FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 11. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ALEP

U najvećim sirijskim gradovima Alepu i Damasku u subotu su nastavljeni sukobi ustanika i vojske, a prema navodima aktivista pobunjenici su ponovno zauzeli dijelove četvrti Salahedin u Alepu. Istovremeno su se žestoki sukobi vojnika i pobunjenika vodili u četvrti Tadamun u Damasku, dok su pucnjava i eksplozije odjekivali u drugim dijelovima glavnog grada, naveli su jedna nevladina organizacija i aktivisti. "Slobodna sirijska vojska je uspjela zauzeti nekoliko strateških položaja u glavnom pobunjeničkom uporištu Salahedinu", rekao je jedan zapovjednik FSA. "Žestoki sukobi nisu prestali 24 sata. Traje bombardiranje nekih dijelova Alepa", rekao je jedan vojni zapovjednik.

RICHMOND

Republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima u studenom Mitt Romney objaviti će u subotu ime potpredsjedničkog kandidata koji će s njim biti na glasačkom listiću, priopćio je stožer njegove kampanje u petak kasno navečer, a izvori navode da je riječ o kongresniku Paulu Ryanu. Tri republikanska izvora rekla su za CNN da će kongresnik Ryan iz Wisconsina biti Romneyev potpredsjednički partner za Bijelu kuću. Republikanski izvor također je rekao za CNN da su o tome obaviješteni kandidati koji su bili u najužem izboru - senator iz Floride Marco Rubio, bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty i senator iz savezne države Ohio Rob Portman. Romney je u petak navečer nazvao nekoliko republikanaca koji su bili u njegovu užem izboru kako bi im rekao da je izabrao potpredsjedničkog kandidata, ne navodeći njegovo ime, rekao je izvor upoznat s tim pozivima.

SHILLONG

Prepun autobus sletio je u subotu u provaliju duboku 76 metara u planinskom dijelu sjeverne indijske savezne države Himachal Pradesh, pri čemu je najmanje 41 osoba poginula a 17 je ozlijeđeno, objavile su mjesne vlasti. "Za sada imamo podatke o 41 poginulom i 17 ozlijeđenih", rekao je jedan dužnosnik okruga Chamba. Još nisu poznati uzroci nesreće. U Indiji su česte takve prometne nesreće, posebice u planinskim dijelovima na sjeveru zemlje. Indija drži svjetski rekord u broju poginulih u prometnim nesrećama, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2009. Nesreće se događaju zbog prekoračenja brzine, nepoštivanja propisa, loših vozila i uvjeta na cesti.

LJUBLJANA

Slovenski vatrogasci uspjeli su tijekom noći na subotu uspostaviti kontrolu nad velikim požarom blizu vijadukta Črni kal u općini Koper u Sloveniji kojim je bilo zahvaćeno oko 300 hektara borove šume i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je nekoliko stotina gasitelja i helikopteri slovenske vojske koji su teren polijevali vodom. Zapovjednik lokalnih vatrogasaca Darko Muhič izjavio je u subotu ujutro da je požar pod kontrolom, ali i dalje tinja. Rubni dijelovi požarišta polijevaju se vodom budući da je za popodne najavljena bura koja bi požarište opet mogla aktivirati.

BRAZILIJA

Brazilski indijanci, njih 896.900, podijeljeni su u 305 plemena i govore 274 jezika, objavio je u petak Brazilski zemljopisni i statistički institut na temelju posljednjeg popisa. U posljednjih 20 godina indijansko stanovništvo je u porastu za 205 posto. Tijekom popisa 2000. godine zabilježeno je 734.000 domorodaca, a 1991. oko 294.000. Indijanci zauzimaju danas 12,5 posto brazilskog teritorija, ili 106,7 milijuna hektara podijeljenih na 505 domorodačkih teritorija, uglavnom u Amazoni. Blizu 60 posto indijanaca (517.000) živi na zemlji predaka, a 36 posto živi u urbanim zonama.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙