FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

PEKING - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu je u Pekingu razgovarao s kineskim predsjednikom Huom Jintaom uoči glasovanja Vijeća sigurnosti o nacrtu rezolucije koju su predložili Amerikanci i Europljani, a kojom bi se sirijskom režimu zaprijetilo oštrim sankcijama. Nacrtom rezolucije, što su je predstavili Europljani (Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Portugal) i SAD prijeti se Damasku ekonomskim sankcijama ukoliko ne prestane s upotrebom teškog oružja protiv sirijske oporbe te se predviđa produljenje, za 45 dana, UN-ove promatračke misije u Siriji. O sirijskom pitanju Ban u srijedu nije govorio u prisutnosti Hu Jintaoa na konferenciji za novinare. Dvojica čelnika izmijenila su kurtoazne protokolarne izjave, pri čemu je kineski predsjednik glavnome tajniku UN-a zahvalio što je stigao u glavni kineski grad kako bi ondje otvorio 5. Ministarsku konferenciju Kina-Afrika koja počinje u četvrtak.

SEOUL - Mladi sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un dobio je čin maršala vojske, što je najviši vojni čin u zemlji, objavila je u srijedu sjevernokorejska agencija KCNA. Najnovije imenovanje uslijedilo je nakon što je par sati ranije za podne po lokalnom vremenu najavljeno objavljivanje "važne vijesti" bez navođenja o čemu je riječ pa je tako seizmološki institut u Seoulu bio ponukan priopćiti kako ne bilježi nikakva podrhtavanja tla koja bi ukazivala na mogući nuklearni pokus. Otac sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Il također je bio maršal vojske, a ovo imenovanje znači zapravo dodatno cementiranje vlasti njegova sina u ovoj siromašnoj zemlji čija vojska broji 1,2 milijuna vojnika i četvrta je najbrojnija vojna sila na svijetu.

PEKING - Ruske pomorske vlasti zaustavile su kineski ribarski brod nakon incidenta u Japanskom moru tijekom koje je ruska obalna straža pucala na ribare, javlja kineski list Global Times prenoseći pisanje ruskih medija. Kineski brod koji je obalna straža zatekla kako ribari u isključivom gospodarskom pojasu Rusije odbio se zaustaviti i pokušao je pobjeći, pišu ruski mediji. Tijekom potjere koja je trajala tri sata obalna je straža pucala pokraj broda u znak upozorenja, zatim je pokušala zaustaviti Kineze udarajući u njihov brod a na kraju je ispalila i par hitaca na brod kada su ribari pokušali spriječiti pripadnike obalne straže da se ukrcaju. Prema izvorima kineskog konzulata u Vladivostoku nijedan od 17 ribara nije ozlijeđen u incidentu. Posada se nalazi u Nahotki gdje će kapetan biti ispitan.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙