FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodik: Ili smjena Lagumdžije ili bolni koraci

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. rujna 2012.(Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je u četvrtak kako će do kraja ustrajati na ostavci ili smjeni Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te je zaprijetio kako će u protivnom poduzeti "bolne" korake.

"Ako Lagumdžija ne ode ima i korak dalje, koji će biti veoma vidljiv i veoma bolan", izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci no pri tom nije naznačio što konkretno kani poduzeti.

Dodik traži smjenu Lagumdžije otkako je ministar vanjskih poslova krajem srpnja bez suglasnosti državnog predsjedništva dao nalog predstavniku BiH pri Ujedinjenim narodima da glasuje za rezoluciju o Siriji.

Dodik drži kako je Lagumdžija svojim postupkom drastučno prekšio ustav i zakone te stoga mora snositi posljedice.

"Mi nemamo namjeru to tolerirati i nećemo tolerirati", kazao je Dodik u četvrtak, dodajući kako u RS postoji "apsolutna odlučnost" da se Lagumdžiju smijeni.

"On (Lagumdžija) mora otići, a svi ostali moraju se ponašati u skladu s ustavom i sporazumima, a ako neće od ove zemlje nema ništa", konstatirao je Dodik.

Zahtjev za smjenu Lagumdžije zakomplicirao je političko stanje u BiH, u kojoj sada na državnoj razini nema jasne vladajuće koalicije.

Dodik je odlučio dati prioritet zahtjevu za smjenu Lagumdžije u odnosu na ranije inzistiranje na smjeni dvojice ministara iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), nakon što su njezini zastupnici u državnom parlamentu glasovali protiv proračuna za 2012. godinu.

Dok Dodik naizravno pokazuje spremnost da obnovi partnerstvo sa SDA, Lagumdžija i njegova Socijaldemokratska partija (SDP) pokušavaju pak na razini Federacije BiH izbaciti tu stranku iz vlasti i zamijeniti ju Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Lagumžiji i Radončiću saveznici u FBiH su i HDZ BiH i HDZ 1990., a te dvije stranke za sada se nisu očitovale kako će se odnositi prema Dodikovim zahtjevima za smjenu Lagumdžije kada to dođe na dnevni red neke od sjednica zastupničkog doma parlamenta BiH, što se očekuje nakon općinskih izbora zakazanih za 7. listopada.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙