FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izvijestio je da je danas inspekcija zaštite okoliša obavila nadzor i naložila zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i Gradu Zagrebu da se otpad u Zagrebu makne s ulica, te je najavio tužbu protiv Bandića i Grada zbog ugrožavanja zdravlja ljudi. "Ministarstvo zaštite okoliša najvjerojatnije će već u ponedjeljak podignuti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu protiv odgovorne osobe u Gradu Zagrebu - gradonačelnika Milana Bandića i Grada Zagreba zbog toga što je svojim postupanjem doveo u ugrozu zdravlje svih građana grada Zagreba", rekao je Zmajlović na konferenciji za novinare. Optužni prijedlog se podnosi na temelju Zakona o otpadu zbog povrede članka 15. koji govori da je gradonačelnik dužan osigurati gospodarenje otpadom na području Grada Zagreba u skladu s propisima. Na pitanje novinara znači li to da je odlagalište otpada Jakuševec danas popodne odblokirano zahvaljujući njegovom inspekcijskom nadzoru i pokrenutom optužnom prijedlogu a ne dobrom voljom gradonačelnika Bandića, ministar Zmajlović je odgovorio da se radi o nalogu i naređenju inspekcije zaštite okoliša pod prijetnjom prekršajnih i kaznenih mjera.

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je telefonskoj sjednici donijela odluku o upućivanju jednog kanadera s tročlanom posadom iz sastava hrvatskih Oružanih snaga kao ispomoć u Bosnu i Hercegovinu. "Kanader je upućen u svrhu pružanja humanitarne pomoći, radi gašenja požara na području Mostar – Malo i Veliko Rujište", stoji u vladinoj odluci.

SPLIT - Splitski HDZ optužio je danas aktualnu vlast da je stala uz tajkune i iznevjerila obećanja koja je dala tijekom kampanje te da se ponaša antisocijalno i bešćutno, a predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću zamjerio je na izjavi o "slučajnoj državi". Povećanje PDV-a i uvođenje poreza na nekretnine izravni je udar na sve one kojima su obećavali da će ih porezno rasteretiti, ističe se u današnjem priopćenju koje je potpisao predsjednik splitskoga Gradskog odbora HDZ-a Petar Škorić. Naprotiv, dodaje se, "slizali su se s tajkunima, s kojima ljetuju u privatnim vilama, s onim tajkunima koji ih financiraju". Zamjerajući premijeru Milanoviću izjavu o "slučajnoj državi", splitski HDZ navodi kako "ispada da su branitelji poginuli u nekom podmetnutom slučaju, u nekom slučajnom ratu i za neku slučajnu zemlju koja se slučajno dogodila".

ZAGREB - Na Bundeku će se od 21. do 30. rujna održati Bundekfest u organizaciji Grada Zagreba i u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Zagreba i Cehom ugostitelja, dok će Rujanfest preseliti na novu lokaciju, kod zapadnog ulaza u Zagreb i u blizini trgovačkog centra Westgate, nadomak Zaprešiću. "Zagreb će organizirati Rujanfest ili točnije Bundekfest od 21. do 30. rujna. Neće se naplaćivati karte ni za ulaz niti za koncerte koji će tamo biti", izjavio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prilikom obilaska gradilišta. Najavio je da će nositelj posla biti Udruženje obrtnika Grada Zagreba i Ceh ugostitelja zajedno sa Gradom Zagrebom, dok će se, rekao je, svi ostali detalji znati na vrijeme. Bandić je ustvrdio kako je iz godine u godinu na Rujanfestu na Bundeku pomalo prevladao interes profita i privatni interes na uštrb građana. "Uvidjevši to, morao sam to prekinuti i interes građana staviti u prvu funkciju, a profit i privatni interes u drugu. Kad je u pitanju Bundekfest, gradonačelnik je ovaj put stao na stranu građana", rekao je Bandić. Organizatori dosadašnjeg Rujanfesta u priopćenju navode da su na novu lokaciju u blizini Westgatea prisiljeni preseliti jer im je gradonačelnik Bandić odbio dati suglasnost za održavanje festivala na njegovoj tradicionalnoj lokaciji, jezeru Bundek, ali i na bilo kojoj drugoj lokaciji u Zagrebu.

SVETI ROK - U Hrvatskoj je ove godine, do 20. kolovoza, zabilježeno ukupno 8.549 požara otvorenog prostora, što je za 2.068 požara više nego u istom razdoblju prošle godine, a zbog suše i najavljenih vremenskih prognoza i dalje se očekuje vrlo teško razdoblje za vatrogasce, istaknuto je na sastanku glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima priobalja, održanom u Lovincu. Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), ove je godine do 20. kolovoza na priobalju bilo 4.439 požara otvorenog prostora, od čega 3.129 požara raslinja, što je više nego prošle godine u istom razdoblju, kada je zabilježeno 3.763 požara otvorenog prostora, od čega 2.498 požara raslinja (631 požar raslinja više nego prošle godine). Na kontinentu je, pokazuju podaci, bilo 4.110 požara otvorenog prostora, od čega 3.301 požar raslinja, što je također više nego prošle godine kada je zabilježeno 2.718 požara otvorenog prostora, od čega 1.963 požara raslinja.

SPLIT - U jednodnevnoj akciji pojačanog nadzora pomorskog prometa "Sigurnost na moru 2012" splitska Lučka kapetanija i Pomorska policija pregledali su 71 plovilo i naplatili 37.900 kuna kazni zbog pomorskih prekršaja. U toj akciji, provedenoj jučer, pregledan je jedan brod, 16 domaćih jahti i 54 strane jahte te su izdana 23 prekršajna naloga i pokrenut jedan optužni prijedlog, priopćilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. U nedopuštenoj vožnji gliserom zatečeno je 17 prekršitelja. Zbog prekršaja na moru, splitska Lučka kapetanija naplatila je 35.000 kuna kazni, a Pomorska policija 2900 kuna. Nadzor je proveden na području Trogira, Rogača, Baške Vode, Makarske, Tučepa, Igrana, Bola, Visa, Hvara i Paklenih otoka, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Iako su u pojedinim krajevima Hrvatske proglašene redukcije vode uzrokovane dugotrajnom sušom i visokim temperaturama, vodoopskrba Grada Zagreba odvija se uredno, a voda je sigurna za piće. "Na vodocrpilištima se parametri crpljenja kreću u očekivanim vrijednostima te nema indikatora poremećaja u idućem razdoblju. Trenutne mogućnosti isporuke vode u potpunosti zadovoljavaju svim zahtjevima potrošnje", priopćila je Vodoopskrba i odvodnja, podružnica Zagrebačkog holdinga.

(Hina) xnkot yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙