FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 12. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Američki diplomat ubijen u Bengaziju je veleposlanik J. Christopher Stevens, javljaju agencije u srijedu o žrtvi protuameričkog nasilja u Libiji i prenose osude napada te kritiku koju je na račun vlade predsjednika Baracka Obame izrekao republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney. "Veleposlanik J. Christopher Stevens ubijen je kao i trojica drugih djelatnika", izjavio je zamjenik libijskog ministra unutarnjih poslova Wanis al-Charef. Washington će bolje štititi svoje diplomatske misije, rekla je je američka državna tajnica Hillary Clinton kasno u utorak navečer i osudila ubojstvo američkog diplomata i nasilje koje je zahvatilo Libiju i Egipat na samu godišnjicu terorističkih napada 11. rujna. Clinton je izrazila žaljenje zbog uvredljivih poruka na internetu koje su razbjesnile muslimane, ali i naglasila: "Budimo jasni - ništa ne može nikada opravdati takve zločine". Naoružana skupina napala je u utorak navečer ručnim bombama i kalašnjikovima američki konzulat navodno zbog internetskog prijenosa govora kontroverznog kršćanskog pastora Terryja Jonesa, koji je 2010. zbog najave da će spaliti Kuran potaknuo sličan val nasilja u Afganistanu. Prosvjedi su izbili i u Egiptu, gdje su u glavnom gradu Kairu prosvjednici zapalili američku zastavu ispred veleposlanstva. U jeku kampanje za predsjedničke izbore 6. studenoga republikanac Romney nazvao je reakciju vlade predsjednika Obame "sramotnom" i optužio Obamu da simpatizira muslimanske ekstremiste.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je u srijedu zeleno svjetlo kojim je njemački ustavni sud odobrio plan spašavanja eura i ocijenila da je to "dobar dan za Europu". "To je dobar dan za Njemačku, to je dobar dan za Europu", rekla je Merkel pred njemačkim parlamentom. "Njemačka šalje snažnu poruku Europi i dalje... Njemačka je na visini svoje odgovornosti kao prvo europsko gospodarstvo i pouzdan partner", za rješavanje krize eurozone, rekla je Merkel. Osam ustavnih sudaca dalo je zeleno svjetlo njemačkom predsjedniku Joachimu Gaucku da potpiše zakone o budućem Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), popularno nazvanom europskom fondu spasa i fiskalnom paktu namijenjenima jačanju proračunske discipline. "Svojom odlukom Ustavni sud je jasno otvorio put provedbi EMS-a i fiskalnog pakta", rekla je Merkel i dodala "Nismo prevladali krizu... No učinili smo prvi korak u tom smjeru".

SARAJEVO - Nikakvog napretka u provedbi reformi u BiH neće biti prije okončanja općinskih izbora 7. listopada, a hoće li ih biti i nakon toga ovisi o uspostavi nove vladajuće većine što ne treba očekivati prije sredine idućeg mjeseca, konstatirali su u srijedu u Sarajevu Stefano Sannino, ravnatelj Općeg ravnateljstva Europske unije za proširenje i čelnici ključnih političkih stranaka u BiH. Sannino se s bosanskohercegovačkim političarima sastao kako bi razmotrili zastoj u provedbi reformi nužnih za priključenje BiH EU. Iako su se na to u lipnju sami obvezali na sastanku s povjerenikom EU za proširenje Štefanom Fueleom, stranački su čelnici iz BiH propustili do 31. kolovoza postići dogovor o ustavnim reformama nužnim za eliminiranje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina. "Taj rok na žalost nije ispoštovan", kazao je novinarima Sannino dodajući kako je zbog izborne kampanje koja je u tijeku nerealno očekivati bilo kakav napredak na tom planu u narednim tjednima. Čelnici političkih stranaka novinarima su mogli samo potvrditi postojanje već dobro poznatih razlika među njima koje ugrožavaju ne samo proces europskih integracija nego i stabilnost zemlje. "Čamac zvani BiH opasno se nagnuo i vrti se u krug i ako ništa ne poduzmemo počet će tonuti", izjavio je predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić. Upozorio je kako bez jasne nove vladajuće većine u državi nije moguće ništa napraviti te je najavio kako bi se čelnici ključnih stranaka mogli sastati između 10. i 14. listopada s ciljem dogovora o tome kako dalje djelovati.

OSLO - Predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak u srijedu je ustvrdio da je "mirno" ujedinjenje njegove zemlje sa Sjevernom Korejom "neizbježno". "Mi smo jedini razdvojeni narod na svijetu i neizbježno je da se u nekom trenutku mirno ujedinimo", izjavio je Lee na konferenciji za novinare tijekom posjeta Norveškoj. "Ne vjerujemo u nasilno ujedinjenje... Nuklearno oružje i vojna moć nisu dobar način da Sjeverna Koreja razriješi sadašnje stanje", dodao je, pozvavši Pyongyang da odustane od nuklearnog programa, kao što to traži i UN. Iako su izgledi za ujedinjenje dviju zemalja i dalje vrlo neizvjesni, prošlog je mjeseca Južna Koreja objavila pokretanje zaklade namijenjene mogućem ujedinjenju, koje bi, po službenim procjenama, moglo stajati 249 milijardi wona (171 milijarda eura) samo za prvu godinu, što je skoro četvrtina ukupnog bruto domaćeg proizvoda Južne Koreje.

ZAGREB - Američka porezna služba dodijelila je 104 milijuna dolara bankaru koji je postao zviždač i pomogao vlastima da razotkriju shemu kojom je najveća švicarska banka pomagala svojim američkim klijentima da izbjegnu porez, potvrdio je u utorak IRS, a prenosi The Washington Post. Podatak o nagradi objavio je pravni tim koji zastupa Bradleya Birkenfelda. Taj nekadašnji bankar UBS-a dao je saveznim istražiteljima detaljan opis svega što se događa u banci, ali je ipak završio u zatvoru na gotovo tri godine jer je 2008. priznao krivnju za pomaganje jednom klijentu da izbjegne porez. Birkenfeldovi odvjetnici kažu kao misle da je riječ o najvećoj nagradi koja je dodijeljena jednom zviždaču u Sjedinjenim Državama. Nekoliko pravnih stručnjaka kaže kako je riječ o iznosu puno većem od ono malo za koje javnost zna od 2006. kad je IRS povećao fond nagrada za zviždače.

ZAGREB - Izvršni direktor Facebooka Marc Zuckerberg je priznao da se tvrtka na burzi nije baš iskazala, ali da se i prije iskazala u nevoljama te da će prebroditi i ovu najnoviju, piše u srijedu Los Angeles Times. "Razočarali smo na burzi", kazao je Zuckerberg na konferenciji u San Franciscu i dodao da će Facebook prebroditi i ovu nevolju. "Mi se brinemo o našim dioničarima", dodao je. Prošli je tjedan Facebook priopćio da Zuckerberg ne planira prodavati dionice u idućih barem godinu dana, signalizirajući da vjeruje u budućnost kompanije. Facebook je zabilježio veliki pad vrijednosti dionica, gotovo za 50 posto, nakon što je u svibnju, kada je kompanija postala javna, izlistavanje na burzi loše počelo. Najnoviji podaci govore da je cijena dionica porasla za 66 centi, ili gotovo tri posto nakon redovnog zatvaranja burze. To je slijedilo nakon što je Facebook porastao za 62 centa, tj. tri posto u regularnom trgovanju na burzama, da bi se cijena dionica zaustavila na 19,43 dolara.

AMSTERDAM - Osam osoba ozlijeđeno je u nizu eksplozija u plinskoj elektrani Nuon u Nizozemskoj, objavile su u srijedu službe sigurnosti. "Dogodila se jedna velika i niz manjih eksplozija. Ima ozlijeđenih", rekla je glasnogovornica policije. Glasnogovornik Nuona, tvrtke u vlasništvu švedskog Vattenfalla, rekao je da je do eksplozije došlo dok su radnici radili na električnim vodovima visokog napona. U bolnicu je prebačeno osam ozlijeđenih osoba, od čega jedna teško. U energetskom kompleksu u kojem se nalaze dvije elektrane, eksplozija se dogodila u onoj koja nije bila u pogonu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙