FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KARLSRUHE

Njemački Ustavni sud u srijedu je presudio da prihvaćanje Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) nije protivno njemačkom ustavu te je tako uklonjena najveća neizvjesnost oko rješavanja financijske krize eurozone. Osam ustavnih sudaca je dalo zeleno svjetlo njemačkom predsjedniku Joachimu Gaucku da potpiše zakone o budućem, popularno nazvanom europskom fondu spasa i fiskalnom paktu namijenjenima jačanju proračunske discipline. Također su odlučili da svako povećanje financijskog udjela Njemačke u ESM-u mora dobiti potvrdu u parlamentu. Ustavni sud tako traži da Bundestag, donji dom parlamenta, i Bundesrat, gornji dom, budu u svakom trenutku u potpunosti informirani o svim raspravama na tu temu.

TRIPOLI

Američki veleposlanik u Libiji i tri djelatnika američkog veleposlanstva ubijeni su u raketnom napadu na njihovo vozilo u utorak kasno navečer u libijskome gradu Bengaziju, rekao je libijski dužnosnik u srijedu. "Američki veleposlanik i tri djelatnika ubijeni su kada je naoružani napadač ispalio raketu", rekao je dužnosnik u Bengaziju bez drugih pojedinosti. Dodao je da se američki veleposlanik vozio na sigurno pošto su gnjevni prosvjednici napali američki konzulat u Bengaziju i zapalili zgradu pri čemu je jedan zaposlenik poginuo. Napade je potaknuo svetogrdni film o proroku Mohamedu objavljen na internetu za što se sumnjiče američki krugovi i kontroverzni pastor Terry Jones.

STRASBOURG

Europska unija treba se pretvoriti u federaciju nacionalnih država, a za to će biti potreban novi ugovor, izjavio je u srijedu u Strasbourgu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Moramo krenuti prema federaciji nacionalnih država. To je naš politički horizont", rekao je Barroso u govoru o stanju Unije pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu. Barroso je dodao da to ne znači uspostavu "superdržave", nego "demokratsku federaciju nacionalnih država", koja će biti u interesu država članica, a ne protiv njih. "Za stvaranje takve federacije potreban nam je novi ugovor", rekao je Barroso, dodajući da je ekonomsku i monetarnu uniju moguće produbiti u okviru postojećeg ugovora, ali kasnije će trebati mijenjati ugovor.

KARACHI

U požaru koji je u utorak navečer buknuo u tvornici tekstila u pakistanskom gradu Karachiju, prema zadnjim podacima smrtno je stradalo najmanje 240 ljudi, izvijestile su u srijedu lokalne vlasti i policija. "Dosad smo uspjeli pronaći 240 tijela, no strahujemo da bi ih moglo biti i više" rekao je za France presse visoko pozicionirani gradski dužnosnik. Riječ je o najvećem požaru u povijesti Karachija, rekao je u visoki dužnosnik ministarstva zdravstva pokrajine Sindh, želeći ostati anoniman. Vatrogasci su u podrumskim prostorijama pronašli posmrtne ostatke zaposlenih, za AFP je izjavio glasnogovornik vatrogasaca te dodao kako su se žrtve najprije ugušile. Uzroci požara još nisu poznati.

STRASBOURG

Europska komisija u srijedu je objavila prijedlog za uspostavu jedinstvenog mehanizma za nadzor svih banaka u eurozoni, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije i preduvjet za neposrednu dokapitalizaciju banaka iz europskih fondova za spas eura. Prijedlog je u govoru o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predstavio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Središnju ulogu u nadzoru svih šest tisuća banaka u eurozoni imala bi Europska središnja banka (ECB). Barroso je rekao da treba učiniti sve da se jedinstveni nadzor banaka uspostavi do početka sljedeće godine, što onda otvara put izravnoj dokapitalizaciji banaka iz fondova za spas eura.

SARAJEVO

Policija u Bosni i Hercegovini trenutačno provodi najveću poslijeratnu operaciju usmjerenu na borbu protiv organiziranog kriminala, objavilo je u srijedu Tužiteljstvo BiH dodajući kako je u sklopu te operacije tijekom dana uhićeno više desetaka osoba. Kako stoji u priopćenju objavljenom u Sarajevu, riječ je i istrazi kojom je obuhvaćeno više kriminalnih organizacija čiji se pripadnici sumnjiče za najmanje šest ubojstava te više pljački počinjenih u proteklih deset godina. Istraga odnosno uhićenja rezultat su suradnje s pravosudnim i policijskim tijelima susjednih zemalja u kojima i boravio dio osumnjičenih. "Ova akcija najopsežnija je aktivnost u borbi protiv organiziranog kriminala u postdaytonskoj BiH i predstavlja odlučan udarac organiziranom kriminalu na području cijele BiH", istaknulo je državno tužiteljstvo.

MOSKVA

Zrakoplov An-28 srušio se u srijedu ujutro na sjeveru Kamčatke, na ruskom dalekom istoku, pri čemu je poginulo deset osoba a četiri su teško ozlijeđene, izvijestio je mjesni ured ruskog ministarstva za izvanredna stanja. Zrakoplov koji je letio iz Petropavlovska Kamčatskog u Palan srušio se deset kilometara od Palana, na sjeveru Kamčatke. U zrakoplovu je bilo 14 putnika i članova posade, dodaje ured u priopćenju. Po prvim informacijama ministarstva, u zrakoplovu je bilo 12 putnika, među kojima jedno dijete i dva člana posade. Letjelica, Antonov An-28, srušila se kod prisilnog slijetanja, dodaje se u priopćenju.

MOSTAR

Obilna kiša u noći s utorka na srijedu ugasila je požar nedaleko od Parka prirode Blidinje pa u srijedu nije bila potrebna intervencija hrvatskih kanadera, izvijestili su iz Civilne zaštite. Požar koji se od petka širio velikom brzinom te prijetio obiteljskim domovima i gospodarskim objektima u naseljima Sovići i Doljani u jabalničkoj općini ugašen je u noćnim satima, no na požarištu još uvijek su dežurne ekipe kako ne bi eventualno ponovno došlo do aktiviranja vatre zbog snažnijeg vjetra koji puše. Protekla dva dana u gašenju požara su sudjelovali hrvatski kanaderi koji su poslani po odluci hrvatske vlade. Zahvaljujući djelovanju kanadera uspjeli su se obraniti stambeni objekti.

MOSTAR

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je u srijedu pismo zahvale hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću zbog pomoći u slanju kanadera za gašenje požara istaknuvši da to pridonosi snaženju međusobno dobrih odnosa dviju država. "Koristim ovu prigodu da se Vama i Vladi Republike Hrvatske u osobno ime i u ime građana Bosne i Hercegovine zahvalim na pomoći koju ste nam pružili u gašenju požara. Vaše razumijevanje za naše probleme je neprocjenjivo i u cijelosti pridonosi još boljim i kvalitetnijim odnosima naših dviju država", navodi se u pismu zahvale predsjedatelja Vijeća ministara BiH koje je dostavljeno i medijima.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙