FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati

WASHINGTON - Snažan potres magnitude 7,4 po Richteru u vodama Salvadora potaknuo je tsunami, objavio je američki centar za uzbunu od tsunamija na Pacifiku (PTWC). "Podaci o podizanju razine mora potvrđuju da je došlo do tsunamija", objavio je centar u nedjelju navečer po mjesnom vremenu. Upozorenje od tsunamija vrijedi za Salvador, Kostariku, Nikaragvu, Honduras, Guatemalu, Panamu i Meksiku. Ne očekuje se tsunami razorne snage, dodao je PTWC. Potres je bio magnitude 7,4 po Richteru, epicentar mu je bio 125 kilometara od salvadorske obale, a žarište na dubini od 33 kilometara. Nema podataka je li imao kakva učinka na kopnu. Upozorenje od tsunamija objavljeno je otprilike sat vremena poslije potresa.

TAMPA - Još tri američke savzne države - Louisiana, Alabama i Mississippi proglasile su u nedjelju izvanredno stanje zbog približavanja tropske oluje Isaaca, dan pošto je to učinila Florida koja je prva na udaru oluje, javljaju agencije. Trojica guvernera također su naredila obaveznu evakuaciju stanovništva koje će naći na predviđenom putu oluje, za koju se očekuje da će do srijede prerasti u uragan druge kategorije. I Američki Nacionalni centar za uragane izdao je u nedjelju službeno upozorenje o opasnosti od uragana za sjevernu obalu Meksičkog zaljeva od Louisiane do Panhandlea na Floridi. Isaac je još uvijek tropska oluja s vjetrovima brzine oko 100 kilometara na sat i kreće se prema toplim vodama Meksičkog zaljeva, a mogao bi zahvatiti i zaljevska naftna postrojenja. Isaac je u nedjelju, praćen olujnim vjetrovima stigao do južne obale Floride, koja se dobro pripremila za njegov udar. Nekoliko stotina letova je otkazano iz Miamija, Fort Lauderdalea i drugih zračnih luka u južnoj Floridi. U turističkom raju Key Westu zatvoreno je više od pola restorana i drugih obrta. Otkazan je i početak nacionalne konvencije Republikanske stranke u Tampi, koji je bio predviđen za ponedjeljak i na kojem je Mitt Romney trebao dobiti službenu nominaciju za predsjedničke izbore u studenome. Tisuće stanovnika privremeno su utočište pronašle sjevernije. Isaac je prethodno prohujao Karibima i u Dominikanskoj Republici i na Haitiju odnio osam života.

CARACAS - Venezuelanski vatrogasci i dalje se bore s požarom u najvećoj rafineriji u zemlji Amuayu, izazvanom eksplozijom u subotu u kojoj je poginula 41 osoba. Vatrogasci nastoje spriječiti da se vatra koja još uvijek bjesni u dvama velikim tankovima s naftom proširi na ostale dijelove rafinerije. Eksploziju u rafineriji koja se dogodila prije zore u subotu uzrokovalo je curenje plina, a poginuli su većim dijelom pripadnici Nacionalne garde koji su osiguravali postrojenje. Živote je izgubilo 20 vojnika, 15 civila, a šest je osoba još neidentificirano. U bolnici se nalazi 35 ozlijeđenih. Eksplozija je bila toliko jaka da je uništila vojarnu i oštetila 200 kuća u ulici preko puta rafinerije, nad kojom se i dalje nadvija gust dim. Mjesto nesreće posjetio je i predsjednik države Hugo Chavez. Bila je to jedna od najvećih nesreća u povijesti svjetske naftne industrije. U Amuayu u zapadnoj Venezueli proizvodi se 645 tisuća barela nafte na dan. Analitičari očekuju da bi nesreća u jednoj od najvećih svjetskih rafinerija mogla izazvati rast cijena nafte u svijetu, kojima ionako prijeti približavanje tropske oluje Isaaca postrojenjima u Meksičkom zaljevu.

KANDAHAR - Sedamnaest ubijenih civila, deset afganistanskih vojnika i dvojica američkih posljedica su odvojenih napada u Afganistanu u nedjelju i ponedjeljak. Talibanski pobunjenici napali su u ponedjeljak ujutro vojni položaj i ubili deset afganistanskih vojnika u pokrajini Helmandu, kako javljaju lokalne vlasti. U drugom okrugu u istoj pokrajini u nedjelju navečer nepoznate osobe ubile su 17 seljana, među kojima dvije žene, i odrubili im glave, prema istim izvorima. "Jedan od naših vojnih položaja napadnut je u okrugu Vašir. Deset vojnika je ubijeno", izjavio je pukovnik afganistanske policije Mohamad Ismaiel, pomoćnik šefa u centru za usklađivanje vojnih operacija NATO-a i afganistanskih snaga u Helmandu. Daud Ahmadi, glasnogovornik pokrajinskih vlasti, potvrdio je te podatke i ocijenio da je napad rezultat "zavjere iznutra" koja uključuje afganistanske vojnike koji su pomogli pobunjenicima. Petorica vojnika prebjegla su na talibansku stranu. O pokolju seljana u okrugu Kadžaki zasad nema više informacija. "Ne znamo počinitelje, istraga je u tijeku", rekao je Ahmadi. Dvojicu američkih vojnika iz snaga NATO-a ubio je odmetnuti afganistanski vojnik u ponedjeljak u pokrajini Laghman na istoku zemlje. Amerikanci su uzvratili napad i ubili vojnika.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙