FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 3. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga (OS RH) Ivo Josipović koji je danas nazočio svečanom ispraćaju 20. hrvatskog kontingenta Oružanih snaga za operaciju ISAF, poručio je vojnicima kako su za njihovu misiju vezani ponos i odgovornost, te im poželio da se sretno vrate u Hrvatsku. "Ponos i odgovornost su ključne riječi vaše misije. Ponos uglavnom s naše strane, a odgovornost s vaše", rekao je predsjednik Josipović. Afganistan je, kazao je, zemlja u kojoj se prelamaju ozbiljne političke i interesne silnice. "Vaša je zadaća da zaštite ljude i vaše domaćine, jer vi ste tamo radi njih", poručio im je predsjednik Republike. Prisjetivši se svoga posjeta hrvatskim vojnicima u Afganistanu prije godinu dana rekao je kako se osobno uvjerio da je teško, naporno, opasno i odgovorno ići u jednu takvu misiju. Vojnike su u Afganistan ispratili i ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH, general pukovnik Drago Lovrić.

JASTREBARSKO - Predsjednik Republike Ivo Josipović poželio je danas učenicima prvih razreda osnovnih škola u Jastrebarskom sve najbolje u školovanju, a potom je s članovima Diplomatskog zbora na Plešivici simboličnim rezanjem grozda otvorio treću "Diplomatsku berbu". Povodom prvog dana škole, a uoči odlaska na berbu sa diplomatima, Ivo Josipović rekao je malim Jaskancima da je od njegovog prvog dana škole prošlo mnogo godina, ali da ga se i dan-danas sjeća. "I vjerojatno ću ga se sjećati cijeli život, a i vi ćete", dodao je. Neki od današnjih prvašića, postat će možda važne ličnosti, kazao je Josipović. "Tko zna, među vama su možda istaknuti znanstvenici, umjetnici, politačari, gospodarstvenici", kazao je. Josipović je zatim s četrdesetak članova Diplomatskog zbora otišao na Plešivicu na treću "Diplomatsku berbu", gdje je na imanju obitelji Jagunić simbolično prerezao grozd i time označio službeni početak berbe.

ZAGREB - Bivši direktor programa Nove TV Siniša Svilan odbacio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu optužbu da je primao mito od vlasnika producentske kuće "Core media" Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV, nakon čega su ispitani i prvi svjedoci. USKOK Svilana tereti da je kao osoba odgovorna za otkup projekata iz vanjske produkcije od kraja 2004. do kraja 2007. primio 262 tisuće eura mita od Vladimira Šelebaja za prikazivanje tjednih emisija "Jedan na jedan", "U sridu" i "Istraga" pri čemu je za svaku pojedinu emisiju dobivao od Šelebaja po tisuću eura. Uz to, Svilana USKOK tereti i da je odavao podatke o programskoj shemi Šelebaju koji je zbog toga znao kakve emisije treba Nova TV te ih je mogao i proizvesti.

ZAGREB - Ispitivanjem direktora sektora građenja u HAC-u Ivice Mlinarevića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin. Mlinarević u svom iskazu nije teretio Tadića, ističući da nikada nije čuo niti da spominje Glavaša. Svjedok je kazao da Tadića poznaje preko supruge s čijom je obitelji bio susjed te da se njihovo poznanstvo produbilo zbog posla. Mlinarević je, naime, bio glavni inženjer u HAC-u da bi 2010. postao direktor sektora građenja. "No, ni u najopuštenijim trenucima nisam čuo da je Tadić ikada spominjao Glavaša", kazao je svjedok.

ŽUPANJA - Zbog prosvjeda nezadovoljnih seljaka s bosanske strane granice između RH i BiH za sav je promet zatvoren međunarodni granični prijelaz Županja-Orašje, izvijestila je danas PU vukovarsko-srijemska. Sav promet preko graničnog prijelaza obustavljen je oko 12,30 sati, a prema informacijama policije BiH, blokada prijelaza trajat će predvidivo do 15 sati, doznaje se od glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Luke Barunčića.Promet se u međuvremenu preusmjerava na granični prijelaz Gunja-Brčko.

ZAGREB - Na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu (WMF), regionalnom festivalu komunikacija koji se od 20. do 23. rujna održava u festivalskom prostoru stare Tvornice duhana u Rovinju, uz niz predavanja, panela i prezentacija održat će se i regionalna revija reklamnih agencija - BalCannes te 13. konferencija za odnose s javnošću, Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Direktor programa petog po redu WMF-a, Nikola Vrdoljak istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkom klubu Pepermint, koji je ujedno i organizator festivala, kao nove formate ovogodišnjeg WMF-a "Dvoboj: Print vs. Internet", "Pogled preko plota" (pregled tržišta u regiji) te "Hard Talk", kojim se, kako je rekao, želi dobiti više od samih poslovnih i medijskih informacija, uz goste Aleksandra Tijanića i Gorana Milića te Emila Tedeschija.

ZAGREB - Prvi Dani tehničke kulture Grada Zagreba, koji će se u organizaciji Zagrebačke zajednice tehničke kulture održati 9. i 10. rujna pri Domu tehnike na zagrebačkom Jarunu, imaju za cilj kroz tematske izložbe, praktične vježbe i radionice informirati o mogućnostima bavljenja tehničkim djelatnostima koje se nude u Zagrebu. Dani tehničke kulture objedinjuju djelatnost preko 15 tisuća korisnika programa tehničke kulture godišnje u Gradu Zagrebu kroz udruge okupljene u 13 strukovnih saveza i Zagrebačku zajednicu tehničke kulture, njezina četiri centra tehničke kulture na Črnomercu, Trnju, u Sesvetama i Dubravi, kao i pri Domu tehnike, Zagrebačkoj zvjezdarnici i brojne druge. Cilj manifestacije je informirati o mogućnostima bavljenja nekom od tehničkih djelatnosti koje se u Zagrebu pokušavaju održati i razvijati već više od 60 godina, ali i skrenuti pozornost na bogatstvo sadržaja koji nudi tehnička kultura za korisno i kreativno provođenje slobodnog vremena, izvijestio je organizator.

ZAGREB - Prvi rujanski tjedan u Zagrebu obilježit će treće i do sada najrasprostranjenije izdanje Muzeja ulične umjetnosti (MUU) u sklopu kojeg će od 6. do 9. rujna svjetski poznati ulični umjetnici oslikati zidove zagrebačkog kvarta Siget, istodobno će u sklopu projekta "Lice s plakata" šest zagrebačkih umjetnika svojim autoportretima upozoriti na prisutnost reklama u životima ljudi, a instalacijom od recikliranog drveta Giant Robots upozorit će na važnost recikliranja i očuvanja prirodnih rersursa. U trećem izdanju MUU-a od 6. do 9. rujna, sedam umjetnika u četiri dana u Sigetu oslikat će sedam murala, najavila je organizatorica i kustosica MUU-a u Sigetu Ivana Vukšić. Posebno je istaknula mladog španjolskog umjetnika Escifa koji, naglasila je, svojim muralima odašilje antikapitalističke poruke i kritike politici.

NOVI VINODOLSKI - Do kraja tjedna u Ljetnoj školi za ljudska prava koja je danas počela u Novom Vinodolskom hrvatski i svjetski znanstvenici u području pravnih znanosti nastojat će 20-ero studenata četiriju pravnih fakulteta iz Hrvatske (Osijek, Rijeka, Split i Zagreb), te jednog iz Mostara uvesti u svijet poštivanja i zaštite ljudskih prava. Petodnevna Ljetna škola za ljudska prava, održava se u vijećnici u kojoj je 6. siječnja 1288. godine potpisan glasoviti Vinodolski zakon, jedan od najstarijih pravnih dokumenata u ovom dijelu Europe. Skup je otvorio dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Eduard Kunštek, s domaćinom, novljanskim gradonačelnikom Olegom Butkovićem.

OSIJEK - Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iznude osječko-baranjska policija uhitila je 38-godišnjeg, 48-godišnjeg i 51-godišnjeg osumnjičenika s područja te županije. Načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta Josip Ribičič kazao je na konferenciji za novinare kako je je utvrđeno da su dvojica od njih 26. kolovoza oko 21,15 sati ušla u obiteljsku kuću oštećene osobe, u blizini Našica, te verbalnim prijetnjama, i uz prijetnju ubojstvom, tražili veću količinu novca, oko 120.000 eura.

ZAGREB - U okviru suradnje s najvećim hrvatskim fotografskim festivalom Rovinj Photodays, od 4. do 30. rujna u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) predstavit će se samostalna izložba nagrađenog pulskog galerista, fotografa i umjetnika Hassana Abdelghanija, dobitnika ovogodišnje festivalske nagrade za najbolji umjetnički koncept. Dosadašnji tradicionalni program predstavljanja godišnjih finalista i pobjednika natječaja Rovinj Photodays u MUO ove je godine proširen, pa su selekcijom obuhvaćene tri izložbe, najavljeno je na internet stranicama zagrebačkog muzeja.

(Hina) xnkot yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙