FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 14. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

QUITO - Ekvador će vjerojatno ovoga tjedna donijeti odluku o tome hoće li odobriti politički azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, izjavio je u utorak predsjednik Rafael Correa. Assange se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu 19. srpnja, otkako je britanski sud donio odluku da ga se može izručiti Švedskoj, gdje ga žele ispitati o optužbama za navodno seksualno zlostavljanje. Assange negira optužbe iz Švedske, a najviše strahuje da bi na koncu mogao završiti u SAD-u, čiju je administraciju naljutio 2010. kada je WikiLeaks objavio desetke tisuća tajnih američkih diplomatskih dokumenata. "Moramo razmotriti proces koji se protiv njega vodi u Švedskoj. Moramo razmotriti mogućnost da bude izručen Sjedinjenim Državama i mogućnost da tamo dobije smrtnu kaznu", kazao je Correa. "Mislim da ćemo do kraja tjedna donijeti odluku", dodao je. Ljevičar Correa kaže da suosjeća s Assangeom, ali i da mora imati poštovanja prema britanskom pravnom sustavu i međunarodnim zakonima. Rekao je da njegova vlada ima dovoljno informacija za donošenje razumne odluke.

HAVANA - Diskretne počasti i jednostavne poruke prijatelja i političkih saveznika obilježili su 86. rođendan bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra, proslavljenog u ponedjeljak u najstrožoj privatnosti. U Palači pionira u Havani, gdje je vođa kubanske revolucije često u prošlosti slavio rođendan s djecom, pripremljena je torta koju Fidel nije kušao otkako ga je teško zdravstveno stanje udaljilo s vlasti 2006. godine. Prema informacijama službenih medija, predsjednici Bolivije i Nikaragve, Evo Morales i Daniel Ortega, kao i stranka na vlasti u Salvadoru poslali su mu rođendanske čestitke. Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez je nazvao Fidela i u razgovoru hvalio njegovu energiju i lucidnost. Službeni kubanski tisak objavio je poruke Kubanaca i stranaca, kao i dijelove knjiga koji veličaju zasluge kubanskog vođe tijekom gotovo pola stoljeća prije nego li je vlast prepustio bratu Raulu. Posvuda na otoku skupine mladih su pripremile proslave i koncerte, posebice u njegovom rodnom selu Biranu, na jugoistoku Kube, 650 km od Havane.

PEKING - Kineska je policija nakon intenzivne potrage usmrtila razbojnika Zhoua Kehua, "najopasnijeg Kineza", koji je uz brojne provale i pljačke bio osumnjičen za ubojstva devetero ljudi, objavila je agencija Xinhua. Potraga za Zhouom (42) trajala je punih osam godina. Kraj mu se počeo bližiti u petak kada je ispred banke u Chongqingu, na jugozapadu zemlje, ubio jednu ženu i ranio dvije osobe, a pripisuju mu i ubojstvo policajca dan kasnije. Sve policijske snage Chongqinga i dviju susjednih pokrajina mobilizirani su u potrazi za tim opasnim prljačkašem, a vlasti su ponudile nagradu od 500.000 juana (475.000 kuna) za bilo kakvu informaciju koja bi omogućila njegovo pronalaženje. "Najopasniji Kinez", kako su ga zvali mediji, otkriven je i ubijen u planinskom području u okolici Chongqinga. Niz ubojstava je počeo 2004. u istom gradu, prenosi agencija Xinhua. Zločini vatrenim oružjem su relativno rijetki u Kini gdje su izrazito strogi zakonski propisi za držanje oružja.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙