FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura prema dolaru na najvišoj razini u osam tjedana uoči govora čelnika Feda

Autor: vmom
LONDON, 31. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, dosegnuvši najvišu razinu u osam tjedana, pred govor čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea u Jackson Holeu.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,7 posto, na 1,2595 dolara, što je njegova najviša razina od početka srpnja.

Dolar je oslabio i prema jenu, i to za 0,24 posto, te se njime trgovalo po 78,43 jena.

Poboljšani makrogospodarski pokazatelji blago su prigušili očekivanja da će guverner američke središnje banke u današnjem govoru u Jackson Holeu signalizirati novi krug kupovine obveznica ili kvantitativno ublažavanje monetarne politike.

Podršku euru pružile su pak izjave člana izvršnog odbora Europske središnje banke (ECB) Benoita Coeurea da bi ECB trebao kupovati obveznice uz stroge uvjete. Time je potpirio tržišna očekivanja da će ECB kupovati državne obveznice Španjolske i Italije kako bi se smanjili njihovi visoki troškovi zaduživanja.

Jedinstvena europska valuta dodatnu podršku crpila je i iz očekivanja tržišta da će ECB na redovnom mjesečnom zasjedanju 6. rujna najaviti odlučne poteze za rješavanje dužničke krize u eurozoni.

Iako je govor Bernankea na skupu središnjih bankara koji danas započinje u Jackson Holeu u središnjem fokusu tržišta, veći utjecaj na euro imat će zasjedanje ECB-a, napominju analitičari.

Medijski napisi u njemačkom tisku da se čelnik Bundesbanka Jens Weidmann protivi planu kupovina obveznica i da je u više navrata razmišljao o ostavci gurnuli su u prvi plan prepreke koje stoje na putu središnjoj banci eurozone. Izvješće nije imalo većeg utjecaja na euro zbog percepcije tržišta da bi takav plan ipak mogao dobiti zeleno svjetlos, s obzirom na podršku ostalih njemačkih dužnosnika poput njemačke kancelarke Angele Merkel i člana ECB-ova odbora Joerga Asmussena.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙