FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 22. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da će građani početi bolje živjeti 2013. godine, a porast hrvatskog bruto društvenog proizvoda (BDP) dovest će do većeg zapošljavanja i boljeg društvenog standarda. "Prvi pomak bit će 2013. godina, a nakon toga sam sasvim siguran da mi imamo rast BDP-a. Porast BDP-a znači i bolji život, veće zapošljavanje i bolji društveni standard", kazao je Čačić u razgovoru za Hrvatski radio upitan kada će hrvatski građani bolje živjeti. Na pitanje je li uveo reda u javna i državna poduzeća, odgovorio je da još nije, ali se na tome radi. "Sada javna i državna poduzeća imaju uglavnom nove uprave koje još unutar sebe moraju napraviti kadrovske pomake, ali njihovi ključni zadaci su definiranje i pokretanje investicija, definiranje programa restrukturiranja te davanje dugoročnih strategija, jer želimo da javne tvrtke imaju zajedničku platformu strateškog razvoja", istaknuo je Čačić. Upitan podupire li davanje autocesta u koncesiju, prvi potpredsjednik vlade rekao je kako se tu radi da država ostaje vlasnik, a na upravljanje "dajemo njihovu naplatu i održavanje u idućih 30 godina". "Veliki investicijski fondovi koji preuzimaju infrastrukturne objekte imaju graničnike svojih prihoda od dva do četiri posto i te cijene kapitala nisu između sedam i 10 posto. Njima se dugoročno isplati sada dati novac i eksploatirati s razlikama, npr. pet posto. Nama, koji plaćamo kapital po sedam, osam ili devet posto je razlika na 30 godina ogromna i tu se krije realnih 2,5 do 3 milijarde eura koji bi nam omogućili da sa 1,5 milijardi eura vratimo najskuplje bridge kredite, a ostalo da damo u daljnji razvoj". "Vlasništvo zadržavamo, cijene smo fiksirali, kvalitetu održavanja kontroliramo i dobivamo dodatni novac i što je još važnije, dobivamo 60 lipa iz naftnih derivata koji sada idu na otplatu bridge kredita, pa taj novac može ići u nove projekte" rekao je Čačić.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da je politika hrvatske vlade, kada je riječ o najavljenom porezu na imovinu, da oni koji su bogatiji plaćaju više te je poručio građanima da se ne boje jer neće imati nikakvih poreza većih od sadašnje komunalne naknade. Za vijesti RTL televizije ministar Linić rekao je da je u javnosti ovih dana izrečeno puno neistinitih podataka u vezi s najavom uvođenja poreza na imovinu te da je to sve, dodao je, "u funkciji zaštite bogataša". Građanima pak, rekao je Linić, vrlo jasno poručuje da je za bogataše, koji su svjesni da za potrebe hrvatske države, pogotovo za zdravstveni sustav, trebaju dati malo više nego do sada, to razlog da se s time ne slažu te da se protiv toga bore lažima i neistinama i podatcima koje nitko od stručnih ljudi u Ministarstvu financija nema. Objasnio je da će veće poreze imati oni koji imaju mnogo veći broj nekretnina no što im treba, a ne iznajmljuju ih, te su tada oni zaista bogati i trebaju nešto više participirati. Jer, istaknuo je, Vlada želi da radnici izdvajaju manje za zdravstvo kako bi im mogla rasti plaća. Na novinarsko pitanje hoće li doći do izmjena Zakona o financijskom poslovanju, ministar Linić podsjetio je da se Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) nije složila s mnogim prijedlozima vlade koje upravo HUP-u idu na korist jer se, smatra, jednostavno traži da poslodavci budu odgovorni, da plaćaju radnike i poreze te servisiraju dobavljače. Rekao je kako je očito da mnogi na to nisu navikli u 20 i više godina hrvatske samostalnosti, ali i dodao da su mnogi, kada su se 'pomalo prezbrojili', shvatili da trebaju samo ozbiljno zajednički raditi s vladom na novim propisima. Zakon o financijskom poslovanju, rekao je Linić, sada je zakon kojim vlada Zorana Milanovića preuzima ogroman teret financijske konsolidacije svih privrednika rekavši kako će se vlada "baviti svakim privrednikom pojedinačno samo da bi on mogao dalje investirati i dalje obavljati djelatnost".

DUBROVNIK - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko danas boravi u Dubrovniku gdje je na kratkoj konferenciji za novinare, osvrnuvši se na izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića, rekao da Hrvatska nije slučajna država. "Aktualni premijer niže čitav niz bisernih izjava", kazao je Karamarko te naglasio "kako slučajni premijer neke slučajne Vlade nema pravo tako nešto reći jer Hrvatska nije slučajna država". "Neka pogleda u oči roditeljima svih onih koji su poginuli za Hrvatsku", naglasio je Karamarko te dodao kako je u Dubrovnik došao kao gost javne tribine u prigodi spomendana na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Osvrćući se na tu temu Karamarko je kazao kako se danas u Hrvatskoj, usprkos rezolucijama Hrvatskoga sabora i Europskog parlamenta, osporavaju, razvodnjavaju i opravdavaju neki zločini, te kako on ne vidi zašto se neke žrtve totalitarnih sustava stavljaju u drugi plan.

ZAGREB - Nakon blokade ulaza na zagrebačko odlagalište otpada Jakuševac, oko 70 kamiona za odvoz smeća Gradske čistoće i dalje stoji parkirano uz odlagalište, a Jakuševčani ustraju na rješenju problema odlaganja otpada i ne žele osloboditi ulaz na odlagalište. Okupljeni Jakuševčani poručuju da se "ne miču ni mrtvi" te da će i dalje prosvjedovati dok se ne pronađe rješenje problema. "Naš prvi i osnovni zahtjev je da se smetlište makne, a ako se nema gdje maknuti zašto se ne žele dogovoriti s nama? Zašto sve traje i traje?", pita se jedan od prosvjednika, Darko Furić, dodavši da su svi rokovi probijeni te su stoga blokirali ulaz u odlagalište. U ime gradonačenika Milana Bandića poslijepodne ih je posjetio zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Željko Horvat istaknuvši da se problem odlagališta ne može rješiti preko noći jer zakonski propisi to ne dopuštaju te podsjetio da je gradski proračun za svaku godinu planirao oko 13 milijuna kuna svojevrsnog obeštećenja, odnosno eko-rentu. "Renta nije osnovni problem, nego zatvaranje Jakuševca i nalaženje novog prostora za zbrinjavanje otpada. To se mora i već se moralo učiniti", rekao je dodavši da gradonačelnik i Gradska skupština nisu to mogli realizirati, unatoč prijedlogu gradonačelnika, jer sadašnji zakonski propisi to ne dopuštaju.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je uputio pismo građanima Jakuševca nezadovoljnima statusom tamošnjeg odlagališta u kojem je podsjetio da je Gradska uprava prihvatila sve zaključke s prošlog zbora građana među pa tako i isplatu ekološke rente Jakuševčanima od 2013. do 2018., što je predloženo i Gradskoj skupštini te je najavio sudjelovanje predstavnika Gradske uprave i na novom zboru građana 31. kolovoza kad će sve obveze pismeno i potvrditi. Bandić je u pismu naveo da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dobilo prijedlog za zakonsku odredbu oko utvrđivanja prava na rentu - naknadu za umanjenu vrijednost nekretnina - do zatvaranja odlagališta. Izvijestio je da je Gradska uprava preuzela kratkoročne obveze prema utvrđenom hodogramu tako da se kompostana s odlagališta Jakuševac do kraja godine izmjesti na Prostornim planom Grada Zagreba planiranu lokaciju, kao i da se dotad dovrši postupak donošenja izmjena i dopuna tog Plana kojim se utvrđuje obveza zatvaranja odlagališta Jakuševac do 2018. Također bi se, dodao je Bandić, sve obveze vezane uz realizaciju zaključaka sa sastanaka građana Jakuševca i predstavnika Gradske uprave u cijelosti trebale dovršiti do 15. rujna ove godine, a istaknuo je i potrebu održavanja tematske sjednice zagrebačke Gradske skupštine u vezi zbrinjavanja otpada.

VUKOVAR - Natjecateljski program 6. Vukovar film festivala počeo je danas popodne u Ružičkinoj kući u Vukovaru projekcijama češkog dokumentarnog filma "Pomrčina sunca" te hrvatskoga dokumentarnog filma "Kralj". Projekciji filma "Kralj" posvećenog hrvatskom branitelju i paraolimpijcu Darku Kralju, nazočili su i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te ministar branitelja Predrag Matić. Ministrica Zlatar ocijenila je Vukovarski festival iznimno važnim, ne samo za Vukovar nego i za cijelu regiju jer daje kvalitetu suvremenog. "S obzirom na orijentaciju festivala prema Podunavskim zemljama koje su nam slične, a kako film daje vrlo često prikaz suvremenog života, mislim da nam ovaj festival pomaže de se sami zapravo orijentiramo u vlastitome svijetu. To je suvremena umjetnost, tu je najmodernija tehnologija, nešto što je pravi put u budućnost", rekla je Zlatar. Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se Vukovarski festival održava na više lokacija na otvorenom te na taj način otkriva i vrstu ambijentalnog kina.

ZAGREB - U bivšem vojnom skladištu Pađene kraj Knina, uslijed ekstremno visokih temperatura došlo je do niza manjih eksplozija, ali nema opasnosti za stanovništvo, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH). Do eksplozija razasutih ubojitih sredstava (UbS) došlo je na opožarenom području, tako da nema mogućnosti eventualnog proširenja vatre, niti opasnosti za civilno stanovništvo. Stručni pripadnici hrvatskih oružanih snaga poduzeli su mjere oko osiguranja područja. Stanovnici okolnih mjesta zamoljeni su da ne prilaze navedenom području bivšeg vojno skladišnog kompleksa Pađene. Nakon požara koji je 13. rujna prošle godine zahvatio bivši Vojno-skladišni kompleks Pađene, do sada je od razasutog UbS-a očišćeno 35 milijuna četvornih metara područja, odnosno u polumjeru oko 3,5 kilometara oko bivšeg skladišta. Pripadnici hrvatskih oružanih snaga trenutno se spremaju čistiti područje na kojem se nalazio i sam objekt skladišta, izvijestili su iz MORH-a.

ZAGREB - Protupožarni zrakoplovi Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) ove su godine, u razdoblju od 15. svibnja do 20. kolovoza, ostvarili rekord sudjelujući u gašenju 248 požara, a na požarištima su pet puta bile angažirane i protupožarne pješačke snage OS RH, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane (MORH). Protupožarni zrakoplovi Oružanih snaga ove su godine ostvarili 1226 sati leta, ispustili više od 8000 vodenih bombi, odnosno 40.467 tona vode, te za to potrošili 863.049 litara goriva. Pri tome je šest kanadera ostvarilo 733 sata leta, ispustivši 5688 vodenih bombi, a pet protupožarnih zrakoplova Air Tractor ostvarilo je nešto manje od 400 sati leta te ispustilo 1673 vodene bombe. Transportni helikopteri Mi-8 MTV1 od početka ovogodišnje protupožarne sezone ostvarili su 97 sati leta i ispustili 660 protupožarnih vjedara, odnosno 1.320 tona vode.

ZAGREB - Lokaliziran je požar otvorenog prostora na području Biskupije, između Vrbnika i Ramljana u Šibensko-kninskoj županiji, izvijestila je večeras u 19,45 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija. Požar su gasile vatrogasne snage sa ukupno 23 vatrogasca i šest vatrogasnih vozila te tri candaira. Lokaliziran je i požar na području Muća u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Požar su gasile zemaljske vatrogasne snage sa ukupno 19 vatrogasaca i šest vozila te jedan helikopter. Opožarena je trava i nisko raslinje, a u tijeku je sanacija požarišta. I dalje je u tijeku gašenje požara otvorenog prostora na području Pazarišnog Bakovca, kod Kosinja u Ličko-senjskoj županiji. Helikopter koji je gasio požar, napustio je požarište. Požar i dalje gase zemaljske vatrogasne snage.

ZAGREB - Ugašen je požar na području Planog kod Trogira u kojemu je opožarena površina od 800 hektara, izvijestila je u 18 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Zračne snage koje su gasile požar otvorenog prostora na području Biskupije, između Vrbnika i Ramljana u Šibensko-kninskoj županija, napustile su požarište. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija. U gašenju sudjeluju zemaljske vatrogasne snage s ukupno 23 vatrogasca i šest vatrogasnih vozila. U tijeku je sanacija požarišta na području Plana-Raslina kod Zatona u Šibensko-kninskoj županiji. U gašenju su sudjelovala 23 vatrogasca s osam vozila. Požar su iz zraka gasila dva kanadera i jedan air tractor. Opožarena je trava, nisko raslinje i smrika.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙