FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura stabilan pred ovotjedni sastanak ECB-a

Autor: vmom
LONDON, 3. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima nije zabilježio veće promjene u očekivanju da će Europska središnja banka (ECB) iznijeti pojedinosti plana za svladavanje dužničke krize na ovotjednom sastanku.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2570 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u prethodnom trgovanju. Drži se tako ispod najviše razine u osam tjedana od 1,2638 dolara, koliko je dosegnuo nakon što je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke na skupu u Jackson Holeu otklonio očekivanja daljnjih poticaja za gospodarstvo.

Tečaj dolara prema jenu iznosio je 78,36 jena, nedaleko najniže razine u tri tjedna od 78,187 jena, na koju se spustio u petak nakon govora Bernankea. Trgovanje je bilo u smanjenom obujmu zbog američkog praznika rada zbog kojeg tržišta danas nisu radila.

Euro je podršku crpio iz očekivanja da će ECB vjerojano objaviti detalje programa kupovine obveznica na ovotjednom redovnom mjesečnom zasjedanju, koje se održava 6. rujna. Time bi se snizili troškovi zaduživanja članica eurozone u rubnom dijelu eurozone poput Španjolske i Italije.

"Prisutna je golema neizvjesnost oko ishoda sastanka ECB-a u četvrtak. Uz planove kupovine obveznica, ECB bi trebao objaviti i ažurirane prognoze rasta i inflacije, pa postoji određen rizik mogućeg razočaranja", kazao je Jeremy Stretch, čelnik valutne strategije u tvrtki CIBC World Markets.

ECB će vjerojatno sniziti prognoze rasta za gospodarstvo eurozone, što bi pridonijelo pritiscima na smanjenje kamatnih stopa u idućim mjesecima.

Od gospodarskih vijesti izdvajaju se najnoviji podatci londonske tvrtke Markit koji su pokazali pad industrijske aktivnosti u eurozoni u kolovozu, i to trinaesti mjesec zaredom.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi propustio je prošlotjedni ključan skup središnjih bankara u Jackson Holeu kako bi pokušao izgladiti nesuglasice unutar ECB-a oko programa kupovina obveznicam, koje sve više prodiru u javnost.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙