FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Iz Ureda Predsjednika Republike Ive Josipovića danas je u povodu razgovora predsjednika Srpskog narodnog vijeća i zastupnika u Hrvatskom saboru Milorada Pupovca, objavljenog u srpskom listu "Danas", poručeno kako Pupovac navodi više neprihvatljivih stavova i "Hrvatsku pozicionira kao taoca njegovih privatnih problema". "Najvažnije, gospodin Pupovac je naveo kako nastavak kritike njegove politike i propitivanje njegova poslovanja predstavlja razlog za tvrdnju kako Hrvatska možda ne ispunjava obveze iz monitoringa o pristupanja EU. Time gospodin Pupovac sebe stavlja iznad načela demokratskog funkcioniranja društva i slobode tiska, a Hrvatsku pozicionira kao taoca njegovih privatnih problema", stoji u priopćenju. "Očito, gospodin Pupovac zbog kritika s kojima je suočen namjerava 'tužiti' Hrvatsku Europskoj uniji. Time želi svoju poziciju izjednačiti s položajem manjina u Hrvatskoj, zaboravljajući da su najoštrije kritike njegova rada došle upravo iz redova srpske manjine. Zaprepašćujuće je da je gospodin Pupovac zbog svojih interesa spreman ugroziti europsku budućnost Hrvatske", kaže se u priopćenju. Pupovčeva teza o skretanju predsjednika Republike 'u desno' legitimna je, ali promašena, dodaje se.

ZAGREB - Stanovnici Jakuševca deblokirali su danas ulaz u odlagalište otpada nakon što ih je ponovno posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te najavio da će svi zahtjevi prosvjednika biti razmotreni na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine. Odlagalište je deblokirano nešto prije 14 sati, a Bandić je izrazio nadu da će Gradska skupština prihvatiti prijedlog Gradske uprave kao i zahtjeve građana Jakuševca među kojima su produžetak isplate eko-rente, legalizacija objekata i mogućnost držanja domaćih životinja. Jakuševčani su najavili da će, ako se ne prihvate ti njihovi zahtjevi, ponovno blokirati ulaz u odlagalište.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je pismeno zatražio izvanredno zasjedanje zagrebačke Gradske skupštine 31. kolovoza radi hitnog rješavanja problema vezanih uz odlagalište otpada Prudinec-Jakuševec, a predsjednik Skupštine Davor Bernardić najavio da će se sjednica održati u utorak, 28. kolovoza, poručivši da su spremni podržati sva zakonita i realno izvediva rješenja te je pozvao na dijalog. Bandić je za izvanrednu sjednicu predložio dnevni red s dvije točke: raspravu o prijedlozima građana Jakuševca i prijedlog Gradskoj skupštini da uputi po hitnom postupku Vladi RH prijedlog za donošenje Uredbe o utvrdivanju prava na područjima odlagališta otpada u Hrvatskoj, kojima je istekla dozvola za odlaganje otpada, a na njima se do odgovarajućeg roka i potpune sanacije prema utvrđenom roku sanacije može odlagati otpad u okviru kapaciteta takvog odlagališta.

ZAGREB - Vjerujemo da će do nedjelje navečer stanje u odvozu komunalnog otpada u Zagrebu biti normalizirano, izjavio je danas na ulazu u odlagalište otpada Prudinec-Jakuševec Branimir Valašek, voditelj "Čistoće" nakon što su jakuševčani-prosvjednici deklokirali ulaz kamionima za odvoz komunalnog otpada na to zagrebačko odlagalište. Valašek je istaknuo kako će objaviti popis lokacija na kojima će se u nedjelju odvoziti komunalni otpad te zamolio Zagrepčane da iznesu svoje posude sa smećem. Podsjetio je da su zbog prosvjeda Jakuševčana i blokade, kamioni "Čistoće" bili puni i nisu imali čime odvoziti otpad.Istaknuo je da će sada to sve morati nadoknaditi u narednih dva dana, dodatnim radom radnika koji ima svoju cijenu.

ZAGREB - Voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dr. Ira Gjenero Margan izjavila je danas kako, unatoč blokiranih 80-tak kamiona sa komunalnim otpadom kojima mještani već tri dana priječe odlaganje smeća na jakuševačkom odlagalištu, još uvijek nema ozbiljnije opasnosti po zdravlje građana. "Trenutno nema opasnosti po zdravlje ljudi, iako nesnosan smrad koji se širi sa Jakuševca zasigurno ne koristi zdravlju", rekla je Hini dr. Gjenero Margan dodajući međutim kako je civilizacijski domet neke zemlje da ima uređen odvoz smeća i pitku vodu kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti. Želim vjerovati da će se taj problem riješiti i u Zagrebu, istaknula je dr. Margan dodajući kako nesnosne vrućine koje vladaju samo još više pogoduju raspadanju smeća.

ZAGREB - Iz zagrebačkog HNS-a danas su najoštrije osudili dugogodišnje loše upravljanje odlaganjem otpada u Zagrebu i odugovlačenje rješavanja problema Jakuševca i njegovih stanovnika te su pozvali gradske vlasti da se povuku ako za to nemaju rješenja. "Postavljamo logično pitanje: zašto se odugovlači s rješavanjem problema čija kulminacija može dovesti do ozbiljnog ekološkog incidenta, ugrožavanja zdravlja 800 tisuća građana hrvatske metropole i pretvaranja zagrebačkih ulica u smetlišta?", navodi se u priopćenju zagrebačkog HNS-a, koji poziva nadležne službe, prije svih sanitarnu inspekciju, da na mjestu događaja napravi uviđaj i ocijeni situaciju. Smatraju da nesnosni smrad koji se širi Jakuševcem i njegovom okolicom nije primjeren jednoj europskoj metropoli poput Zagreba. Ističu da se polurješenjima poput raznih naknada stanovnicima tog dijela grada ne rješava problem neprimjerenog odlaganja otpada na deponiju bez uporabne dozvole niti smrada koji se širi tim dijelom Zagreba.

RIJEKA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas prigodom obilaska Osnovne škole "Srdoči" u Rijeci kako se na temelju svega što su rekli mjerodavni za uređenje i dogradnju te škole može reći da će nastava u njoj početi 3. rujna ako prođe tehnički pregled 30. kolovoza. Jovanović je istaknuo kako bi jedini razlog za odgodu nastave mogao biti negativan nalaz tehničkog pregleda, ali, dodao je, izvođači radova uvjeravaju da će sve biti riješeno do 30. kolovoza, pa i dizalo na koje treba postaviti staklo. Po podatcima koje je iznio ravnatelj škole Ivan Vukić, uređena je stara zgrada i izgrađen je novi dio, a radovi su vrijedni oko 12 milijuna kuna. Napravljeno je osam novih učionica, novi restoran i uredi, čime je omogućen rad škole u jednoj smjeni. Osnovna škola "Srdoči" imat će oko 6000 četvornih metara, a pohađa je oko 700 učenika.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je internu istragu kako bi provjerilo istinitost medijskih napisa o sumnjivom porijeklu imovine načelnika karlovačke Policijske uprave Josipa Ćelića koji zasad o svemu šuti. "U tijeku je provjera medijskih napisa", kratko je danas za Hinu potvrdio glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš, a iz karlovačke Policijske uprave poručili su da načelnik Ćelić zasad ne želi komentirati napise u kojima se propituje porijeklo njegove imovine, navodno vrijedne više milijuna kuna. Napisi u medijima objavljeni su dok se u MUP-u provodi javni natječaj za nove načelnike policijskih uprava na koji se Ćelić javio i ponovno se kandidirao za čelnika karlovačke Policijske uprave. Hoće li medijski napisi i MUP-ova interna istraga naškoditi njegovoj kandidaturi, najvjerojatnije će se znati već idućeg tjedna, kada će, po riječima glasnogovornika MUP-a, povjerenstvo za provedbu internoga policijskog natječaja načiniti rang-listu koju će dostaviti glavnom ravnatelju policije Vladi Dominiću. On će kandidate za imenovanje predložiti ministru Ostojiću, a za nove načelnike policijskih uprava zatražit će i mišljenje lokalne županijske skupštine ili Skupštine grada Zagreba.

OSIJEK - Hrvatskom demokratskom savezu Slavonije i Baranje (HDSSB) danas je pristupilo šestero dosadašnjih članova Hrvatske stranke prava (HSP), među kojima bivši predsjednik osječkog ogranka HSP-a Mario Opačak te bivši predsjednik mladeži osječkog HSP-a Alen Gelo. Glasnogovornik HDSSB-a Karlo Šatvar kazao je na konferenciji za novinare kako je riječ o ljudima koji su pokušali unijeti promjene u HSP-u, ali su zbog toga bili šikanirani, te koji su prepoznali program i ljude HDSSB-a. Ocijenio je kako ovaj prelazak pokazuje da je HDSSB jedina velika stranka u Slavoniji i Baranji, što su, istaknuo je, prepoznali i građani. Opačak je kazao kako su HDSSB-u odlučili pristupiti zbog odnosa te stranke prema Domovinskom ratu i novijoj hrvatskoj prošlosti i nastupa njenih čelnika, pogotovo kluba saborskih zastupnika, "koji bez straha naglašavaju negativna kretanja u hrvatskom društvu".

ZAGREB - U Hrvatskoj stranci prava dr. Ante Starčević drže da Hrvatska opasno klizi prema grčkom sindromu te predlažu predsjedniku Republike, vladi i svim parlamentarnim strankama formiranje tehničke vlade najboljih stručnjaka na programu izlaska iz krize. Vrijeme je da predsjednik Republike započne konzultacije o formiranju takve vlade, ističe danas HSP dr. Ante Starčević u priopćenju za javnost. Dođe li do pada kreditnog rejtinga, državu će biti puno teže izvući iz krize, smatraju u HSP-u dr. Ante Starčević. Ističu da kao državotvorna stranka daju taj prijedlog radi brige za državu te duboke zabrinutosti radi opasnog pogoršanja gospodarske situacije u Republici Hrvatskoj.

ZAGREB - Novi sindikat - sindikat pirotehničara upozorio je danas na neodrživost stanja u razminiranju Hrvatske, posebno na nedostatak financijskih sredstava, a Vladu prozvao da nema sluha za rješavanje problema, najavljujući za sutra 'tiho' prosvjedno okupljanje pirotehničara u Zadru. Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković na današnjoj konferenciji za novinare kazao je kako je ove godine proračunom predviđeno oko 250 milijuna kuna za razminiranje, no kako za tu svrhu još nedostaje 80 do sto milijuna kuna "kako bi kapaciteti mogli normalno funkcionirati". Istaknuo je da bi mjesečno do kraja ove godine trebalo osigurati 20 milijuna kuna kako bi kako bi se nastavilo razminiranje koje je stalo u ljetnim mjesecima. Iveković je kazao kako je Sindikat već kod izglasavanja proračuna upozorio premijera Vlade Zorana Milanovića da će razminiranje zbog nedostatka sredstava stati u ljetnim mjesecima, dodavši kako ova Vlada i dalje nema sluha za probleme pirotehničara čime, ocijenio je, pokazuje nemar i neodgovornost. Podsjetio je da ne rade 23 od 30 tvrtki koje se u Hrvatskoj bave humanitarnim razminiranjem.

KOPRIVNICA - Pošto je prije tjedan dana zbog suše proglasio elementarnu nepogodu u 14 jedinica lokalne samouprave, župan Darko Koren proglasio je danas elementarnu nepogodu i za ostalih devet općina i dva grada Koprivničko-križevačke županije. Danas je elementarna nepogoda proglašena za gradove Đurđevac i Koprivnicu te za općine Rasinju, Novigrad Podravski, Kalinovac, Molve, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno, Virje, Koprivnički Ivanec i Ferdinandovac. Time je elementarna nepogoda zbog šteta od suše na poljoprivrednim kulturama proglašena u svim općinama i gradovima naše županije, piše u priopćenju iz županova ureda.

RIJEKA - Iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) izvijestili su danas da Konvencija o radu pomoraca (2006.) stupa na snagu u kolovozu 2013. te da bi ona trebala osigurati cjelovitu zaštitu osnovnih prava svih pomoraca bez obzira na njihovu nacionalnost ili zemlju pod čijom zastavom plovi brod. Konvencija, navode iz sindikata, stupa na snagu 12 mjeseci nakon ratifikacije najmanje 30 članica Međunarodne organizacije rada (ILO) s ukupnim udjelom u svjetskoj bruto tonaži brodova od najmanje 33 posto. Svi uvjeti za stupanje te konvencije na snagu su ispunjeni, a Hrvatska je ratificirala konvenciju u veljači 2010.

ZAGREB - Na području Nerežišća na otoku Braču izbio je požar u kojem gori trava, nisko raslinje i borova šuma, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na požarište su upućena dva helikoptera i dva Canadaira, a gase ga lokalne vatrogasne snage te Sezonska intervencijska vatrogasna postrojba Brač. U Ličko-senjskoj županiji i dalje je u tijeku gašenje požara kod mjesta Kosinj. Požar gase Državne intervencijske postrojbe Zadra, Šibenika i Splita te lokalne vatrogasne snage. Požar iz zraka gase dva Air Tractora. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugašen je požar kod Komina na području Kule Norinske, dojavljen 11. kolovoza, a lokaliziran 16. kolovoza. Izgorjelo je 1170 hektara trave, niskog raslinja i šume.

KARLOVAC - Trogodišnje dijete smrtno je stradalo danas pod kotačima traktora, izvijestila je karlovačka policija. Tragedija se dogodila oko devet sati na livadi kod mjesta Žakanje u okolici Ozlja, doznaje se od glasnogovornice karlovačke Policijske uprave Andreje Lenard. Općinsko državno odvjetništvo i policija obavljaju očevid.

(Hina) xtdel YDGK

An unhandled error has occurred. Reload 🗙