FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

VARŠAVA - Ruska pravoslavna crkva i Katolička crkva u Poljskoj potpisale u petak u Varšavi povijesni apel na pomirbu, nakon stoljetnog neprijateljstva između dviju nacija, prenose svjetski mediji. Apel, potpisan tijekom prvog posjeta Poljskoj ruskog patrijarha Kirila, obje su strane ocijenile povijesnim činom pomirbe. Dokument podsjeća na "otvoreno neprijateljstvo, čak borbu između dviju nacija" u prošlosti i poziva na "bratski dijalog" u svim sferama života. Dokument je s poljske strane potpisao poljski nadbiskup Jozef Michalik, najviši predstavnik Crkve u zemlji.

BEJRUT - Hezbolah je u petak zaprijetio da bi mogao ubiti desetke tisuća Izraelaca gađajući mete precizno navođenim projektilima. Glavni tajnik Hezbolaha šeik Hasan Nasralah rekao je da bi njegova organizacija mogla pretvoriti živote stotina tisuća Izraelaca u "pravi pakao" gađajući manji broj meta, "ne velik", što je moguća aluzija na nuklearna postrojenja, premda Nasralah nije ulazio u pojedinosti. "Tijekom bilo koje faze napada na našu zemlju, budemo li prisiljeni iskoristiti ili ciljati tu vrstu mete da bismo zaštitili naš narod i zemlju, nećemo oklijevati", rekao je.

BERLIN - Njemačka vojska moći će ubuduće upotrijebiti svoje oružje na njemačkim ulicama u ekstremnim slučajevima, odlučio je njemački Ustavni sud, prenosi u petak BBC. Po odluci suda, oružane snage mogu biti razmještene samo ako Njemačkoj prijeti napad "katastrofalnih razmjera", s velikim brojem žrtava, što se ne odnosi na prosvjede.

Odluku o slanju vojske na teren mora odobriti savezna vlada. Velika ograničenja razmještanja vojske na njemačkom teritoriju uvedena su u njemački ustav nakon nacizma.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙