FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle, podaci iz eurozone manje loši no što se očekivalo

Autor: mkuz
LONDON, 14. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte porasla je u utorak na međunarodnim tržištima budući da su mješoviti makrogospodarski podaci iz Europe ipak manje loši nego što se očekivalo.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 48 centi, na 114,08 dolara, nakon što je dan ranije postigla najvišu razinu od 3. svibnja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 41 cent višoj cijeni od 93,14 dolara.

Gospodarstvo eurozone smanjilo se u razdoblju od travnja do lipnja, kao što se i očekivalo, s obzirom na smanjenu korporativnu i privatnu potrošnju i razbuktalu dužničku krizu.

Statistički ured EU-a Eurostat izvijestio je da je BDP eurozone pao u drugom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Podaci o francuskom i njemačkom BDP-u u drugom tromjesečju bili su bolji no što se očekivalo.

Tržišta će sada preusmjeriti pozornost na promet u američkoj maloprodaji u srpnju. Očekuje se 0,3-postotni rast, nakon 0,5-postotnog pada u lipnju.

"Ulagači će tražiti pozitivan podatak o američkoj maloprodaji u srpnju i promjenu trenda nakon niza slabijih mjeseci", rekao je Ric Spooner iz CMC Marketsa u bilješci.

Cijene nafte i dalje podupire zbrinutost za opskrbu zbog napetosti na Bliskom istoku i očekivanog pada proizvodnje u Sjevernom moru u rujnu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 109,67 dolar, što znači da je bila 57 centi viša nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙