FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama je i dalje, nakon održane Nacionalne demokratske konvencije, u prednosti pred republikanskim protukandidatom na predstojećim izborima Mittom Romneyem, prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja Reuters/Ipsosa objavljenim u nedjelju. Od 1419 ispitanika, koliko ih je u posljednja četiri dana sudjelovalo u anketi, 47 posto bi ih glasovalo za Obamu, a za Romneya 43 posto, kada bi se izbori održavali danas. Prednost američkog predsjednika u odnosu na Romneya ostala je nepromijenjena od subote, premda su se republikanci nadali da će splasnuti entuzijazam Obaminih glasača potaknut konvencijom demokrata. "To znači da su demokrati na dobrome putu da ovako i nastave do kraja predizborne kampanje", rekla je predstavnica agencije Ipsos Julia Clark. Predsjednik Obama i njegovi demokratski partneri su tijekom kolovoza u sklopu kampanje uspjeli prikupiti više od 114 milijuna dolara, pretekavši na taj način Romneya, prvi put u višemjesečnoj utrci za Bijelu kuću.

BEOGRAD

Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Tomislav Nikolić mogli bi se prvi puta susresti na sastanku Igmanske inicijative koji će se održati u studenome u Podgorici, ukoliko se to ne dogodi prije, piše beogradski list "Danas" u broju od ponedjeljka. Na tom sastanku, kao i prethodnih godina, trebali bi sudjelovati predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji će čim se odredi točan datum sastanka i službeno biti pozvani, navodi list. Supredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov za "Danas" je rekao kako se trenutačno vode pregovori s uredima svih predsjednika kako bi se odredio točan termin održavanja sastanka u studenom. Otkako je Tomislav Nikolić izabran za predsjednika Srbije šefovi dvije susjedne države još nisu imali službeni susret, a predstavnici Igmanske inicijative očekuju ih u studenom u Podgorici budući da neće biti gosti jedan drugome već će se sresti na "trećem terenu", piše list.

KANDAHAR

Afganistanski talibani u ponedjeljak su objavili kako su odlučni u namjeri da ubiju britanskog princa Harryja, pilota borbenog helikoptera britanske vojske, koji se nedavno vratio u Afganistan u svoju drugu vojnu misiju. "Učinit ćemo sve što možemo da bismo ubili princa Harryja i ostale članove britanskih vojnih snaga čija je baza u Helmandu", južnoj afganistanskoj pokrajini, koja se smatra jednim od glavnih uporišta talibanske pobune, rekao je za France presse pobunjenički glasnogovornik Zabihulah Mudžahid. "Ne želimo ga oteti, već ubiti", rekao je u telefonskom razgovoru, dodavši kako su talibani razradili "vrlo važan plan" o napadu na Harryja. Princ Harry, pilot borbenog helikoptera u britanskoj vojsci, ponovno je raspoređen na četveromjesečnu misiju u Afganistan, četiri godine nakon prvog boravka u toj zemlji, objavilo je u petak britansko ministarstvo obrane.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙