FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 20. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Cijene motornih benzina od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti više od 30 do 33 lipe po litri, eurodizeli će poskupjeti za 29 odnosno 31 lipu, lož ulje za 20, a plavi dizel za 18 lipa. Prema neslužbenim informacijama, dvije vrste Inina eurosupera 95 od sutra, 21. kolovoza, bit će skuplje za 30 odnosno 32 lipe po litri, no Ina će cijenu tog benzina zadržati ispod 11 kuna - eurosuper BS 95 class od ponoći će se prodavati po 10,99 kuna, a eurosupera 95 bez oznake class po 10,96 kuna. Iako je cijena Inina eurosupera 95 class do sada uglavnom bila na najvišim razinama koje dopušta Ministarstvo gospodarstva za motorni benzin eurosuper 95, Ina će od ponoći taj benzin s oznakom class prodavati po dvije lipe nižoj cijeni od najviše dopuštene i tako je zadržati ispod 11 kuna. Naime, Ministarstvo je danas objavilo da naftne kompanije u iduća dva tjedna eurosuper 95 mogu prodavati po najvišoj cijeni od 11,01 kunu. Na razini najviše dopuštene cijene bit će pak Inin eurosuper BS 98+ class koji će od ponoći biti skuplji za 33 lipe te će se prodavati po 11,35 kuna. Eurodizelska goriva od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti skuplja za 29 odnosno 31 lipu po litri te će s tim poskupljenjem premašiti 10 kuna po litri - eurodizel BS class prodavat će se po 10,25 kuna, a eurodizel BS po 10,22 kune. Za 20 lipa poskupjet će loživo ulje ekstra lako i Ina će ga od sutra prodavati po 7,14 kuna, a plavi dizel će biti skuplji za 18 lipa i nova mu je cijena 6,27 kuna.

SPLIT

Nezavisni sindikat radnika Jadrankamena danas je od predsjednika Trgovačkog suda u Splitu Ivana Basića zatražio izuzeće stečajnog suca Paška Bačića tvrdeći da je on u dosadašnjem dijelu stečajnog postupka prekršio više odredbi Stečajnog zakona. "Evidentno je da je stečajni sudac prije samog otvaranja, a i u tijeku vođenja stečajnog postupka, prekršio niz odredbi Stečajnog zakona, te iskazao veliku pristranost određenim strankama u postupku", navodi se u pisanom zahtjevu upućenom Uredu predsjednika suda Basića, koji je potpisao predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić. Članovi Nezavisnog sindikata radnika Jadrankamena, koji su ujedno i vjerovnici u stečajnom postupku, smatraju stoga da radi transparentnog i zakonitog daljnjeg tijeka stečajnog postupka treba izuzeti Bačića iz tog postupka. U obrazloženju Nezavisni sindikat navodi da se stečaj može otvoriti samo ako se utvrdi postojanje zakonom predviđenih stečajnih razloga - kao što su nesposobnost za plaćanje i prezaduženost. Ti se razlozi u slučaju Jadrankamena apsolutno nisu ostvarili, što je potvrdila i ekspertiza svih relevantnih ekonomskih stručnjaka, tvrdi sindikat. Sindikalci također ističu da Bačić prije stečaja nije pokrenuo "prethodni postupak" iako je postojala velika spremnost kod svih vjerovnika za reguliranje načina podmirivanja dugova (dijelom otpis, dijelom ulaz u vlasničku strukturu, dijelom reprogram).

ZAGREB/CRIKVENICA

Pedeset i šest osoba koje rade s mladima usavršavat će se od 26. kolovoza do 3. rujna u Crikvenici vještinama nenasilne komunikacije te poticanja društvenog aktivizma mladih u europskim zemljama, a u sklopu dvaju projekata koje podupire Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Udruga Forum za slobodu odgoja dobio je od Europske unije potporu za projekte "Nenasilna komunikacija II – ključ uspjeha u radu s mladima" te "Aktivnost i vidljivost – put za učinkovitu ulogu mladih u lokalnim zajednicama", ukupne vrijednosti preko 300 tisuća kuna. Polaznici, većinom mladi do 30 godina iz 16 europskih zemalja, trebali bi tijekom osmodnevnog treninga steći nova znanja i vještine koji će unaprijediti njihov rad. U nenasilnoj komunikaciji u radu s mladima usavršavat će se 30 sudionika iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Portugala, Grčke, Latvije, Poljske, Turske, Bugarske i Malte. Projekt "Aktivnost i vidljivost – put za učinkovitu ulogu mladih u lokalnim zajednicama" okupit će 26 osoba koje rade s mladima iz deset europskih zemalja.

ZAGREB

Zagrebačko kazalište za djecu Mala scena najavilo je bogat program nove sezone kao i pokretanje novog dramskog studija za djecu, koji će biti ostvaren u suradnji s kazalištem ActLab, priopćeno je danas iz Male scene. Novu sezonu Mala scena počinje 20. rujna praizvedbom drame za mlade koja problematizira odnos očeva i djece "Život je san" autora Darka Lukića, prema istoimenom djelu španjolskog dramatičara Pedra Calderona. Sezona praizvedbi nastavlja se u siječnju 2013. kada će u suradnji s Triko cirkus teatrom biti praizvedena "Iglica" Lane Šarić. Slijedi "JaTiOnoMi..." autorica Pavlice Bajsić i Jelene Vukmirice Makovičić, koja tematizira probleme posvajanja i posvojene djece, a bit će ostvarena u suradnji s kazalištem ActLab. Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje prve Burze Mreže neovisnih kazališta kazališnih družina, od 29. kolovoza do 2. rujna u kazalištu Mala scena i u dvorani Vidra bit će održana Druga Burza predstava neovisnih kazališta i kazališnih družina registriranih u Republici Hrvatskoj. U partnerstvu s kazalištem ActLab od ove godine na dvije će lokacije - u Maloj sceni, te u studiju ActLaba na Jarunu, djelovati novi dramski studio za najmlađe MaliLab, namijenjen djeci od pet do 10 godina starosti.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙