FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ZAGREB

Ratifikacija Pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom apsolutan je prioritet hrvatske vanjske politike, a do kraja ove godine taj bi ugovor trebala ratificirati 21 zemlja članica Unije, kazala je u razgovoru za Hinu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Šeficu hrvatske diplomacije do kraja ove godine čeka burno razdoblje u kojem će se, kako je kazala, usredotočiti na četiri glavne teme: pitanje ratifikacije Pristupnog ugovora RH s EU, bilateralne posjete i multilateralnu suradnju, pokretanje ili ubrzavanje dugoročnih hrvatskih projekata, poput Centra izvrsnosti i Jadranske Provanse, kao i rješavanje nekih konkretnih pitanja uključujući dogovor s EU institucijama o financiranju povezivanja juga hrvatskog, a time i EU teritorija, te priprema određenih zakona vezanih uz članstvo u EU. "Ratifikacija je naša apsolutna zadaća i nikako ne smijemo podleći poznatoj 'bolesti' koja postoji u ovoj zemlji a to je da se posustane pred sam kraj", kazala je Pusić u razgovoru za Hinu. Ugovor o pristupanju RH s EU do sada je "ratificiralo formalno 11, a faktički 12 zemalja, a do konca godine trebalo bi ga ratificirati još devet zemalja". Hrvatska ministrica bi radi ubrzavanja ili dovršetka procesa ratifikacije Pristupnog ugovora do kraja ove godine trebala posjetiti Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku i Finsku. Ministrica Pusić ne očekuje probleme vezanu uz ratifikaciju, pa tako ni u slovenskom parlamentu.

NEW YORK

Američki predsjednik Barack Obama usporedio je u srijedu predsjedničku kampanju s košarkaškom utakmicom, s protivničkim ekipom koja igra prljavo ali u kojoj je pobjeda na dohvat ruke, na večeri skupljanja sredstava za kampanju kojoj je prisustvovao legendarni igrač NBA-a Michael Jordan. "Ne mogu odoljeti metafori s košarkom", izjavio je predsjednik SAD-a pred 120 osoba među kojima velika imena američke profesionalne košarke od kojih je svaka dala 20.000 dolara kako bi sudjelovala na večeri s Obamom i Jordanom u Lincoln centru u New Yorku. "U četvrtoj smo četvrtini. Vodimo s nekoliko poena ali se protivnici vraćaju, igraju prljavo. Neki naši suigrači su u problemima s osobnim greškama. Neki su ozlijeđeni i moći će odigrati samo jednu utakmicu", našalio se Obama, kandidat za reizbor 6. studenog, nasuprot republikancu Mittu Romneyju.

LOS ANGELES

Izvanredno stanje proglašeno je u srijedu na sjeveru Kalifornije, kojim hara više požara, dok se nekoliko saveznih država na američkom zapadu poput Washingtona, Idaha i Montane, također bori protiv vatrene stihije, javljaju vlasti. Kalifornijski guverner Jerry Brown objavio je izvanredno stanje u okruzima Plumas, Shasta i Tehama, na sjeveru države gdje trenutno hara desetak požara. Najopasniji, prozvan Ponderosa, već je razorio pedesetak zdanja a prijeti još 200. Plamen je zahvatio više od 10.000 hektara vegetacije. S vatrom se bori 2100 vatrogasaca i 11 helikoptera. U okrugu Plumas požar nazvan Chips uništio je više od 25.000 hektara.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙