FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

LONDON

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange sprema se dati izjavu u nedjelju o diplomatskom sporu između Velike Britanije i Ekvadora u čijem se središtu našao, ali bi mogao ostati unutar ekvadorskog veleposlanstva kako bi izbjegao uhićenje budući da radnici uređuju balkon za njegovu izjavu. BBC je ranije izvijestio kako se očekuje da će Assange tijekom dana dati izjavu za javnost ispred ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, u koje se sklonio prije točno dva mjeseca, o diplomatskom sporu u čijem se središtu našao otkako mu je Ekvador odobrio politički azil. WikiLeaks je objavio da će Assange dati izjavu ispred veleposlanstva, a britanske vlasti upozorile da će biti uhićen kada napusti veleposlanstvo.

BEOGRAD

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovan u nedjelju je za novosadski list "Dnevnik" izjavio kako bi "bilo dobro da papa Benedikt XVI. dođe u posjet Srbiji, ali da prije toga mora posjetiti Jasenovac". "Ja mislim da bi se Papa prije toga morao pokloniti sjenama stradalnika u Jasenovcu, kao što je prigodom posjeta Poljskoj odao poštu i žrtvama Auschwitza", rekao je mitropolit Jovan. Rekao je i kako je "očekivao da će Papa posjetiti Jasenovac, nakon što je kardinal Josip Bozanić to učinio". Dodao je kako bi on, da je na mjestu političara, prešao preko svih zapreka ako bi Papin posjet donio korist Srbiji, naglasivši kako "ne treba sumnjati da bi koristio".

RIM

Talijanska obalna straža spasila je više od 350 afričkih imigranata u blizini malog talijanskog otoka Lampeduse tijekom vikenda koji su pokušavali doći do europskog kopna drvenim brodovima u lošem stanju, rekao je jedan dužnosnik za Reuters u nedjelju. Obalna straža je spasila u subotu 231 osobu iz subsaharske Afrike, među kojima 33 žene i četvero djece, koji su plovili u 15 metara dugačkom brodu. Kasnije istoga dana spasili su 126 Tunižana koji su bili u deset metara dugačkom drvenom brodu. Svi su imigranti odvedeni u prihvatni centar na otoku.

TEHERAN

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei ocijenio je u nedjelju da glavni problem islamskog svijeta ostaje Izrael, spominjući nanovo termin "kancerozni tumor", koji su Zapad i UN osudili. "Velike sile dominirale su sudbinom islamskih zemalja godinama i smjestile cionistički kancerozni tumor u središte islamskog svijeta", kazao je ajatolah Hamenei u govoru pred dužnosnicima i veleposlanicima muslimanskih zemalja povodom Ramazanskog bajrama, izvješćuje u nedjelju agencija Irna. "Sve islamske vlade i narodi moraju paziti na vrlo opasnu zavjeru Zapada koji nastoji da se to pitanje zaboravi potičući podjele unutar islamske nacije", kazao je on.

CASTEL GANDOLFO

Papa Benedikt XVI. pozdravio je u nedjelju povijesni posjet Poljskoj ruskog pravoslavnog poglavara Kirila koji je ondje susreo, između ostalih, katoličke biskupe s kojima se obvezao promovirati "evangeličke vrijednosti u svijetu". Govoreći o boravku Kirila od četvrtka u Poljskoj, Papa je podsjetio da je "program tog posjeta uključivao i susrete s katoličkim biskupima i zajedničku izjavu o želji za širenjem bratske zajednice i surađivanjem u širenju evangelističkih vrijednosti u suvremenom svijetu". Benedikt XVI. govorio je na poljskom zbog hodočasnika podrijetlom iz te zemlje, po završetku molitve održane u Castel Gandolfu, ljetnoj redizenciji papa u okolici Rima, prigodom tradicionalnog pozdravljanja vjernika na raznim jezicima.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙