FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi kineski podaci zaustavili rast cijena nafte

Autor: mkuz
LONDON, 3. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se na početku tjedna, kliznuvši prema 114 dolara za barel nakon vijesti o usporavanju najvećeg svjetskog potrošača, a značajniji pad zakočila su očekivanja stimulativnih mjera središnjih banaka.

Barel sirove nafte ostao je gotovo nepromijenjen na londonskom tržištu, na 114,5 dolara, stabilizirajući se nakon što je u petak poskupio oko dva dolara. U elektroničkoj trgovini na američkom tržištu njime se trgovalo po 15 centi nižoj cijeni od 96,32 dolara. U petak poskočio je gotovo pet posto.

Američka su tržišta danas zatvorena zbog Dana rada.

Cijena je na oba tržišta porasla više od devet posto u kolovozu, potaknuta zabrinutošću za opskrbu i nadanjima u poticajne mjere američke središnje banke.

Dva ključna istraživanja pokazala su da je kineski industrijski sektor pogođen usporavanjem novih narudžbi, što znači da će usporavanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva nastaviti i u trećem tromjesečju.

"Kineski podaci su vrlo sumorni i sugeriraju da svjetsko gospodarstvo usporava. No, njihov je utjecaj na tržišta bio prilično ograničen budući da rastu nade o novim poticajnim mjerama", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Kineski službeni indeks Indeks menadžera nabave (PMI) pao je u kolovozu na neočekivano niska 49,2 boda, priopćio je u subotu Državni zavod za statistiku. To je prvi puta od studenog 2011. da se spustio ispod 50 bodova, granice koja razdvaja rast od pada aktivnosti. Smatra se da je takav rezultat povećao izglede za nove poticajne mjere.

Američki i europski podaci koji će biti objavljeni u ovome tjednu mogli bi baciti jasnije svjetlo na planove središnjih banaka za eventualno ublažavanje monetarne politike. Tako će trgovci pozorno pratiti sastanak Europske središnje banke u četvrtak i podatke s američkog tržišta rada u petak.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte na kraju prošlog tjedna iznosila 111,17 dolara, što znači da je bila 51 cent viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙