FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 12. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

CASTEL GANDOLFO

Papa Benedikt XVI. izrazio je u nedjelju "solidarnost" sa žrtvama prirodnih katastrofa koje su pogodile Iran, Filipine i Kinu, nakon molitve Anđela Gospodnjeg u svojoj ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu, južno od Rima. "Moje su misli u ovom trenutku s azijskim stanovništvom, osobito Filipina i Kine, teško pogođenima snažnim kišama", rekao je Papa, nakon Angelusa. Dodao je da misli i na stanovnike "sjeverozapadnog Irana, žrtve snažnog potresa."

U dvama razornim potresima koji su pogodila Iran u subotu poslijepodne poginulo je 250 ljudi, a ozlijeđenih je više od dvije tisuće.

"Naša solidarnost i naša potpora upućeni su našoj braći", dodao je, pozivajući nazočne vjernike da se "pridruže njegovoj molitvi za one koji su izgubili život i sve ljude koji su stavljeni na kušnju tim razornim katastrofama."

RANGUN, Mianmar

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi razgovarala je u nedjelju s mianmarskim predsjednikom Theinom Seinom u Naypyidawom, prvi put od svojeg izbora u donji dom parlamenta. Suu Kyi i Thein Sein sastali su se u glavnom gradu Naypyidawu, rekao je Zaw Htayu, direktor ureda predsjednika, ne ulazeći u pojedinosti razgovora. Sastanku je nazočio i ministar za željeznice Aung Min, koji ima ključnu ulogu u naporima za rješenje etničkih sukoba u zemlji. Riječ je o trećem sastanku predsjednika Seina i Suu Kyija, vođe Nacionalne lige za demokraciju, od njezina izlaska iz kućnog pritvora nakon kontroverznih izbora u studenome 2010.

Suu Kyi suočena je već neko vrijeme s nepovjerenjem, ako ne i otporom, etničkih manjina koje čine trećinu od ukupno 60 milijuna stanovnika zemlje. Za neke je ponajprije pripadnica elite većinske etničke skupine, no ona se već nekoliko mjeseci pokušava nametnuti kao borac za ujedinjenje. Tim manjinama posvetila je svoj prvi govor u parlamentu u srpnju.

DUBAI

Naftni tanker i američki ratni brod sudarili su se u nedjelju u Hormuškom tjesnacu, ali ozlijeđenih nema, priopćila je američka Peta flota iz baze u Bahreinu.

"Do sudara između američkog broda USS Porter (DDG 78) i naftnog tankera M/V Otowasan došlo je oko jedan sat u noći po mjesnom vremenu", stoji u priopćenju. Nakon sudara američki je razarač mogao nastaviti s plovidbom. Zbog incidenta je pokrenuta istraga. Za sada se ne zna u kakvom je stanju naftni tanker koji je u japanskom vlasništvu, ali plovi pod panamskom zastavom.

LA GOMERA

Požari koji bjesne na dva planinska otoka španjolskog Kanarskog otočja ne jenjavaju, a velika vrućina otežava gašenje vatrogasnim službama, priopćila je glasnogovornica španjolske službe za izvanredna stanja Lourdes Jorge. Sa otoka Gomere i Tenerifa od petka je evakuirano skoro 5.000 ljudi, a požari u nedjelju i dalje ne posustaju, kazala je Jorge. Podsjetila je da je požarom na Gomeri zahvaćen i nacionalni park Garajonay te da novi požari izbijaju i u planinskim dijelovima otoka.

Garajonay se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Poznat je po rijetkim biljnim vrstama i podsjeća na suptropske šume iz tercijara. Osim na Kanarima, požari su zahvatili i Galiciju i Kataloniju te područje Guadalajare, s nacionalnim parkom Cabaneros. Španjolsku je pogodila najgora suša u posljednjih 70 godina. Požari su od 1. siječnja do 5. kolovoza uništili 132.300 hektara vegetacije diljem zemlje, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙