FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 8. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PAPHOS - Predstavnice Europske unije, Velika Britanija, Francuska i Njemačka u petak su zatražile da se Iranu nametnu nove sankcije zbog njegova nuklearnog programa, a Izrael i dalje prijeti vojnom akcijom. Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je kako činjenica da Iran nije ispunio zahtjeve međunarodne zajednice i smanjio svoje nuklearne potencijale, znači da će se za koji tjedan razgovarati o novim sankcijama. "Sankcije su nužne, i to brzo. Ne vidim s iranske strane volju za konstruktivnim razgovorima", rekao je Westerwelle koji je na sastanku EU-ovih ministara vanjskih poslova na Cipru. EU je najnovije sankcije Iranu uveo u srpnju kad je zabranjen uvoz nafte iz Irana. I Sjedinjene Države primjenjuju žestok diplomatski pritisak diljem svijeta, ne bi li tako izolirale iransko gospodarstvo.

BEOGRAD - Srbija je pokrenula sve raspoložive međunarodne mehanizme kako bi onemogućila namjeru Prištine da međunarodni pozivni broj za Srbiju +381 zamjeni međunarodnim pozivnim brojem Albanije +355, što je za današnji broj lista "Novosti" potvrdio ministar vanjske i unutarnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić koji očekuje spriječavanje provođenja Rezolucije koju je usvojila Skupština Kosova. Ljajić je već uputio pismo generalnom tajniku Međunarodne unije za telekomunikacije Hamadounu Toureu da zaustavi namjeru Prištine, jer se, tvrdi Srbija, tom rezolucijom grubo zloupotrebljavaju međunarodni sporazumi i standardi. "Uvođenjem prefiksa 355, koji podrazumjeva da se sav međunarodni telefonski promet na Kosovu obavlja preko Albanije, bile bi prekršene i odluke i preporuke same Unije, odnosno uvelo eksteritorijalno korištenje međunarodnih brojeva, što je nemoguće i protivno međunarodnim principima", izjavio je Ljajić. Po njemu, rezolucija o promjeni broja je "čist politički akt i jednostrani potez koji ne doprinosi rješavanju problema dijalogom, za šta se Beograd zalaže".

PARIZ - Francuska socijalistička vlada poručila je u petak da će iduće godine smanjiti javnu potrošnju i provesti porezne reforme, opovrgnuvši izvješća da razvodnjava ključne mjere kao što je 75-postotni porez za bogate. Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da je zbog stagnirajućeg gospodarstva ključno da Francuska iduće godine ostvari ciljani javni deficit od tri posto BDP-a jer bi u suprotnom mogla izgubiti povjerenje ulagača. Hollande je kazao da će održavanjem javne potrošnje stabilnom u nominalnom smislu iduće godine (izuzevši servisiranje duga i isplate mirovina) vlada uštedjeti 10 milijardi eura. Ipak, to je samo trećina od više od 30 milijardi eura ušteda koje su potrebne da bi se ostvario ciljani deficit i omogućilo uravnoteženje proračuna do kraja njegova petogodišnjeg mandata.

ŽENEVA - Ujedinjeni narodi objavili su u petak da su gotovo udvostručili svoj poziv za fond za humanitarnu pomoć Siriji, sa 180 na 347 milijuna američkih dolara. Humanitarni program sastoji se od 57 projekata i pokriva 14 sirijskih pokrajina, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky. Humanitarni forum za Siriju, koji okuplja glavne UN-ove agencije, poziv je uputio u petak, na svojem petom sastanku u Ženevi. "Potrebno je proširiti bazu država donatora, tek ih nekolicina uplaćuje sredstva za humanitarnu pomoć Siriji", rekao je, istaknuvši da je pomoć u Siriji potrebna 2,5 milijuna ljudi, dva puta više nego u ožujku. Više od 1,5 milijuna ljudi raseljeno je, od kojih su više od polovice djeca. U susjednim državama nalazi se više od 250.000 izbjeglica, od kojih je 100.000 registrirano samo u kolovozu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙