FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi sastanka ECB-a i dalje podrška tečaju eura

Autor: vmom
LONDON, 4. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Optimizam ulagača da će Europska središnja banka (ECB) na ovotjednom sastanku objaviti mjere za izlazak eurozone iz krize pružao je u utorak podršku tečaju eura na međunarodnim deviznim tržištima, no veće dobitke priječili su rizici nepovoljnog ishoda sastanka i izostanka pojedinosti programa kupovine obveznica.

U takvim okolnostima eurom se trgovalo po 1,2590 dolara, čime je ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije. Zadržao se tako nadomak najviše razine u dva mjeseca od 1,26378 dolara, na koju se popeo prošli mjesec.

Nakratko je dosegnuo i najvišu razinu u pet dana prema švicarskom franku od 1,2014 franaka, da bi se potom stabilizirao na 1,2012 franka.

Dolar je pak ojačao 0,2 posto prema jenu, na 78,40 jena.

Oči ulagača uprte su u ovotjedno redovno zasjedanje ECB-a kada se uvelike očekuje da će bančin predsjednik Mario Draghi iznijeti planove o kupovini državnih obveznica s rokom dospijeća do tri godine. Tim programom žele se sniziti visoki troškovi zaduživanja Španjolske i Italije.

Ako se postojeća vrlo visoka očekivanja tržišta ne ostvare i ECB ne otkrije pojedinosti toga plana, euro bi mogao oslabjeti nakon sastanka, upozoravaju analitičari.

"Ima prostora za razočaranje ako ne budu iznesene pojedinosti toga plana pa bi se euro mogao spustiti prema 1,25 dolara. Ipak, mišljenja sam da ECB ima namjeru podvući crtu ispod dugotrajne dužničke krize i da je svjestan velikih očekivanja", kazao je Chris Turner, čelnik odjela valutne analize u banci ING.

U utorak su u javnost procurile Draghijeve izjave sa zatvorenog sastanka u Europskom parlamentu, održanog u ponedjeljak, u vezi programa kupovina obveznica. Prema navodima europarlamentaraca koji su sudjelovali na tome sastanku, čelnik ECB-a prvi je put naveo rokove obveznica od dvije do tri godine.

Od važnijih vijesti za jedinstvenu europsku valutu izdvaja se odluka rejting agencije Moody's o snižavanju prognoze za kreditni rejting Europske unije iz stabilne u negativnu. Agencija je pritom upozorila da bi mogla sniziti vrhunski rejting EU-a ako smanji rejtinge njezina četiri najveća davatelja u proračun EU-a. Riječ je o Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj koje sudjeluju u punjenju zajedničkog europskog proračuna s 45 posto.

Na tržištima je negativno odjeknula i vijest o padu švicarskog BDP-a u drugom tromjesečju za sezonski prilagođenih 0,1 posto u odnosu na prvo tromjesečje, kada je pak zabilježen rast od 0,5 posto. Na godišnjoj razini gospodarstvo te malene alpske zemlje u drugom je tromjesečju poraslo za 0,5 posto, znatno usporivši s obzirom da je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvarilo rast od 1,2 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙