FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 21. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prihvatio je poziv da krajem kolovoza u Teheranu sudjeluje na sastanku na vrhu Pokreta nesvrstanih, priopćeno je u subotu iz Ureda bivšeg predsjednika. Mesiću je iranski veleposlanik predao pismo iranskog ministra vanjskih poslova Ali Akbara Salehija koji mu je prenio poziv predsjedavajućeg sastanka da kao njegov posebni gost nazoči summitu u Teheranu. "Ministar Salehi obavještava Mesića da će potkraj kolovoza u Teheranu biti održan sastanak na vrhu Pokreta nesvrstanih zemalja, poslije kojega Iran za razdoblje od tri godine preuzima predsjedanje Pokretom", kaže se u priopćenju iz Ureda. Imajući u vidu "važan i konstruktivan doprinos kretanjima u svijetu", što ga je dao bivši hrvatski predsjednik, minister Salehi prenosi poziv predsjedavajućega Sastanka na vrhu da Mesić, kao njegov posebni gost, prisustvuje summitu u Teheranu, dodaje se.

AURORA - Napadač koji je uhićen nakon pokolja u kinu u Coloradu legalno je putem interneta u zadnja dva mjeseca kupio više od 6.000 komada streljiva, rekao je u petak načelnik mjesne policije. Svo streljivo kao i četiri komada oružja koje je James Holmes kupio u lokalnim prodavaonicama oružja u zadnjih 60 dana, nabavljeno je legalno, kazao je načelnik policije u Aurori Dan Oates. Iznoseći najnovije informacije na kraju dana, rekao je da je u pokolju koji je Holmes počinio tijekom ponoćnog prikazivanja najnovijeg filma o Batmanu "Vitez tame: Povratak" stradalo 70, a ne 71 osoba kao što je prije bilo objavljeno. Gotovo svi ozlijeđeni zadobili su prostrijelne rane, rekao je, dodavši da je "manji broj" ljudi primljenih u bolnicu zadobio druge vrste ozljeda zbog panike koja je nastala u kinodvorani. Među streljivom koje je Holmes (24) kupio bilo je 3.000 metaka za automatsku pušku, te 3.000 za pištolj Glock. "Usto je na internetu kupio više okvira za automatsku pušku kalibra 233, među kojima i okvir za 100 metaka, pronađen na mjestu događaja", dodao je policajac. "Stručnjaci su mi rekli da je s tim okvirom mogao ispaliti 50 do 60 metaka u minuti. Koliko znamo, pucnjava u kinu bila je prilično intenzivna", istaknuo je načelnik. Događaj je ponovo potaknuo raspravu o legalnosti nošenja oružja u Sjedinjenim Državama.

WASHINGTON - Bivši američki predsjednik George W. Bush neće sudjelovati na republikanskoj konvenciji idućeg mjeseca, priopćio je u petak njegov ured. Bush podupire Mitta Romneyja i smatra da će on biti dobar predsjednik, "ali još uživa u vremenu izvan politike i s puno poštovanja je otklonio poziv da dođe u Tampu", rekao je glasnogovornik Freddy Ford u elektroničkoj poruci. Bush nema gotovo nikakve veze s politikom i javnošću otkako je 2009. otišao iz Bijele kuće u jeku gospodarske krize, nepopularnog rata u Iraku i rastućeg proračunskog deficita. Bush nije nazočio ni republikanskoj konvenciji prije četiri godine na kojoj je John McCain imenovan za predsjedničkog kandidata stranke, nego se okupljenima obratio putem videoveze. U nedavnom razgovoru za Hoover Institute rekao je da podupire Mitta Romneyja. "Nadam se da dobro radi. No može dobro raditi i bez mene", rekao je.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙