FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju pad cijena

Autor: scvi
NEW YORK, 5. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju danas daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu zbog slabih makroekonomskih podataka iz eurozone i Kine, te smanjenja procjena daljnjeg poslovanja kompanija.

Dow Jones terminski indeks bio je u 14,00 sati u minusu 17, a Nasdaq indeks 5,25 bodova.

S&P terminski indeks pao je 2,7 bodova i ispod je fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Gospodarstvo eurozone vjerojatno će u tekućem tromjesečju ponovo kliznuti u recesiju, s obzirom da su aktivnosti u privatnom sektoru pale sedmi mjesec zaredom, a smanjene su i nove narudžbe.

Indeks menadžera nabave (PMI), koji je objavila tvrtka Markit, pokazao je da su se gospodarske nevolje proširile iz manjih perifernih članica 17-članog bloka na najveća gospodarstva, uključujući i njemačko.

Kinesko gospodarstvo, pak, usporava, pokazuje jutros objavljeni podatak o rastu tamošnjeg uslužnog sektora u kolovozu po po najnižoj stopi u godinu dana.

Zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, američka kompanija FedEx smanjila je procjene svojih poslovnih rezultata u tekućem tromjesečju. To je zabrinulo ulagače, s obzirom da se ta, druga po veličini globalna poštanska kompanija smatra dobrim pokazateljem situacije u gospodarstvu jer posluje diljem svijeta.

S obzirom na niz loših vijesti s makroekonomske i poslovne scene, ulagačima na tržištu kapitala preostaje samo nada da će najveće središnje banke u svijetu uskoro olabaviti monetarnu politiku, a Europska središnja banka uvesti odlučne mjere za suzbijanje dužničke krize.

Zbog suzdržanosti ulagača uoči sutrašnje sjednice ECB-a, na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, a sudeći po terminskim indeksima, i danas bi se mogli naći u sizlaznoj putanji.

I na europskim burzama danas se trguje oprezno. U 14,00 sati frankfurtski DAX indeks bio je u plusu oko 0,3 posto, dok su pariški CAC i londonski FTSE za toliko bili u minusu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙