FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

TEHERAN - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon doputovao je u srijedu u Teheran na 16. summit Pokreta nesvrstanih, a očekuje se da će na marginama sastanka zatražiti od najviših iranskih dužnosnika da učine napredak u vezi pitanja iranskog nuklearnog naoružanja.SAD i Izrael su izrazili rezerve u vezi tog posjeta s obzirom da je Iran podvrgnut svojevrsnim sankcijama u vezi međunarodnih posjeta zbog svog kontroverznog nuklearnog programa. Ban je ipak odlučio doći u Teheran kako bi "prenio zabrinutost međunarodne zajednice u vezi pitanja u kojima je važno postići napredak, kako zbog regionalne stabilnosti tako i zbog iranskog naroda", objasnio je glasnogovornik UN-a Farhan Haq. Na summitu nesvrstanih u Teheranu sudjeluje tridesetak predsjednika država ili vlada, te izaslanstva stotinjak zemalja. Hrvatsku, koja u Pokretu nesvrstanih ima status promatrača, u Teheranu predstavlja Stribor Kikerec načelnik sektora u MVEP-u.

ATENA - Čelnici političkih stranaka iz grčke vladajuće koalicije nastavili su u srijedu pregovore o uštedi novih 11,5 milijarda eura u iduće dvije godine na što Atenu obvezuju Europska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) u zamjenu za isplatu nove tranše pomoći. Fotis Kouvelis, čelnik Demokratske ljevice rekao je u srijedu da je odbacio prijedlog rezanja plaća i mirovina jer Grci s niskim prihodima moraju biti zaštićeni. Prijedlogu se protivi i čelnik Socijalista Evangelos Venizelos. Razgovori se nastavljaju. Socijalisti i Demokratska ljevica oklijevaju prihvatiti nova rezanja mirovina i plaća vojske te policije i podsjećaju Samarasa da se u lipnju, prije preuzimanja vlasti, obvezao braniti njihove interese. Nove uštede uvjet su Grčkoj za isplatu 31,5 milijarda eura pomoći. Ta svota je nova tranša ukupnog plana pomoći od 130 milijarda eura prema uvjetima EU-a i MMF-a.

KIJEV - Ukrajinski prizivni sud odbacio je u srijedu žalbu bivše premijerke Julije Timošenko, potvrđujući presudu na sedam godina zatvora zbog zloporabe vlasti. "Sudsko vijeće je došlo do zaključka da se žalba Timošenko ne može usvojiti", izjavio je predsjednik suda Oleksandr Elfimov. Timošenko (51) služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena jer je 2009., bez odobrenja vlade kojoj je bila na čelu, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji su prema optužnici nepovoljni za Ukrajinu. Stotinjak simpatizera Timošenko prosvjedovalo je pred palačom pravde u Kijevu s transparetnima podrške oporbenoj čelnici, zahtijevajući "prekid političke represije".

ANKARA - Turska je razgovarala s Ujedinjenim narodima o mogućnosti da se sirijske izbjeglice smjesti u Siriji i stavi pod zaštitu Svjetske organizacije, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu. "Očekujemo da se Ujedinjeni narodi angažiraju po pitanju zaštite izbjeglica unutar Sirije i ako je moguće da im tamo osiguraju smještaj u kampovima", rekao je turski šef diplomacije na konferenciji za novinare u Ankari. Turska je i ranije predlagala uvođenje "sigurne zone" u kojoj bi unutar Sirije bile smještene izbjeglice pod međunarodnom zaštitom. U Tursku dnevno ulazi oko 5.000 izbjeglica iz susjedne zemlje u kojoj 17 mjeseci traje pobuna protiv vlasti predsjednika Bašara al Asada.

AMSTERDAM - Terminal zračne luke Schipol u Amsterdamu u srijedu je ujutro evakuiran nakon što je pronađen predmet za kojeg se smatra da se radi o bombi iz Drugog svjetskog rata, saznaje se iz uprave zračne luke. "Tijekom radova uočen je predmet za koji se vjeruje da se radi o bombi iz Drugog svjetskog rata", kazala je glasnogovornika zračne luke Marianne de Bie. Terminal C, s kojeg polijeću zrakoplovi za zemlje koje pripadaju Schengenskom prostoru, evakuiran je iz mjera predostrožnosti. Očekuje su kašnjenja i otkazivanja letova. "Ne znamo koliko će to dugo trajati", istaknula je De Biel.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙