FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neujednačena izvedba europskih tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica bilježila su u srijedu neujednačenu izvedbu, pri čemu su im potporu pružale defanzivni sektori poput telekomunikacijskog i komunalnog dok su uteg bili proizvođači luksuznih proizvoda, predvođeni Burberryjem.

Tako je indeks Londonske burze FTSE oslabio 0,1 posto na 5.658 bodova a u minusu je bio i pariški CAC, i to 0,4 posto, kliznuvši na 3.162 boda. Frankfurtski DAX ojačao je pak 0,5 posto na 6.467 bodova.

Ulagači su nove poreze i rezanje potrošnje, koje je u srijedu najavila Španjolska kako bi ispunila zahtjevne fiskalne ciljeve dogovorene s Europskom unijom protumačili kao konstruktivan odgovor na dužničku krizu eurozone, tumače pojedini trgovci.

"Postoji neko pozitivno raspoloženje vezano za vijesti iz Španjolske, budući da zemlja pokušava uvesti reda u svoje financije. To je, barem zasada, poželjan razvoj događaja", rekao je strateg Chris Beauchamp iz tvrtke IG Group.

U takvom su okruženju ojačale dionice defanzivnih sektora, pa je telekomunikacijski u prosjeku dobio na vrijednosti 1,2 posto a onaj komunalnih poduzeća jedan posto.

Porasle su i cijene dionica europskih banaka, i to u prosjeku za 1,8 posto. Pritom je dionica talijanske banke UniCredit poskupjela 2,5 posto nakon što je guverner središnje talijanske banke Ignazio Visco umirio ulagače u pogledu stope adekvatnosti kapitala najvećih talijanskih zajmodavaca.

Među gubitnicima izdvajali su se proizvođači luksuznih roba. Tako su francuske grupe LVMH i PPR izgubile na vrijednosti više od dva posto nakon što je britanski konkurent Burberry izvijestio o sporijem rastu prodaje u najnovijem izvješću o tromjesečnim rezultatima. Burberryjeva je dionica oslabila oko šest posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu na 8.851 bodi, što znači da je bio u minusu 0,1 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙