potražnju", kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Fedova odluka da izravno poveže treći krug kupnje obveznica s prilikama u gospodarstvu potez je bez presedana i njime je banka osjetno intenzivirala svoj angažman na smanjenju američke nezaposlenosti.

Američki dolar se u petak u odnosu na euro spustio na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, što je također poduprlo cijene nafte jer slabiji dolar jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta i time jača potražnju.

Naftna tržišta podupire i eskalacija protuameričkih prosvjeda. Prosvjednici su u srijedu napali američku ambasadu u Jemenu i Egiptu, a Sjedinjene Države su poslale ratne brodove prema Libiji, gdje je ovoga tjedna ubijen američki veleposlanik i još dva djelatnika veleposlanstva. U međuvremenu su protuamerički prosvjedi izbili i u Kuvajtu, Iranu, Bangladešu, Tunisu, Maroku i Sudanu.

"Premija rizika zbog Bliskog istoka tek počinje utjecati na cijene nafte, dodajući im oko pet dolara", rekao je Jonathan Barratt iz sydnejskog BarrattBulletina.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 113,47 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙