FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvorena ispostava OHR-a u Brčkom

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. kolovoza 2012.(Hina) - Područni ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) koji je djelovao u Brčkom zatvoren je u petak sukladno ranijoj odluci Vijeća za provebu mira u BiH (PIC), no režim međunarodnog nadzora nad tim područjem nastavit će se.

Rječ je o kompromisnom rješenju kojega su postigle države-članice PIC-a kada su se u svibnju suglasile da zatvore ispostavu OHR-a u Brčkom, ali i da istodobno međunarodni nadzornik za područje distritka zadrži svoje ovlasti i reagira u slučaju potrebe.

Te ovlasti zadržao je američki diplomat Roderick Moore, ujedno prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH.

U slučaju bilo kakvih prijepora o statusu Brčkog i stanja u njemu konačnu rječ imat će posebni međunarodni arbitražni sud čije je sjedište u Washingtonu.

Taj sud, kojemu predsjedava Amerikanac Roberts Owen, 2000. je godine donio odluku po kojoj je Brčko proglašeno posebnim distruktom neovisnim o entitetima u BiH.

Međunarodna arbitraža dogovorena je na mirovnim pregovorima u Daytonu, jer se strane koje su u njih bile uključene tada nisu mogle dogovoriti kome će pripasti Brčko.

Područje toga grada ima posebno stretaško značenje jer sa svojim sadašnjim statusom distrikt zapravo prekida teritorijalni kontinuitet Republike Srpske i dijeli je na dva dijela.

Prema postojećim rješenjima, distrikt Brčko je administrativna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Ima vlastitu multietničku administraciju, policiju i pravosuđe. Demilitarizirano je područje, nema drugu zastavu ili grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine. Latinično i ćirilično pismo te hrvatski, srpski i bosanski jezik ravnopravni su u uporabi.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙