FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

TAMPA - Republikanci su u utorak navečer na konvenciji svoje stranke u Tampi, na Floridi, i formalno nominirali Mitta Romneya za svog predsjedničkog kandidata koji će na izborima 6. studenog biti protukandidat Baracku Obami za predsjednika SAD-a, javljaju agencije. Na konvenciji, Romney je dobio potrebnu većinu od 1.144 delegata, nakon prebrojavanja glasova po saveznim državama SAD. Očekuje se da Romney formalno prihvati kandidaturu kada bude održao glavni govor, u četvrtak navečer. Romney je po većini istraživanja javnosti izjednačen ili malo zaostaje za Obamom.

BEOGRAD - Predsjednica Fonda za humanitarno pravo u Srbiji Nataša Kandić, koja je i predstavnica Koalicije za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava (REKOM), izjavila je da bi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dobio jaku međunarodnu podršku kad bi rekao da mu je osobno važno da građane Hrvatske uvjeri da ništa loše nije uradio dok je, kao dobrovoljac Srpske radikalne stranke, bio u hrvatskom selu Antin. "Nikolić je uvijek tvrdio da u vrijeme njegovog prisustva u Antinu niko od Hrvata nije ubijen. To treba da kaže neka nezavisna institucija koju će da priznaju sve države u regionu", rekla je nadalje za današnje izdanje beogradskog lista "Danas" Nataša Kandić. Istakla je da je slučaj Antina dobar primjer zašto je potrebna Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava (REKOM). Ima stotine događaja kao u Antinu, koji traže hitno razjašnjenje na regionalnom nivou", rekla je Nataša Kandić.

HOUSTON - Sjedinjene Države su piropćile da je uragan Isaac u utorak prekinuo 93,28 posto dnevne proizvodnje nafte i 66,7 posto proizvodnje plina u područjima Meksičkog zaljeva kojima upravlja SAD. Državni ured za sigurnost i zaštitu okoliša je rekao da su proizvođači nafte i plina obustavili proizvodnju 1,287 milijuna barela nafte dnevno i 85 milijuna prostornih metara prirodnog plina dnevno a te bi se brojke mogle povećati idućih dana. U Meksičkom zaljevu se proizvodi 23 posto dnevne prozvodnje nafte i sedam posto prirodnog plina od ukupne proizvodnje u Sjedinjenim Državama. Isaac bi se po prognozama u utorak navečer ili rano u srijedu trebao približiti New Orleansu.

PARIZ - Francuski sud je otvorio istragu o smrti palestinskog čelnika Yassera Arafata 2004., rekli su tužitelji, nakon tvrdnji njegove supruge da je možda otrovan. Arafat je umro u pariškoj vojnoj bolnici u studenom 2004., mjesec dana nakon što je zbog narušenog zdravlja zrakoplovom prevezen iz Ramallaha gdje se nalazio više od dvije i pol godine zbog toga što su mu Izraleci onemogućili kretanje. Prošlog je mjeseca Arafatova supruga Suha zatražila od suda u pariškom predgrađu Nanterreu da pokrene istragu o mogućem ubojstvu nakon što je švicarski institut utvrdio postojanje visokih razina radioaktivnog elementa polonija-210 na Arafatovoj odjeći. Istražni sudac, koji još treba imenovan, vodit će francusku istragu o mogućem ubojstvu s predumišljajem, rekli su sudski izvori.

MOSKVA - Ruski graničar ubio je u utorak šestoricu kolega prije no što je i sam ustrijeljen u pucnjavi na graničnoj postaji u južnoj ruskoj regiji Dagestanu, izvijestila je agencija Interfax. Još nije poznato je li pucnjava povezana sa samoubilačkim bombaškim napadom u kojem je ubijen muslimanski klerik i još najmanje petero njegovih sljedbenika u drugom dijelu Dagestana. Vojnik je zapucao na druge graničare ali i na pripadnike posebne postrojbe ministarstva unutarnjih poslova razmještene na istoj postaji, izvijestila je ruska agencija.

l

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙