FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSTAR - Bosanskohercegovački biskupi pozvali su Hrvate iz te zemlje koji su raseljeni širom svijeta da do 24. srpnja izvade osobne dokumente BiH te se registriraju kako bi mogli glasovati na predstojećim općinskim izborima sazvanim za listopad ove godine. "Biskupi pozivaju sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine, raseljene po svijetu, a posebice one koji se nalaze u Republici Hrvatskoj, koji imaju pravo i mogućnost, da se što prije, kao državljani i Bosne i Hercegovine, registriraju kod nadležnih državnih organa u Bosni i Hercegovini te preuzmu osobne dokumente", navodi se u zaključcima Biskupske konferencije BiH koje je u subotu objavila Katolička tiskovna agencija (KTA).

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande u pratnji svoje partnerice Valerie Trierweiller predvodio je u subotu svečanosti organizirane u povodu proslave državnoga praznika 14. srpnja, tj. dana obilježavanja pada Bastilje, prvi put u svom petogodišnjem predsjedničkom mandatu. Francuski predsjednik i vrhovni zapovjednik vojnih snaga sudjelovao je u dugoj svečanoj koloni i paradi francuskih vojnih snaga održanoj na Elizejskim poljima. U defileu je sudjelovalo 4950 muškaraca i žena, pripadnika francuskih vojnih snaga i Civilne sigurnosti pod sloganom "U službi države i mira u svijetu", a osobito u čast francuskih pripadnika UN-ovih plavih kaciga koje u sklopu snaga UN-a sudjeluju u vojnim operacijama izvan zemlje.

BEJRUT - Najmanje 28 ljudi ubijeno je u subotu u Siriji, preciznije u napadima na južnom području Dere te u blizini granice s turskom gdje su izbili sukobi između vojske i pobunjenika, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu. Prema izvješću ove nevladine organizacije u četvrtak je u silovitom bombardiranju i nasilju ubijeno više od 200 ljudi, od čega njih 150 samo u selu Treimsa, nakon čega je međunarodna zajednica pozvala UN da hitno reagira na skandaloznu eskalaciju nasilja u Siriji.

MOSKVA -Ruske specijalne postrojbe ubile su osam militanata, uključujući dva regionalna zapovjednika pobunjeničkih skupina u nemirnoj regiji Kavkaza, objavili su dužnosnici u subotu. Više od desetljeća nakon što su federalne snage svrgnule separatiste s vlasti u Čečeniji, Rusija se i dalje bori s islamističkom pobunom diljem većinski muslimanskog područja. Islamistički pobunjenici preuzeli su odgovornost za samoubilački napad na moskovsku zračnu luku Domodjedovo u kojem je u siječnju 2011. poginulo 37 osoba, kao i za dva napada na moskovsku podzemnu željeznicu koji su 2010. odnijeli živote 40 ljudi.

LONDON - Milijarder Hans Kristian Rausing, nasljednik carstva industrijske ambalaže Tetra Pak, uhićen je zbog ubojstva supruge Eve, s kojom je činio par poznat po problemima s drogom, objavio je Scotland Yard. Hans Kristian Rausing (49), "uhićen je zbog ubojstva i čekamo kad će biti u stanju da ga se ispita", izjavila je detektivka Scotland Yarda Sharon Marman, dodajući da je osumnjičeni trenutno na medicinskom pregledu. Britanska policija pronašla je početkom tjedna tijelo Eve Rausing, supruge Hansa Kristiana Rausinga, pretražujući luksuzni stan para u elegantnoj londonskoj četvrti Belgraviji. Rausing je jedno od troje djece Hansa Rausinga, sina švedskog osnivača industrijskog carstva Tetra Pak. Očevo bogatstvo procjenjuje se na 5,4 milijardi eura.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙