FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 18. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Britanci radije šalju pismene poruke prijateljima ili komuniciraju preko Facebooka nego li da razgovaraju putem telefona, što je dovelo do po prvi put zabilježenoga pada u broju poziva mobitelom, pokazuju najnovija izvješća. U godišnjem izvješću o korištenju telekomunikacija navodi se da prosječan korisnik šalje sada 50 tekstova tjedno, što je četverostruko više nego li prije četiri godine, te da je 2011. poslano oko 150 milijardi tekstualnih poruka. Prosječan korisnik također provede skoro sat i pol vremena tjedno koristeći e-mail, na socijalnim mrežama poput Facebooka ili Twittera ili koristeći mobitel za pristup Internetu, dok je manje poziva zabilježeno kako na fiksnim tako i na mobilnim mrežama. Vrijeme provedeno u razgovoru putem telefona bilježi pad od 5 posto u 2011. , pokazuje istraživanje u kojem se utvrđuje i pad od 10 posto u pozivima na fiksnim linijama te po prvi put i pad od preko 1 posto na mobilnim mrežama.

NEW YORK - Novi studijski album Boba Dylana "Tempest" u prodaji će se naći 11. rujna kako bi se njime obilježila 50. godišnjica njegova debi albuma, objavio je Columbia Records. Na albumu će biti deset novih pjesama. Riječ je o 35. studijskom albumu poznatog pjevača, čiji je posljednji album iz 2009. "Toghether Through Life" prodan u više od milijun primjeraka. Čim je izašao izbio je na prva mjesta britanskih i američkih top lista. Za "Time Out Of Mind" iz 1997. Dylan je dobio Grammyja za album godine, a "Modern Times" iz 2006. donio mu je dva Grammyja. Dylanu, 71-godišnjem pjevaču i autoru, ove je godine američki predsjednik Obama uručio Predsjedničku medalju slobode, a 2008. je dobio posebnu Pulitzerovu nagradu za njegov veliki utjecaj američku kulturu i pop glazbu.

BRUXELLES - Europska komisija je objavila prijedlog uredbe kojom bi se pojednostavilo kliničko ispitivanje lijekova u koje se godišnje investira oko 20 milijardi eura u Europskoj uniji. "Klinička ispitivanja ključna su za razvoj novih lijekova i poboljšanje postojećih tretmana. Istodobno, klinička ispitivanja s više od 20 milijardi eura investicija godišnje u EU-u daju znatan doprinos politici rasta u Europi", navodi Komisija. Povjerenik za zdravstvo John Dali je izjavio da bi se pojednostavljenjem pravila za klinička ispitivanja godišnje moglo uštedjeti 800 milijuna eura. Jednostavnija pravila poštedjet će istraživače obveze da podnose u velikoj mjeri identične informacije raznim tijelima u zemljama članicama.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙