FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 14. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

WASHINGTON

Neki sirijski pobunjenici prekršili su ljudska prava boreći se protiv vojnika predsjednika Bašara al-Asada, iako su ti incidenti zanemarivi u odnosu na nasilje vladinih snaga, izjavila je u subotu istražiteljica Amnesty Internationala. Donatella Rovera, istražiteljica koja je nedavno provela nekoliko tjedana u Siriji, izjavila je da se dio oporbenih pristaša koristio brutalnom taktikom protiv pripadnika policije i vojske. "Zarobljavali su ljude, imamo dokaze da su ih tukli, a u nekim slučajevima i ubili", rekla je Rovera. "Može li biti puno gore? Naravno da može", dodala je. Snaga naoružane oporbe sve je jača, ocijenila je Rovera i dodala da s jačanjem sukoba intenzivniji pojedinci si "daju oduška" i krše ljudska prava tako što tuku i ubijaju Asadove vojnike. Rovera je istaknula da je za porast nasilja najodgovornija vlada rekavši da Asadove snage napadaju cijela sela u pokušaju da zaustave širenje pobune.

HAMPTON

Američki predsjednik Barack Obama sljedećeg će tjedna pojačati ritam svoje predizborne kampanje te provesti četiri od pet radnih dana izvan Washingtona, prema tjednom programu objavljenom u petak. Obama, koji putuje uzduž i poprijeko Virginije u petak i subotu, predvidio je otputovati u ponedjeljak u Ohio, još jednu saveznu državu u kojoj bi mu pobjeda na izborima 6. studenoga možda dala odlučnu prednost pred republikanskim suparnikom Mittom Romneyjem. U utorak će nastaviti put u Teksas, državu koja pripada konzervativcima ali u kojoj je provodio kampanju u prošlosti kako bi skupio sredstva namijenjena financiranju izbornih operacija. Predviđena su dva sastanka u glavnom gradu Austinu, demokratskoj enklavi, i San Antoniju, nedaleko od meksičke granice.

CARACAS

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez izjavio je u subotu da njegova zemlja nije prijetnja nikome, nakon što je kandidat za američkog predsjednika Mitt Romney kritizirao Baracka Obamu za umanjivanje rizika koji predstavlja Chavez. Obama je ovoga tjedna u intervjuu jednoj televiziji na španjolskom jeziku izjavio da Chavezovi potezi posljednjih godina nisu ozbiljnije utjecali na nacionalnu sigurnost SAD-a. Romney je tu Obaminu izjavu ocijenio "šokantnom i zaprepašćujućom" i znakom slabosti vanjske politike demokratskog predsjednika. U intervjuu za lokalnu televiziju Chavez je odbacio sve optužbe da on predstavlja opasnost. "Današnja Venezuela nije prijetnja nikome", naglasio je predsjednik Chavez.

LONDON

Bivši britanski premijer Gordon Brown imenovan je posebnim izaslanikom za obrazovanje glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, saznaje se iz službenog izvora u subotu. To je "ogromna čast", prokomentirao je Brown, šef britanske vlade od 2007. do 2010. "Osigurati da svako dijete u svijetu može ići u školu i učiti dugogodišnja je želja", dodao je laburist Brown, suradnik na nekoliko izvješća o obrazovanju u siromašnim zemljama. Brownova uloga sastojat će se u osiguravanju školovanja 61 milijuna djece u svijetu do 2015., u okviru milenijskih razvojnih ciljeva koje je donio UN. "Neće biti lako, ali je to cilj koji možemo dosegnuti budemo li radili zajedno", ocijenio je Brown koji će se u kolovozu pridružiti Banu u Aziji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙