FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 25. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

UDBINA - Mučeništvo je vrhunac svjesnog opredjeljenja za vjernost, poručio je danas s oltara pred Crkvom hrvatskih mučenika na Udbini biskup gradišćanskih Hrvata Egidije Živković uz kritiku da je hrvatski narod prebrzo zaboravio krv kojom je sloboda plaćena te je spreman žrtvovati mnogo za, kako je rekao, mrvice preostale na stolovima bogatstva i moći Europe. "Nakon stoljeća stradanja, pretrpani raznoraznim jarmovima, udarani i šibani sa svih strana, sanjali smo i umirali za slobodu, a danas ovaj narod ponižen i prignut poput prosjaka puže i kuca pred vratima umorne starice Europe, spreman žrtvovati ne samo svoje sinove nego i mnoge vrijednosti i bogatstva za mrvice koje preostaju na stolovima njenog bogatstva i moći. Izgleda da smo prebrzo zaboravili krv kojom je sloboda plaćena", rekao je gradišćanski biskup u propovijedi u povodu Dana hrvatskih mučenika. Prema riječima domaćina, biskupa ličko-senjskog Mile Bogovića, danas je podjednak broj Hrvata koji žive u domovini i onih u iseljeništvu, te je prisutnost biskupa gradišćanskih Hrvata kao voditelja slavlja poticaj da raseljenost Hrvata dobije duhovno objedinjavanje. Upravo među Gradišćanskim Hrvatima niknula je, kazao je biskup Bogović, ideja da se Križ krbavskih biskupa uzme kao simbol njihove povezanosti sa starom domovinom, a tu smo ideju protegnuli na cijelu iseljenu Hrvatsku.

SPLIT - Danas rano popodne pronađeno je mrtvo nepoznato žensko tijelo u Park šumi-Marjan u Splitu i u ovim trenucima na mjestu pronalaska traje očevid koji uz policiju obavlja i zamjenica Županijskog državnog odvjetništva, kazao je danas na izvanrednoj konferenciji za medije načelnik sektora krim-policije PU splitsko-dalmatinske Ante Matković. Policija nije htjela službeno potvrditi, no najvjerojatnije je riječ o tijelu nestale Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo koja je u srijedu popodne nestala na Marjanu nakon šetnje s bratom. Novinarima su dali fotografiju Meksikanke koja je snimljena na Prvoj vidilici netom nakon njezina nestanka, te mole sve koji su se toga dana u isto vrijeme našli na istom mjestu i vidjeli je da se jave u najbližu policijsku postaju. "Isto tako molimo domaće i strane turiste koji su toga dana, rano poslijepodne fotografirali na Marjanu da nas kontaktiraju i ustupe nam fotografije. Svaka korisna informacija i detalj nama će dobro doći", kazao je Matković. O detaljima pronalaska tijela Matković nije želio puno govoriti tek da na slučaju rade i dalje, dodavši kako predmeti koji su pronađeni nedaleko mjesta pronalaska tijela žene upućuju na nasilnu smrt.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je da će se pokušati donijeti pravedne odluke koje su dobre za sve Zagrepčane kao i za one najugroženije na području odlagališta otpada na Jakuševcu, ali sve mora biti u skladu sa zakonom. "Mi moramo riješiti problem Jakuševca koji se nažalost nije riješio posljednjih 20-ak godina u skladu s onime što rade pametniji i razvijeniji od nas, a to je primarna selekcija otpada i iskorištavanje otpada kao sirovine za proizvodnju energije", kazao je Bernardić novinarima na zagrebačkom jezeru Jarun gdje je obišao djelatnike spasilačke službe kojima je zahvalio na njihovom radu ovoga ljeta. Istaknuo je da otpad nije smeće, već vrlo vrijedna sirovina koju i razvijenije zemlje koriste te nema razloga da i Zagreb ne počne koristiti potencijale te sirovine.

ZAGREB - Deblokadom zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševec jučer se dogodio klasičan primjer političke korupcije na koju Hrvatski laburisti-Stranka rada ne pristaje, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare na Jakuševcu potpredsjednik Hrvatskih laburista i saborski zastupnik Branko Vukšić. "Ovo što su jučer dogovorili tihi partneri, znači SDP i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić s Jakuševčanima, eklatantno je kršenje svih demokratskih pravila. To je samo točka na 'i' vladavine dvaju odličnih partnera", rekao je Vukšić dodavši da se "dvanaest godina nije radilo ništa, uljepšavalo se Zagreb, palila su se neonska svjetla a ispod tih neonskih svjetala je velika trulež". Odgovornost za Jakuševec, rekao je, "leži na Gradskoj skupštini, na Milanu Bandiću i na predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Ivi Čoviću, jer Holding je prvi koji je zadužen za gospodarenje otpadom".

ZADAR - Na današnjem prosvjedu na središnjem gradskom Narodnom trgu u Zadru pirotehničari su upozorili na neodrživost stanja u razminiranju, kao i na nedostatak novca za razminiranje zbog rezanja proračuna zbog čega su brojni pirotehničari poslani na Zavod za zapošljavanje ili su na čekanju. "Još smo prilikom donošenja proračuna upozoravali da ćemo do kraja ljeta ostati bez novca za razminiranje. Tada nas nisu shvaćali ozbiljno, a sada je otprilike pedesetak kolega pirotehničara otišlo na Zavod za zapošljavanje. Još dvjestotinjak njih ne radi jer su na čekanju, a ako se uskoro nešto drastično ne promijeni, to je sudbina gotovo svih pirotehničara u Hrvatskoj, sa svim onim negativnim aspektima i posljedicama koje će ti učinci imati na razminiranje", istaknuo je Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata koji je organizirao današnji prosvjed. "To nije status koji su zaslužili pirotehničari", rekao je predsjednik sindikata Mario Iveković, dodavši kako je riječ većinom o hrvatskim braniteljima koji su se i nakon rata posvetili poslu kojim riskiraju svoje živote. Pirotehničari traže zadržavanje postojećih radnih mjesta, poštivanje njihovih prava zajamčenih kolektivnim ugovorom, vraćanje na rad pirotehničara koji su poslani na Zavod za zapošljavanje ili na čekanje, zatim bržu izradu novog zakona o razminiranju, zaštitu pirotehničara od negativnih posljedica tržišne utakmice, te uspostavu kvalitetnog socijalnog dijaloga.

DUBROVNIK - Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre ostvarile su ukupno 84 programa koje je vidjelo 60 tisuća posjetitelja, istaknuto je danas na konferenciji za novinare održanoj u povodu završetka Igara na kojoj su sudjelovali intendant Ivica Prlender, te umjetnički ravnatelji Dora Ruždjak Podolski i Ivan Repušić. Od 10. srpnja do 25. kolovoza na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog Dubrovnika održano je ukupno 84 programa - 41 dramski, 21 glazbeni, osam folklornih, jedan plesni i 13 popratnih, uz sudjelovanje gotovo 2000 umjetnika iz 30 zemalja svijeta. Programe ovogodišnjih 63. Dubrovačkih ljetnih igara vidjelo je 60 tisuća posjetitelja, a pratilo 166 predstavnika medija. Dubrovačke ljetne igre završit će večeras točno u ponoć spuštanjem festivalske zastave s Orlandova stupa. Sutra će u Palači Sponza biti uručena nagrada Orlando koju Hrvatska radio televizija tradicionalno dodjeljuje za najuspješnija ostvarenja.

VARAŽDIN - Desetak povijesnih postrojbi iz Hrvatske te jedna iz Austrije okupile su se danas u Varaždinu na 12. Susretu povijesnih postrojbi, kojim se ujedno obilježava 262. godišnjica Varaždinske građanske garde. Susret se održava u sklopu Špancirfesta, a počeo je prijepodne tradicionalnim mimohodom postrojbi ulicama Varaždina, od hotela Turist do glavnog gradskog trga. Svečani ešalon predvodili su članovi 7. Gardijske brigade, koja ove godine slavi 20 godina. Nakon ceremonijalnog postrojavanja na Trgu kralja Tomislava, pročitana je Dnevna zapovijed zapovjednika Varaždinske građanske garde te su zapovjednici postrojbi predali prijavak nadzapovjedniku garde – varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu. On je zatim primio predstavnike postrojbi u Gradskoj vijećnici te kratko porazgovarao s njima, a za to je vrijeme održana počasna smjena straže ispred Gradske vijećnice.

VARAŽDIN - U palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (GMV) danas je otvorena izložba CERAMICA MULTIPLEX 2012 koja obuhvaća radove 125 umjetnika iz 30 zemalja svijeta i Hrvatske, a istovremeno su dodijeljene nagrade i priznanja autorima najboljih radova. "Izložba predstavlja suvremenu keramičku scenu u svijetu, održava se u sklopu četvrtog Međunarodnog festivala postmoderne keramike 2012. i kruna je desetogodišnjeg rada Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon", istaknula je prilikom otvorenja izložbe Blaženka Šoić Štebih, predsjednica Kerameikona koji je izložbu organizirao u suradnji s Gradskim muzejem Varaždin. Postavljena je u palači Herzer i još nekoliko izložbenih prostora u centru Varaždina.

ZAGREB - Zbog osnovane sumnje da je počinio dva razbojstva u pošti i na benzinskoj postaji, priveden je 43-godišnjak, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka (PUZ). Policijski službenici Policijske postaje Samobor dovršili su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakom zbog osnovane sumnje da je počinio dva razbojništva na štetu zaposlenice pošte i zaposlenika benzinske postaje. Osumnjičeni je u ponedjeljak, 20. kolovoza u Svetoj Nedelji na Trgu Ante Starčevića, ušao u poslovnicu pošte i uz prijetnju plinskim pištoljem zaposlenici otuđio 12 400 kuna te pobjegao. Idući dan osumnjičeni je u Samoboru, Svetonedeljska, uz prijetnju plinskim pištoljem počinio razbojništvo nad zaposlenikom benzinske postaje te mu otuđio 3 770 kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je 22. kolovoza doveden pritvorskom nadzorniku.

SPLIT - Protiv 47-godišnjeg mađarskog državljanina osumnjičenog za više krađa na makarskom području, policija je podnijela kaznenu prijavu i tijekom dana će ga odvesti u pritvorsku jedinicu splitsko-dalmatinske Policijske uprave. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 22. i 23. kolovoza na makarskom području počinio više krađa. Prvo je 55-godišnjaku ukrao osobno vozilo renault 4, a 53-godišnjaku i 43-godišnjaku mobitele. Veći dio ukradenih predmeta je policija pronašla i bit će vraćeni vlasnicima.

(Hina) xnkot ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙