FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad europskih dionica u očekivanju vijesti o poticajima

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak budući da su ulagači zabrinuti za gospodarski rast i stoga su na oprezu, očekujući detalje o dodatnim poticajima središnjih banaka.

Londonski FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.766 bodova, frankfurtski DAX 0,5 posto na 7.013 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,7 posto i iznosio 3.439 bodova.

Među najvećim su gubitnicima na početku trgovine na europskim tržištima bile dionice fokusirane na gospodarski rast, posebno one u rudarskom sektoru, nakon što je Japan snizio prognozu za gospodarstvo zbog usporavanja aktivnosti u SAD-u i Kini, te zbog europske dužničke krize.

Madrid je u utorak izvijestio da je španjolsko gospodarstvo u drugom tromjesečju dodatno oslabilo, za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su se aktivnosti smanjile 0,3 posto.

U takvom je okruženju Euroasian Natural Resources oslabio tri posto, Kazakhmys 2,6 posto, Rio Tinto 1,7 posto a Xstrata jedan posto.

"Ulagači spekuliraju s poticajima središnjih banaka. Tržišta šalju jasnu poruku i središnje banke će reagirati. Pad cijena dionica kojem svjedočimo može se protumačiti odlukom dužnosnika da krizu rješavaju postupno", rekao je Victor Peiro Perez iz banke Caja Madrid Bolsa.

Među dobitnicima izdvajala se francuska banka Credit Agricole, čija je dionica poskupjela 0,6 posto nakon što je objavila da bi dogovor o prodaji problematične grčke podružnice mogao biti dovršen u roku od nekoliko tjedana.

Ulagači sada čekaju ishod globalnog okupljanja središnjih bankara u Jackson Holeu u Wyomingu, sastanak ECB-a 6. rujna, te odluku njemačkog Ustavnog suda o stalnom kriznom fondu eurozone 12. rujna.

Tokijski Nikkei oslabio je 0,6 posto na 9.033 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙