FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je danas podržao prijedlog novoga zakona o boravištu, kojim Vlada predlaže ukidanje pojma prebivališta te uvođenje trajnog i privremenog boravišta. Trajno boravište definira se kao mjesto i adresa na kojoj se osoba trajno nastanila u Hrvatskoj, a privremeno boravište kao mjesto i adresa gdje osoba privremeno boravi bez namjere da se u njemu trajno nastani. Zakon predviđa brisanje iz evidencije boravišta koje bi se pokretalo po službenoj dužnosti na temelju podataka koje utvrdi policija ili onih koje joj dostave tijela javne vlasti ili zainteresirane pravne ili fizičke osobe, odnosno građani. Brisanje se ne bi provodilo za osobe koje su na privremenom radu ili školovanju u inozemstvu, ako su svoj odlazak prijavile, kao ni osobe koje su obuhvaćene programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena ili vraćena te nisu na drugi način stambeno zbrinute u Hrvatskoj. Građani bi prilikom prijave trajnog ili privremenog boravišta davali pisanu izjavu da su se nastanili na adresi trajnog ili privremenog boravišta.

ZAGREB - Milorad Pupovac (SDSS) je na saborskom Odboru pozdravio uređivanje materije po kojim se uvjetima može brisati iz evidencije boravišta, ali i naglasio kako uz praksu brisanja treba postojati i praksa upisivanja u boravište. "Populaciju koja je u Hrvatsku dolazila iz BiH do sada se uvijek upisivalo, a populaciju, izbjeglice iz Srbije nije se upisivalo već brisalo", poručio je. Pupovac je u raspravi od Sabora i Odbora zatražio da osude jučerašnju izjavu splitskog gradonačelnika i zastupnika HGS-a Željka Keruma u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" da su njegovi poslovni problemi počeli nakon što je rekao da bi "Srbi trebali znati gdje im je mjesto", a izjavio je i da Srbi imaju većinski utjecaj na medije i financije u Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra počinje jesensko zasjedanje, na 5. sjednici koja bi trebala trajati četiri tjedna. Sjednica je zakazana do 19. listopada, nakon toga se očekuje stanka za Dan Svih svetih i Dan mrtvih, a potom bi se zastupnici ponovno okupili u studenom na novoj sjednici. Predloženi dnevni red sjednice broji 65 točaka, među kojima je i prijedlog novoga zakona o boravištu, te prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020. godine. Na dnevnom redu su i financijski te gospodarski zakoni koji se usklađuju s propisima EU - prijedlog Zakona o koncesijama, izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, izmjene Zakona o trošarinama te izmjene Zakona o trgovačkim društvima. Polovica predloženog dnevnog reda otpada na izvješća te oporbene zakonske prijedloge, uglavnom one Hrvatskih laburista.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR) predlaže Vladi Republike Hrvatske da dio neobradiva zemljišta daruje ili da u zakup po jednu kunu zainteresiranim hrvatskim braniteljima, odnosno svima onima koji hoće i žele obrađivati zemljišta, kojih, kako navode, samo u državom vlasništvu ima oko 530.000 hektara. UBIUDR smatra kako se porezom na neobrađeno zemljište ne može mnogo postići te ističe, kad bi se zemljište obrađivalo Hrvatska bi mogla prehraniti sebe, ali i imati i za izvoz.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić danas su izjavili da je po pitanju zahtjeva HEP-a za poskupljenjem cijene grijanja najvažnije mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) te ustvrdili da na tom pitanju ne treba skupljati "jefitne političke bodove". Komentirajući najavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će staviti veto na HEP-ov zahtjev, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ustvrdio je da je donošenje odluke o poskupljenju cijene grijanja osjetljivo pitanje koje se ne smije koristiti za "dnevno političko poentiranje". "To je osjetljivo pitanje, ali ne smijemo dovoditi ni tvrtku koja osigurava toplinsku energiju do toga da akumulira gubitke i da se onda dovede u situaciju da ne može isporučiti toplinsku energiju. No, poskupljenje ne smije biti takvo da ono pokriva neefikasnost tvrtke. Zato je potrebno mišljenje HERA-e, koja mora dati ocjenu je li to poskupljenje opravdano ili ne", istaknuo je Zmajlović. Upitan kako komentira najavu gradonačelnika Bandića, Bernardić je rekao kako zahtjev za poskupljenjem "nije predizborna tema".

ZAGREB - Bivši direktor Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega danas je, poput ostalih čelnika javnih tvrtki ranije ispitanih na suđenju HDZ-u i Ivi Sanaderu, posvjedočio da mu je suradnju s marketinškom agencijom Fimi medijom preporučio bivši stranački rizničar Mladen Barišić koji je ostavljao dojam da je dobar s tadašnjim premijerom i predsjednikom HDZ-a. Protega koji je na čelu HPB-a bio od 2003. do 2009. kada je osumnjičen za odobravanje nezakonitih kredita potvrdio je da je na suradnju s Fimi medijom potrošio između pet i šest milijuna kuna, uglavnom za marketinške kampanje. Prva suradnja dogodila se pred Božić 2006. kada je Fimi media bila pozvana na natječaj, ali im uvjeti nisu bili povoljni pa nisu dobili posao. "Ipak, ponudili su nam promotivne materijale koje smo prihvatili i to je bio prvi posao", kazao je Protega, dodajući da je sastanak s direktoricom tvrtke Nevenkom Jurak dogovorio Mladen Barišić.

ZADAR - Policijski službenici zatekli su u subotu prijepodne u blizini Sukošana 28-godišnjaka iz okolice Slunja s paketićem kokaina težine 1 g, a naknadnom pretragom njegovog automobila pronašli su još 32 g marihuane, priopćila je Policijska uprava zadarska. Pronađena droga mu je oduzeta, a protiv njega Državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava.

VINKOVCI - U sklopu akcije „Manje oružja – manje tragedija“, mještanin Nuštra predao je jučer djelatnicima protueksplozijske zaštite Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske veću količinu streljiva i dvije puške, izvjestila je jutros ta PU. Osoba koja je željela ostati anonimna, predala je oko 3600 streljiva, devet komada nabojnika za streljivo za automatsku pušku, dvije automatske puške marke „Crvena zastava“ i dvije detonatorske kapisle, navela je policija.

DONJI LAPAC - Požar na pilani u Donjem Lapcu izbio je noćas u 1,34 sata, izvijestila je Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz Korenice, Gospića i Donjega Lapca te pripadnici ličko-senjske policijske uprave. Požar je lokaliziran u 5,30 sati, a vatrogasne snage nastavile su raditi na dogašivanju požara. Kako navodi DUZS, razmjeri štete utvrdit će se policijskim očevidom.

OSIJEK - Jučer oko 7,00 sati, u polju između Čepina i Ivanovca, smrtno je stradao 65-godišnjak iz Čepinskih Martinaca, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Osječko-baranjske policijske uprave. Glasnogovornik Marko Ćaleta kazao je kako je 40-godišnji vozač, upravljajući teretnim vozilom, pri utovaru šećerne repe, krećući se unatrag pregazio 65-godišnjaka, koji je preminuo od zadobivenih ozljeda. Mrtvo tijelo prevezeno je u osječki Klinički bolnički centar (KBC), radi obdukcije, a slijedi daljnji rad na utvrđivanju okolnosti ovoga događaja, rekao je Ćaleta. Dodao je kako smrtno stradali 65-godišnjak nije radio na utovaru repe, već se tamo slučajno zatekao, a još se utvrđuju okolnosti na temelju kojih će se odlučiti je li riječ o nesretnom slučaju ili kaznenom djelu.

ZAGREB - Multimedijalni plesni projekt "Jukebox", jedinstveni 'site-specific' plesni performance koji nastaje kao odgovor na izabrani glazbeni broj, otvorit će u petak 21. rujna jesensku sezonu zagrebačke galerije Lauba. Zajednička produkcija te galerije i autorskog tima koji čine koreografkinja Ksenija Zec i kazališni redatelj i dramaturg Saša Božić, projekt "Jukebox" iznikao je iz ideje o premještanju izvedbene prakse koja inače pripada u domenu kazališta u galerijski prostor, radi propitivanja prirode plesa kao umjetnosti.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙