FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao, pad indeksa Ifo potaknuo nade u poticajne mjere

Autor: gple
NEW YORK, 27. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru u mršavoj trgovini na međunarodnim tržištima jer je neočekivano snažan pad njemačkog indeksa poslovne klime potaknuo nade da bi Njemačka mogla poduzeti odlučnije korake kako bi potaknula gospodarski rast u eurozoni.

Euro je ojačao prema dolaru 0,1 posto, na 1,2528 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo i 1,2535 dolara. Na istom je postotnom dobitku bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 98,52 jena.

Dolar je pak ostao nepromijenjen prema jenu na 78,68 jena.

U mršavoj trgovini na deviznim tržištima pozornost je privukao neočekivano snažan pad njemačkog indeksa poslovne klime Ifo u kolovozu, četvrti mjesec zaredom, na najnižu razinu od ožujka 2010. Raspoloženje među ulagačima poljuljala je izražena zabrinutost za njemački izvoz, s obzirom na krizu u eurozoni.

"Vijest nedvojbeno pokazuje da se Njemačka ne može izvući netaknuta ako ostatak eurozone potone u duboku recesiju", tumači Boris Schlossberg iz BK Asset Managementa.

"Zato bi dužnosnici sada mogli prigušiti upozorenja o nužnoj štednji i umjesto toga pokrenuti poticajnije programe kako bi oživjeli rast", dodao je.

Očekuje se da će euro dodatno ojačai prije govora predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea na godišnjem skupu u Jackson Holeu krajem tjedna, jer se očekuje novi ciklus ublažavanja američke monetarne politike, usmjeren na poticanje posustalog američkog gospodarstva.

Čelnik Fedova čikaškog odjela Charles Evans kazao je da bi banka trebala odmah pokrenuti novi ciklus monetarnih poticaja i kupovati obveznice sve dok stopa nezaposlenosti ne zabilježi pad nekoliko mjeseci zaredom.

Ulagači će u međuvremenu usmjeriti pozornost na današnji govor njemačkog člana upravnog vijeća Europske središnje banke Joerga Asmussena, koji je prošlog tjedna izjavio da bi izlazak Grčke iz eurozone bio izvediv ali ne i poželjan.

Kako bi upozorila na izazove koje sa sobom donosi potraga za brzim rješenjem dužničke krize, njemačka središnja banka usporedila je ECB-ov plan kupovine obveznica s opasnom drogom a konzervativni saveznik njemačke kancelarke kazao je da bi Grčka trebala istupiti iz eurozone do početka iduće godine.

"Predstoje mnogi važni datumi koji uključuju značajnu razinu rizika i držim da će to ograničiti rast eura", zaključuje Mitul Kotecha iz hongkonškog ogranka Credit Agricolea.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙