FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 1. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Generala Mladena Markača ne može se u žalbenom postupku osuditi po alternativnom obliku krivnje jer prvostupanjska presuda ne daje nikakvih osnova za to, poručuje njegova obrana pred Haškim sudom u podnesku kojim odgovara na tvrdnje haaškoga tužiteljstva da general Markač može biti proglašen krivim bilo po zapovjednoj odgovornosti bilo kao pomagač udruženog zločinačkog pothvata. "To je kao da tvrdite da će kuća ostati čitava nakon što uklonite sve nosive zidove", poručuje obrana u podnesku kojim poziva da žalbeno vijeće ICTY-ija odbaci tvrdnje tužiteljstva kao neutemeljene. Haaško je tužiteljstvo naime, odgovarajući 10. kolovoza na zahtjev za očitovanjem koji je izdalo žalbeno vijeće, poručilo da prvostupanjska presuda kojom su generali Markač i Ante Gotovina osuđeni kao članovi udruženog zločinačkog pothvata daje osnova i za proglašenje njihove krivnje i kao pomagača u tom pothvatu kao i za proglašenje njihove krivnje po zapovjednoj odgovornosti za zločine koji su uslijedili tijekom dva mjeseca nakon operacije Oluje. Žalbeno je vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u srpnju pozvalo tužiteljstvo da objasni vjeruje li da se generalima Gotovini i Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata kao što je to utvrđeno u prvostupanjskoj presudi, može pripisati alternativna krivnja. "Preostali zaključci (u prvostupanjskoj presudi) nisu dostatni da podupru osudu", poručuje Markačeva obrana u podnesku objavljenom 31. kolovoza.

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u subotu da bi bilo "naivno" od arapskih i zapadnih zemalja računati da će sirijski predsjednik Bašar al-Asad prvi prekinuti vatru i povući postrojbe iz velikih gradova a potom pričekati da oporba slijedi njegov primjer. "Kad naši partneri kažu da vlada mora biti prva koja će prekinuti sukobe i povući sve svoje postrojbe i oružje iz gradova i onda samo pozvati oporbu da učini isto, to je potpuno neostvariva shema. Ili su ljudi naivni ili je to vrsta provokacije", kazao je Lavrov, u razgovoru sa studentima Državnog instituta za međunarodne odnose u Moskvi. Šef ruske diplomacije istaknuo je da svojim primjedbama ne želi podržati Asadov režim nego samo ukazati na svakodnevnu realnost na terenu. "Ne stajemo na stranu režima ili bilo koga u Siriji", naglasio je on, "temeljimo naš stav na onom što je realno".

BERLIN - Štrajk posada njemačke zrakoplovne kompanije Lufthansa izazvao je otkazivanje najmanje 20 letova u subotu, dok se povratak u normalu predviđa tijekom dana, rekao je glasnogovornik zračne luke u Frankfurtu. Treću zračnu luku Europe u smislu putničkog prometa pogodio je "izvjestan broj otkazanih" letova. Dan nakon štrajka velikog dijela kabinskog osoblja, "letjelice nisu na svojim mjestima a posade nisu na raspolaganju", rečeno je. Prva njemačka zrakoplovna kompanija istaknula je da je otkazano 18 domaćih i inozemnih letova kao posljedica štrajka od prethodnog dana koji je izazvao velike poremećaje otkazivanjem 360 letova.

LJUBLJANA - Kazne za neke prometne prekršaje poput prekoračenja dopuštene brzine od subote su u Sloveniji znatno snižene, dok kazne za najteže prometne prekršaje ostaju iste. Tako će vozači koji na autocesti dopuštenu brzinu prekorače za 20 kilometara na sat umjesto 60 eura kao dosad plaćati ubuduće 40 eura. Adekvatno su smanjene i kazne za veća prekoračenja brzine na autocestama, te manja na drugim prometnicama. Prijašnja kazna od 300 eura za vozače koji kroz naselje voze od 10 do 20 kilometara brže od ograničenja smanjena je tako na 250 eura. Sankcije za najteže prometne prekršaje poput vožnje u alkoholiziranom stanju ili vožnje u suprotnom smjeru ostaju iste. Izmjene zakona o sigurnosti u cestovnom prometu parlament je prihvatio prije dva mjeseca na prijedlog vlade zbog ocjena da su prometne kazne u Sloveniji nesrazmjerne platežnim mogućnostima i previše drastične u odnosu na susjedne države.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙