FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 25. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

MOSTAR - Kanader Oružanih snaga RH od ranih jutarnjih sati u subotu gasi požar u mjestu Rujištu kod Mostara gdje je vatra prijetila gospodarskim objektima i obiteljskim kućama. Po riječima mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, kanader je oko šest sati poletio iz baze i već oko sedam sati započeo je gasiti vatrenu stihiju na teško pristupačnim obroncima planine Veleža. Požar koji je aktivan više dana približio se odmaralištu u mjestu Rujištu, a u blizini su i stotine obiteljskih kuća. Bešlić je ustvrdio da su mostarski gasitelji poduzeli sve što su mogli, ali zbog loše opremljenosti i teških uvjeta nisu ili u stanju staviti pod nadzor požar koji guta crnogoričnu šumu među kojoj je i endemska vrsta crne omorike. Požarna linija duga je 16 kilometara, a do sada je izgorjelo više tisuća hektara šume i raslinja. Nad Mostarom nadvio se gusti dim i pada pepeo. Uz teško pristupačan teren veliki problem predstavlja minirano područje. Po tvrdnjama policije požar je podmetnut. Hrvatska vlada jučer je odobrila slanje jednoga kanadera za gašenje požara na području Mostara pošto je to zatražilo Vijeća ministara BiH.

WASHINGTON - Organizacija američkih država (OAS) izrazila je u petak u Washingtonu "solidarnost i podršku" Ekvadoru, koji je u sporu s Velikom Britanijom oko davanja političkog azila osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, koji se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu. Pozivajući obje zemlje da "nastave dijalog", OAS je zatražio "odbacivanje svakog pokušaja koji bi mogao dovesti u opasnost nepovredivost diplomatskih misija", te je "u tom kontekstu izrazio solidarnost i podršku" Ekvadoru, piše u rezoluciji usvojenoj konsenzusom usprkos suzdržanosti Kanade i SAD-a, koje su navedene u fusnoti teksta. Sastanak ministara vanjskih poslova OAS-a održan je u Washingtonu na zahtjev Ekvadora, koji je 16. kolovoza odobrio politički azil Assangeu koji nastoji izbjeći izručenje Švedskoj gdje je optužen za silovanje i seksualno napastovanje. Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino zatražio je na sastanku, održanom na inicijativu Quita koji je tražio podršku OAS-a, "javnu ispriku" V. Britanije, osuđujući britanske "prijetnje" o ulasku u ekvadorsko veleposlanstvo kako bi se Assange uhitio. Britanija je putem svojeg stalnog promatrača pri OAS-u Philipa Bartona pozvala "ekvadorsku vladu da se što prije posveti konstruktivnom dijalogu koji London poštuje od početka cijele afere", ustvrdivši da njegova zemlja "ni u jednom trenutku nije prijetila ekvadorskom veleposlanstvu".

WASHINGTON - Američka vlada ne može prisiliti tvornice duhana da na kutije cigareta otisnu velika grafička upozorenja o štetnosti pušenja, presudio je u petak američki savezni prizivni sud u Washingtonu, javljaju tamošnji mediji. Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) htjela je da tvornice duhana na kutije cigarete postave velike fotografije umrlih pušača kako bi jasnije prenijela opasnost od pušenja. Tvornice su se žalile da takve fotografije nisu činjenične informacije koje su po zakonu dužne otisnuti na kutijama i prelaze u advokatiranje zabrane pušenja. Prizivni sud u Washingtonu omjerom glasova 2-1 stao je na stranu tvornica duhana i presudio da bi suprotna odluka značila gušenje slobode govora. "Ovaj slučaj podigao je pitanje kolike su ovlasti vlade da prisile proizvođače cigareta da na kutijama otisnu činjenične informacije i potkopaju svoj vlastiti ekonomski interes. U ovom slučaju vlada je to pokušala pretvaranjem svake kutije cigareta u mini oglas svoje antipušačke kampanje, a pritom nije ponudila nijedan dokaz da će objava tih fotografija imati korist na smanjenje broja pušača", navodi se u obrazloženju prizivnog suda, kojom je potvrđena ranija odluka nižeg suda. Odluku su tvornice duhana pozdravile, nazvavši je "osnaženjem načela Prvog amandmana". FDA još ima mogućnost žalbe vrhovnom sudu, a zasad nije objavila hoće li to učiniti.

ATENA - Grčki vatrogasci su u subotu djelomično stavili pod nadzor veliki šumski požar koji je izbio u mjestu Afidnesu, sjeveroistočnom predgrađu Atene. "Mislim da smo na dobrom putu", kazao je Pavlos Papageorgiou, vatrogasni zapovjednik, na javnoj grčkoj tv postaji NET. "Ostala je fronta u usjeku blizu grada Afidnesa. Šaljemo ondje vatrogasce iz zona gdje je požar pod nadzorom", objasnio je. Vatra je izbila malo prije zore blizu Afidnesa prekrivši nebo iznad sjevernih predgrađa grčkog glavnog grada dimom i pepelom. Prethodno je požar prijetio vojnom kampu i industrijskoj zoni. NET je javio da je izvjestan broj kuća i vozila izgorio u jednoj četvrti Afidnesa te da su stanovnici čuli eksplozije prije nego je vatra izbila, što upućuje na podmetanje požara. Policijske snage nakratko su iz mjera opreza skrenule promet na državnoj cesti koja vodi na sjever Atene. Isto je područje opustošeno u požaru 2009. godine.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙