FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 12. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

KAIRO

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi u nedjelju je umirovio dvojicu vodećih egipatskih vojnih dužnosnika, među kojima i maršala Huseina Tantavija, te poništio ustavnu deklaraciju kojom si je u lipnju vojska dala velike ovlasti. Glasnogovornik egipatskog predsjednika Jaser Ali rekao je da je Mursi za svog potpredsjednika imenovao suca Mahmuda Mekija. Glasnogovornik je dodao da je "predsjednik odlučio poništiti ustavnu deklaraciju koju je Vrhovno vijeće oružanih snaga, koje je vodilo zemlju, usvojilo 17. lipnja", prenijela je televizija. Mursi je u nedjelju odlučio umiroviti maršala Tantavija i na mjesto ministra obrane imenovao generala Abdela Fataha al-Sisija, rekao je glasnogovornik Ali. Vrhovno vijeće oružanih snaga je upravljalo Egiptom 17 mjeseci nakon svrgavanja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači 2011. godine. Tantavi je bio ministar obrane nepuna dva desetljeća tijekom Mubarakove vladavine.

SOLUN

Spasonosna kiša pomogla je grčkim vatrogascima staviti pod kontrolu šumski požar koji bijesni od srijede na svetoj gori Atosu, objavila je u nedjelju služba za koordinaciju. "Više nema aktivnih žarišta, vatrogasci gase posljednje plamenove u ogoljenim zonama", rekla je poslijepodne glasnogovornica vatrogasaca. Četrnaest kanadera i sedam helikoptera mobiliziranih u subotu, vraćeni su u baze. U gašenju je sudjelovalo 240 vatrogasca, 120 dragovoljaca te oko 300 vojnika. "Spasila nas je kiša" koja je padala tijekom noći između subote i nedjelje nakon tjedana žege, rekao je državni predstavnik poluautonomne zajednice pravoslavnih manastira, u koje je ženama pristup zabranjen. Dvadeset manastira smješteno je na liticama visoko iznad Egejskog mora. Pored 17 manastira Grčke pravoslavne crkve, tu je i po jedan ruski, bugarski i srpski manastir, te 12 drugih redovničkih zajednica.

VARZEGHAN

Iranski spasioci u nedjelju su završili operacije pretraživanja ruševina u selima na sjeverozapadu zemlje, razorenim u dva potresa u kojima je prema najnovijim podacima smrtno stradalo 227 ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 1.300. Vlasti su prema novim podacima smanjile broj žrtava, ranije procijenjen na 250. U dva potresa magnitude 6,4 i 6,3 po Richteru s epicentrom u Aharu, odnosno Varzaganu, 60-ak kilometara od Tabriza, u subotu popodne u razmaku od nekoliko minuta smrtno je stradalo 227 ljudi, rekao je na državnoj televiziji ministar unutarnjih poslova Mustafa Mohamed Nadžar, koji je s ministrom zdravstva posjetio stradalo područje.

PEKING

Potres magnitude 6,3 pogodio je u nedjelju slabo naseljeno područje regije Xinjiang, na zapadu Kine blizu granice s Tibetom, javio je američki geofizički institut (USGS). Za sada nisu poznati podaci o žrtvama i štetama, a spasilačke ekipe upućene su u planinska područja kako bi procijenile stanje. Potres, čiji je epicentar bio 9 km ispod zemlje, dogodio se u 12,45 po srednjoeuropskom vremenu oko 280 km istočno od grada Hotana, precizira američki institut. Kineski centar za potrese je procijenio da se radi o potresu magnitude 6,2 i drže da mu je epicentar 30 km ispod zemlje, objavila je službena agencija Nova Kina.

KAIRO

Najmanje šest naoružanih islamskih militanata ubijeno je u nedjelju u napadu egipatske vojske na Sinajskom poluotoku, izjavili su dužnosnici. Militanti su ubijeni tijekom napada na njihova skloništa u selu blizu gradu al-Arisha na sjeveru regije, izvještavaju agencije. Ofenziva protiv islamističkih militanata na Sinaju pokrenuta je prošloga tjedna nakon ubojstva 16 egipatskih graničara, što je najteži napad na egipatske vojnike u toj pograničnoj regiji u zadnjih desetak godina. Nedjeljna ubojstva u selu al-Ghora, 30-ak kilometara južno od al-Arisha, prve su izviještene žrtve među osumnjičenim militanatima od početka te vojne operacije. Sigurnosni izvor izjavio je agenciji AFP da su militanti bili naoružani raketnim bacačima, bombama i automatskim oružjem. Državna televizija, koja nije objavila nikakve pojedinosti o borbi, rekla je da su ubijena i tri vojnika.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙