FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 13. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

AMSTERDAM

Liberalna stranka premijera Marka Ruttea pobijedila je na nizozemskim parlamentarnim izborima u srijedu, pokazali su rezultati u četvrtak ujutro nakon 95 posto obrađenih glasačkih listića. Liberali, koji su u Nizozemskoj stranka desnog centra, osvojili su 41 od 150 zastupničkih mjesta u donjem domu nizozemskog parlamenta. Odmah do njih su laburisti, lijevi centar, s 39 osvojenih mandata. "Ostvarili smo najveću pobjedu u našoj povijesti. Po drugi put smo najjača stranka u zemlji. Već sutra krećem s prvim koracima za sastavljanje vlade", rekao je Rutte u izjavi nizozemskoj televiziji, ali nije želi otkriti kojim će strankama prvo pristupiti u pokušaju stvaranja koalicije. " Nazvao sam maloprije Marka Ruttea i čestitao mu na pobjedi", kazao je čelnik laburista Diederik Samsom, priznajući poraz.

PEKING

Službeni kineski dnevni list spomenuo je u četvrtak zamjenika kineskog predsjednika Xi Jingpinga nakon više od deset dana apsolutne šutnje vlasti oko sudbine tog čelnika koji je nestao bez objašnjenja iz javnosti. Dnevnik Guangxi, kojim upravlja Komunistička stranke te autonomne pokrajine na jugu Kine, spomenuo je ime Xija među drugim visokim dostojantvenicima koji su potpisali pismo sućuti upućeno obitelji nedavno preminulog veterana stranke. Predsjednik Hu Jintao, zamjenik predsjednika Xi Jinping, šef odjela Organizacije stranke Li Yuanchao, bivši premijer Zhu Rongji i drugi dužnosnici "izrazili su sućut nakon smrti dugogodišnjeg druga Huanga Ronga i prenijeli u različitim oblicima poruke suosjećanja i solidarnosti s obitelji", piše Dnevnik Guangxi. Nasljednik predsjednika Hua, odavno imenovan da ga naslijedi na čelu Kineske komunističke partije, Xi Jinping neobjašnjivo je nestao iz javnog života. Nezavisni stručnjaci iznijeli su mogućnost zdravstvenih tegoba.

CIUDAD DE MEXICO

Meksička vojska uhitila je u srijedu Jorgea Eduarda Costillu, šefa Zaljevskog narkokartela i jednog od najtraženijih vođa organiziranog kriminala, objavila je meksička vlada. "Jorge Eduardo Costilla Sanchez, glavni šef Zaljevskog kartela" uhićen je u državi Tamaulipas, objavilo je ministarstvo u kratkom priopćenju u srijedu navečer. Zasad nema drugih pojedinosti o uhićenju. Meksičke vlasti stavile su Costillu na listu najtraženijih šefova organiziranog kriminala nudeći nagradu od 2,2 milijuna dolara za njegovo hvatanje. Zaljevski kartel prekinuo je 2010. suradnju sa Zetasom, kriminalnom skupinom trgovaca drogom koju su osnovali i vodili nekadašnji elitni časnici meksičke vojske. Razdvajanje dviju skupina uzrokovalo je eskalaciju nasilja u Tamaulipasu koje je rezultiralo nekim od najokrutnijih ubojstava u Meksiku posljednjih mjeseci.

SUBOTICA

Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) preuzele su u ranim jutarnjim satima u četvrtak vlast u Novome Sadu smijenivši na dramatičnoj sjednici gradske skupštine dosadašnju vladajuću koaliciju koju su činili Demokratska stranka (DS) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Time je okončana višemjesečna politička kriza u glavnom gradu Vojvodine koja je počela nedugo poslije prelaska DS-a u oporbu na republičkoj razini i poraza Borisa Tadića na predsjedničkim izborima koncem svibnja. S mjesta gradonačelnika Novoga Sada na gotovo dvodnevnoj sjednici gradske skupštine smijenjen je predstavnik DS-a Igor Pavličić a na njegovo mjesto imenovan dužnosnik SNS-a Miloš Vučević.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙