FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 1. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

WASHINGTON - Američke zastave diljem Sjedinjenih Država spuštene su u petak na pola koplja zbog pokopa Neila Armstronga, prvoga čovjeka koji je stupio na Mjesec. Armstrong će biti pokopan u petak u gradiću Indian Hillu, predgrađu Cincinnatija, gdje će slavnog astronauta, koji je umro 25. kolovoza u 82. godini, ispratiti obitelj i prijatelji. Medijima i novinarima nije dopušteno da prate ili prisustvuju pogrebu. Službena komemoracija, na kojoj će govoriti dvojica Armstrongovih sinova, republikanski senator države Ohio Rob Portman i Armstrongov prijatelj Charels Mecham, održat će se 12. rujna u Washingtonu. U ponedjeljak je američki predsjednik Barack Obama izdao odredbu prema kojoj na dan Armstrongova pokopa sve zastave u državi trebaju biti spuštene na pola koplja. Američki predsjednik je razmatrao i održavanje državnog sprovoda za Armstronga, prvog čovjeka na Mjesecu, no problem je što je Armstrong bio izrazito povučen čovjek te njegova obitelj nije željela pogreb pretvoriti u javni događaj.

MANILA - U snažnome potresu magnitude 7,6 što se dogodio u petak na moru uz filipinsku obalu poginula je jedna osoba, oštećene su ceste i mostovi, a među stanovnicima je zavladala panika pa su u strahu od tsunamija pobjegli na viši teren, službeno je priopćeno. Za to je područje bilo na dva sata izdano upozorenje na tsunami, priopćili su Agencija za geologiju SAD-a i Pacifički centar za tsunami. Potres je imao središte oko 150 kilometra od istočne obale Filipina u visini grada Guiuana u pokrajini Samar, rekla je američka agencija. Upozorenje na tsunami bilo je izdano za Filipine, Japan, Indoneziju, Tajvan, Papuu Novu Gvineju i druge otoke Pacifika uključujući američku saveznu državu Havaje. Filipinske vlasti nešto duže su zadržale na snazi opasnost od tsunamija jer su bile odmah zapovjedile stanovništvu da se povuče s obale. Ali nakon nešto više od tri sata i tao je upozorenje prestalo. "Stanovnici se sad mogu vratiti kući. Sad je sigurno, prošla je opasnost od tsuamija", objavio je filipinski institut za vulkanologiju.

MARBELLA - Veliki požari koji su zahvatili šumovita područja oko naselja na popularnoj španjolskoj Costi del Sol, prisilili su nekoliko tisuća stanovnika i turista na evakuaciju, a jedan je stariji muškarac smrtno stradao. Požari su se rasplamsali u četvrtak navečer i proširili po brežuljcima iznad obalnih gradića, a vatra je stigla i do popularnog ljetovališta Marbelle. Ujutro je iz gradova i hotela u regiji evakuirano više tisuća stanovnika i turista, a vatrenu je stihiju pokušalo ugasiti oko 600 vatrogasaca i 17 protupožarnih zrakoplova. Desetak vila uz obalu zahvatila je vatra, a dvije su osobe prevezene u bolnicu s težim opeklinama koje su zadobili pokušavajući ugasiti plamen. Spasioci su objavili kako je jedan stariji muškarac smrtno stradao, no njegov identitet nije poznat. Očevici tvrde da su vatreni stupovi oko njihovih domova bili i viši od 15 metara. Vlasti vjeruju da bi požar mogao biti namjerno podmetnut te da je prvi izbio u četvrtak oko 19:00 na brežuljku blizu mjesta Coina te se, zbog snažnog vjetra, vrlo brzo proširio. Vatra još uvijek prijeti ljetovalištima Mijas, Alhaurin el Grande i Ojen.

EREVAN - Armenija je u petak objavila da prekida diplomatske odnose s Mađarskom jer je azerbejdžanskome vojniku koji je 2004. ubio armenskoga časnika službena Budimpešta dopustila povratak kući gdje je odmah pomilovan i oslobođen. "Mađarske vlasti moraju shvatiti da su napravile veliku pogrešku", rekao je armenski predsjednik Serž Sarkasjan u priopćenju na internetskoj stranici. "Oni su de facto sklopili sporazum s azerbejdžanskim vlastima". Sukob je izbio kad je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev pomilovao Ramila Safarova koji je u Mađarskoj bio osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva armenskog časnika Gurgena Markarjana. Ubio ga je tijekom NATO-ove obuke u Mađarskoj 2004. Pošto je dobila jamstva da će Safarov u Azerbejdžanu nastaviti služiti kaznu, Mađarska ga je pristala vratiti u Azerbejdžan kamo je stigao u petak, ali je pomilovan čim se vratio u domovinu. Samo koji sat pošto je objavljeno da je Safarov oslobođen, Sarkasjan je sazvao hitan sastanak svoga vijeća sigurnosti. "Službeno objavljujem da od danas prekidamo sve diplomatske odnose i sve veze s Mađarskom", kaže se u Sarkasjanovu priopćenju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙