FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

MOSTAR

Hrvatski kanaderi u utorak su ponovno stigli na požarište nedaleko parka prirode Blidinje u sjevernoj Hercegovini gdje je vatrena stihija tijekom noći ponovno prijetila obiteljskim kućama, izvijestili su iz Civilne zaštite. Najteža je situacija u okolici sela Sovića gdje se vatra spušta s obližnje visoravni Risovac i ugrožava obiteljske kuće a gašenje požara je otežano zbog nepristupačnog i miniranog terena. Dva kanadera od jutros u 7 sati ponovno djeluju na ugroženim područjima. Očekuje se da protupožarni zrakoplovi nastave gasiti požar i tijekom sutrašnjeg dana, a gasitelji i mještani Sovića se nadaju da bi očekivano zahlađenje s kišom u noći na četvrtak moglo posve ugasiti požar koji je zahvatio veliku površinu.

MOSTAR

Ured Visokog međunarodnog predstavnika (OHR) posredovat će u pregovorima političkih stranaka oko promjena izbornog zakona i gradskog statuta kako bi se u Mostaru održali lokalni izbori koji se za razliku od ostalih sredina u BiH neće provesti 7. listopada ove godine, objavili su u utorak tiskani mediji u BiH. Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko u ponedjeljak se susreo s predstavnicima nekoliko političkih stranaka kojima je predstavio detalje procesa tijekom kojega će OHR pružiti svoju pomoć kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH oko izbornog procesa u Mostaru i kako bi bilo omogućeno građanima Mostara da što prije izađu na izbore. OHR se uključio u provedbu presude ustavoga suda budući se političke stranke u gradu Mostaru nisu mogle dogovoriti o tome.

Ustavni sud BiH naložio je u listopadu 2010. godine izmjene Izbornog zakona BiH koji se tiče provedbe izbora u Mostaru, a početkom 2012. poništio sporne odredbe zbog čega je Središnje izborno povjerenstvo u BiH odlučilo odgoditi izbore u tome gradu.

HONG KONG

Vođa Al Kaide, Ajman Al Zavahiri u ponedjeljak je, uoči 11. godišnjice terorističkih napada na New York i Washington, objavio video snimku kojom se potvrđuje da je njegova desna ruka, šeik Abu Jahija al Libi ubijen u lipnju u Pakistanu, izvijestili su u utorak centri za nadzor islamističkih mrežnih stranica. U 42-minutnom filmu objavljenom na stranicama džihadista, Zavahiri osobno potvrđuje pogibiju Libija u bombardiranju bespilotnom letjelicom 4. lipnja u pakistanskoj regiji sjeverni Vaziristan, na granici s Afganistanom. "Mučeništvo šeika Abu Jahije, okupit će još više ljudi", rekao je Zavahiri na arapskom. Video snimka nema prijevoda i uobičajeno je da Al Kaida pusti kratki film kako bi odala počast nekome od svojih važnih i cijenjenih članova, prenose IntelCenter i SITE.

TOKIO

Japanski tisak u utorak je potvrdio informaciju o samoubojstvu japanskoga ministra za financijske službe, samo dva dana prije nego što je jedan časopis trebao otvoriti skandal s člankom o njegovoj izvanbračnoj vezi. Ministar, 73-godišnji Tadahiro Matsushita, pronađen je u ponedjeljak obješen u svojoj kući u Tokiju. Za sobom je ostavio pismo adresirano na suprugu, te još jedno upućeno premijeru Yoshihiku Nodi i ministrima, objavili su mediji. Novinarka tjednika Shukan Shinco za France presse je rekla kako je taj tjednik u srijedu namjeravao objaviti članak u kojemu se otkriva skandal koji Tadahiru povezuje s jednom ženom, no nije željela govoriti o pojedinostima.

WASHINGTON

Američka vlada je uoči 11. obljetnice terorističkih napada od 11. rujna 2001. odobrila besplatno liječenje za dodatnih 58 vrsta karcinoma, od kojih obolijevaju pripadnici spasilačkih službi koji su se prvi našli na mjestu rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku. Odlukom Nacionalnog instituta za sigurnost na radu, pravo na besplatno liječenje karcinoma imat će 70.000 pripadnika spasilačkih službi i drugih preživjelih. Među najugroženijima, odnosno osobama kod kojih je zabilježen najveći i najbrži porast oboljelih od raznih vrsta karcinoma su njujorški vatrogasci. Oko 1000 smrtnih slučajeva izravno je povezano s dolaskom osobe u kontakt s toksinima oslobođenim nakon rušenja nebodera. Deset godina nakon napada je, osim među vatrogascima, najviše oboljelih među građevinskim radnicima, spremačima i spremačicama ureda, stanovnicima okolnih zgrada i svima onima koji su među prvima, kao volonteri, pohitali u pomoć, prenosi CNN.

WASHINGTON

Sjedinjene Države pozdravile su izvješća da su iranske vlasti nakon tri godine pustile iz zatvora baptističkog pastora Youcefa Nadarkhanija i dopustile mu da se sastane sa svojom obitelji. Nadarkhani je bio zatvoren više od 1000 dana i suočen s prijetnjom smrtne kazne pod optužbom za aspostazu - otpadništvo, zbog prelaska s islama na kršćanstvo. Prošloga je tjedna oslobođen te optužbe i osuđen na tri godine zatvora zbog evangelizacije muslimana, što je kazna koju je izdržao u pritvoru pa ja oslobođen. Pozdravljajući njegovo oslobađanje, glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je kazala da je Iran njegovim procesuiranjem "jasno kršio međunarodne konvencije o ljudskim pravima". Po njezinim riječima, više od stotinu bahaista, muslimana sunita, zoroasterijanaca i pripadnika derviških zajednica Gonabadi pate u zatočeništvu, a SAD poziva na njihovo hitno oslobađanje.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙