FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Promjena vremena uz zahlađenje i padaline tek je djelomice popravila stanje u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su u proteklim danima bili zahvaćeni požarima, a vatra u ponedjeljak i dalje prijeti širim područjima Konjica te Mostara i Trebinja. Kiša koja je pala u noći između nedjelje i ponedjeljka ugasila je požar kod Srebrenice u istočnoj Bosni, a u zapadnom je pak dijelu Bosne nevrijeme stvorilo i pošekoće u prometu. No na području Hercegovine kiša nije uopće pala, a jak vjetar koji puše od jutarnjih sati razbuktao je vatru u tom dijelu zemlje, izvjestili su iz entitetskih stožera civilne zaštite. U gašenju požara u okolici Boračkog jezera kod Konjica te na Ruištu kod Mostara angažirani su helikopteri oružanih snaga BiH, a najavljeno je kako će im se tijekom dana pridružiti i jedan ruski protupožarni helikopter koji je u nedjelju sletio u sarajevsku zračnu luku. Požari prouzročeni velikim vrućinama ali i ljudskom nepažnjom u proteklim su danima unišitili na stotine hektara niskog raslinja ali i gustih šuma.

LJUBLJANA - Svi komercijalni letovi balonima u Sloveniji su do dalnjega zabranjeni, objavila je u ponedjeljak državna agencija za civilno zrakoplovstvo. Odluka o zabrani donesena je nakon nesreće velikog balona s 32 ljudi blizu Iga kod Ljubljane u četvrtak rano ujutro, u kojoj su poginule četiri osobe. Balon se zapalio pri neuspješnom pokušaju mekog prisilnog slijetanja, zbog oluje i zračnih vrtloga, nakon što je udario u drvo na polju. U nesreći je poginulo četvero ljudi, a više ih je i dalje u bolnicama. Mnogi od njih imaju teške frakture, te opekotine opasne po život. Osim o okolnostima same nesreće policija je potvrdila da se vodi i istraga o mogućem kaznenom djelu izazivanja opće opasnosti. Prema neslužbenim informacijama koje su prenijeli slovenski mediji, organizator i vlasnik balona, koji se također nalazi u bolnici s opasnim ozljedama, mogao bi biti suodgovoran za nesreću jer mu je licenca za upravljanje balonom bila oduzeta prije više mjeseci zbog slabog vida, pa ne bi smio letjeti. Po nekim informacijama, njemu je pri upravljanju balonom pomagao upravljati kopilot, prijavljen kao putnik, objavili su slovenski mediji. Istraga o uzrocima do sada najtragičnije nesreće takve vrste u Sloveniji i dalje teče, a neki rezultati trebali bi biti poznati još ovog tjedna.

LJUBLJANA - Gospodarska kriza i nagađanja da bi Slovenija radi sanacije najvećih banaka mogla biti prisiljena zatražiti pomoć koju su već dobile neke države s periferije eurozone, znatno su smanjile povjerenje Slovenaca u zajedničku europsku valutu, ali i Europsku uniju u cjelini. Kad bi se danas na referendumu odlučivali o ulasku u Europsku uniju, 51 posto Slovenaca bilo bi za ulazak, a 41 posto protiv, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik". U travnju 2003. na referendumu je za ulazak u vodeću europsku integraciju glasovalo rekordnih 89,64 posto slovenskih birača. U telefonskoj anketi na reprezentativnom uzorku od 700 ispitanika provedenoj prošlog tjedna, 63,5 posto ispitanika navelo je da i danas unatoč nastavku krize u eurozoni još uvijek imaju povjerenje u euro kao zajedničku europsku valutu, ali je postotak onih koji u euro više ne vjeruju porastao na 30,4 posto.

SAN SALVADOR - Snažan potres magnitude 7,3 po Richteru u salvadorskim vodama Tihog oceana u nedjelju navečer po mjesnom vremenu nije prouzročio štetu, a izdano upozorenje na tsunami brzo je opozvano. Epicentar potresa bio je 120 kilometara od obale Salvadora sa žarištem na dubini od 20 kilometara, pokazali su revidirani podaci američke geološke uprave. Mali tsunami zahvatio je salvadorsku luku Acajutlu nakon potresa, što je nagnalo Pacifički centar za upozoravanje od tsunamija (PTWC) da izda upozorenje za cijelu srednjoameričku obalu. Upozorenje je ubrzo opozvano. Službe za izvanredna stanja u Salvadoru i Guatemali objavile su da potres na kopnu nije izazvao nikakve štete, a po prvim izvješćima nje nije bilo ni u drugim zemljama u regiji.

AMAN - Sirijski ustanici srušili u ponedjeljak vojni helikopter dok je raketirao četvrt Džobar u Damasku, a nakon toga su izbili žestoki sukobi na tom području između ustanika i vojnika odanih predsjedniku Bašaru al Asadu, izjavili su očevici. Sirijska državna televizija je javila da se helikopetr srušio u Damasku, ali nije navela detalje. Očevici su rekli da je helikopter zahvatio plamen nakon što ga je pogodio projektil te da je pao u četvrti Kabun. "Letio je nad istočnim dijelom grada i otvarao vatru cijelo jutro. Borci su ga pokušavali pogoditi oko sat vremena i na kraju su uspjeli", rekao je za Reuters aktivist Abu Bakr. Žestoki sukobi izbili su u istočnom dijelu grada nakon rušenja helikoptera, kazali su aktivisti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙