FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah za potražnju spustio cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 10. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte pala je u petak na međunarodnim tržištima budući da su sporiji kineski uvoz i izvoz u srpnju i snižene prognoze potražnje koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA) prevagnuli nad nadama o poticajnim mjerama za gospodarstvo.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 1,20 dolara, na 112,02 dolara, nakon što se nakratko spustila i na razinu od 111,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,05 dolara nižoj cijeni od 92,31 dolar.

IEA je u redovnom mjesečnom izvješću najavila slabiju potražnju za naftom u ovoj godini, snizivši ujedno i procjenu o rastu potražnje za naftom u 2013. za 150.000 barela dnevno.

"Slabiji gospodarski rast rezultira sporijim rastom potražnje za naftom širom svijeta. Globalne zalihe su porasle, a tržište nafte izgleda dobro opskrbljeno", rekao je David Fyfe iz IEA-e.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da je drugi po veličini svjetski potrošač nafte Kina u srpnju povećao izvoz samo jedan posto na godišnjoj razini, što upućuje na zaključak da vladina strategija za poticanje gospodarskog rasta donosi tek mršave rezultate pa su potrebne nove žurne mjere.

"Podaci o trgovinskoj bilanci razočarali su, nameće se pitanje kako će izgledati potražnja za robama u drugoj polovini godine, što pritišće cijene roba. No, tržište tu podatke ne tumači samo kao lošu vijest jer slabi kineski ekonomski podaci omogućuju središnjoj banci dodatno sniženje ključnih kamatnih stopa, što bi iznova moglo pokrenuti gospodarstvo", smatra Tim Waterer iz sydneyjskog CMC Marketsa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 108,39 dolara, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙